Bart_Forrester Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 cześć, potrzebuję z ekipą wzoru nieśmiertelnika pasującego do spadaków z Normandii wraz z objaśnieniem. póki co słyszałem o takim: imię / inicjał drugiego imienia / nazwisko jakiś numer / rok szczepienia na tężec (t43) / jakiś numer imię i nazwisko osoby do której trzeba się zgłosić w razie śmierci ulica na której ktoś mieszka (właściciel nieśmiertelnika, czy osoba kontaktowa?) nazwa stanu i nieznane mi literki Prosiłbym o odpowiedzi od ludzi, którzy są pewni, bo słyszałem już kilka różnych wersji, łącznie z wyznaniem, imionami rodziców itp. Quote
Cortes Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 (edited) http://www.wwiidogtags.com/brief-dog-tag-history/ww2-dog-tag-format/ Tu masz format identyfikatorów USArmy w różnych okresach II wojny. Na Normandię i później odpowiednie są dwa ostatnie, zredukowane wzory. Tylko: imię, inicjał drugiego imienia, nazwisko (lub w innej kolejności) numer seryjny, daty szczepień, grupa krwi wyznanie Na tej stronie masz też sposób tworzenia numeru seryjnego i objaśnienia używanych skrótów. Tu możesz kupić nieśmiertelniki i zamówić wybicie tekstu. Robią to na oryginalnej maszynie. Pamiętaj, żeby zamówić blaszki z wcięciem. http://usarmy.pl Edited December 18, 2014 by Cortes Quote
Bart_Forrester Posted December 18, 2014 Author Report Posted December 18, 2014 (edited) dzięki ogromne! edit: czynnik RH również był wybijany? Edited December 18, 2014 by Lesio Quote
Cortes Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 Czynnik Rh odkryto w 1940 roku i w czasie IIwojny nie miał jeszcze zastosowania klinicznego. Ciekawostką jest, dlaczego zrezygnowano z zamieszczania danych osoby do powiadomienia, w razie śmierci żołnierza. Obawiano się, że te dane, w przypadku dostania się w ręce wroga, mogą być użyte do celów propagandowych, np do wysyłania rodzinie zmanipulowanych wiadomości. Quote
Bart_Forrester Posted December 18, 2014 Author Report Posted December 18, 2014 Czynnik Rh odkryto w 1940 roku i w czasie IIwojny nie miał jeszcze zastosowania klinicznego. Si, miałem tego pewną świadomość, tzn. roku odkrycia, nie wiedziałem jednak jak wyglądało podłoże medyczne. Dzięki! Ciekawostką jest, dlaczego zrezygnowano z zamieszczania danych osoby do powiadomienia, w razie śmierci żołnierza. Obawiano się, że te dane, w przypadku dostania się w ręce wroga, mogą być użyte do celów propagandowych, np do wysyłania rodzinie zmanipulowanych wiadomości. Też mnie to zastanawiało, tak samo, jak zniknięcie miejsca pochodzenia itp. Quote
mjr_nicpon Posted December 18, 2014 Report Posted December 18, 2014 (edited) Cortes pozwolę sobie , mieć troszkę inne zdanie na temat wzorów. Na Normandię i później odpowiednie są dwa ostatnie, zredukowane wzory. Tylko: Z moich informacji wynika że również w grę wchodzi typ 2, tym bardziej jeśli mamy do czynienia z GIs zaciągniętymi w okresie gdy wydawano ten typ (listopad 41- lipiec 43). US Army w tamtym okresie miała dość ciekawą politykę. Jeśli wprowadzano coś nowego to w większości przypadków nie wycofywano z wyposażenia nieaktualnego/starego typu. Z tąd też np im bliżej końca wojny tym większy widać bałagan mundurowo-sprzętowy. Edited December 18, 2014 by mjr_nicpon Quote
Recommended Posts