Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

cześć,

potrzebuję z ekipą wzoru nieśmiertelnika pasującego do spadaków z Normandii wraz z objaśnieniem.

póki co słyszałem o takim:

imię / inicjał drugiego imienia / nazwisko

jakiś numer / rok szczepienia na tężec (t43) / jakiś numer

imię i nazwisko osoby do której trzeba się zgłosić w razie śmierci

ulica na której ktoś mieszka (właściciel nieśmiertelnika, czy osoba kontaktowa?)

nazwa stanu i nieznane mi literki

Prosiłbym o odpowiedzi od ludzi, którzy są pewni, bo słyszałem już kilka różnych wersji, łącznie z wyznaniem, imionami rodziców itp.

Posted (edited)

http://www.wwiidogtags.com/brief-dog-tag-history/ww2-dog-tag-format/

Tu masz format identyfikatorów USArmy w różnych okresach II wojny.

Na Normandię i później odpowiednie są dwa ostatnie, zredukowane wzory. Tylko:

imię, inicjał drugiego imienia, nazwisko (lub w innej kolejności)

numer seryjny, daty szczepień, grupa krwi

wyznanie

Na tej stronie masz też sposób tworzenia numeru seryjnego i objaśnienia używanych skrótów.

Tu możesz kupić nieśmiertelniki i zamówić wybicie tekstu. Robią to na oryginalnej maszynie. Pamiętaj, żeby zamówić blaszki z wcięciem.

http://usarmy.pl

Edited by Cortes
Posted

Czynnik Rh odkryto w 1940 roku i w czasie IIwojny nie miał jeszcze zastosowania klinicznego.

Ciekawostką jest, dlaczego zrezygnowano z zamieszczania danych osoby do powiadomienia, w razie śmierci żołnierza.

Obawiano się, że te dane, w przypadku dostania się w ręce wroga, mogą być użyte do celów propagandowych, np do wysyłania rodzinie zmanipulowanych wiadomości.

Posted

Czynnik Rh odkryto w 1940 roku i w czasie IIwojny nie miał jeszcze zastosowania klinicznego.

Si, miałem tego pewną świadomość, tzn. roku odkrycia, nie wiedziałem jednak jak wyglądało podłoże medyczne. Dzięki!

Ciekawostką jest, dlaczego zrezygnowano z zamieszczania danych osoby do powiadomienia, w razie śmierci żołnierza.

Obawiano się, że te dane, w przypadku dostania się w ręce wroga, mogą być użyte do celów propagandowych, np do wysyłania rodzinie zmanipulowanych wiadomości.

Też mnie to zastanawiało, tak samo, jak zniknięcie miejsca pochodzenia itp.

Posted (edited)

Cortes pozwolę sobie , mieć troszkę inne zdanie na temat wzorów.

Na Normandię i później odpowiednie są dwa ostatnie, zredukowane wzory. Tylko:

Z moich informacji wynika że również w grę wchodzi typ 2, tym bardziej jeśli mamy do czynienia z GIs zaciągniętymi w okresie gdy wydawano ten typ (listopad 41- lipiec 43).

US Army w tamtym okresie miała dość ciekawą politykę. Jeśli wprowadzano coś nowego to w większości przypadków nie wycofywano z wyposażenia nieaktualnego/starego typu. Z tąd też np im bliżej końca wojny tym większy widać bałagan mundurowo-sprzętowy.

Edited by mjr_nicpon