Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam. Zastanawiałem się jakie części AKMS mogę wymienić bez większego kombinowania, na części z "ostrego" odpowiednika.

Wiem że łoże i rura gazowa z nakładką wchodzą po większej lub mniejszej pracy pilnikiem.

Osłabiacz podrzutu wchodzi bez problemu.

Ktoś się orientuje jak ma się sprawa jeśli chodzi o ramiona kolby i stopkę? ( rozumiem że zatrzask kolby nie jest kompatybilny z replikowym? ).

To samo pytanie dotyczy: wyciora, szczerbinki ( samego ramienia ), przełącznika rodzaju ognia oraz "zatrzasku" rury gazowej ( mały obracany pin z wajchą "wypuszczający" rurę gazową ).

Posted

Zależy od repliki. W systemie TM od ręki nie pasuje nic, a i przerabianie się nie opłaca. W systemie VFC da się bez większego problemu zamontować łoże dolne i górne, rurę gazową, okucie dolne, wycior, szczerbinkę, muszkę, osłabiacz podrzutu, zatrzask rury gazowej, podstawę szczerbiny, a przy większym kombinowaniu - podstawę muszki i kolanko gazowe.

Kolba chyba też bez problemu, ale nie miałem AKMSa z ostrą jakieś 2 lata, więc średnio pamiętam.

Posted (edited)

G&G to system TM czy VFC? Dorabiałem łoże i rure gazową do CYMY ( zapewne system TM ) i trzeba było trochę popilnikować ale wlazło ;)

Zależy od repliki. W systemie TM od ręki nie pasuje nic, a i przerabianie się nie opłaca. W systemie VFC da się bez większego problemu zamontować łoże dolne i górne, rurę gazową, okucie dolne, wycior, szczerbinkę, muszkę, osłabiacz podrzutu, zatrzask rury gazowej, podstawę szczerbiny, a przy większym kombinowaniu - podstawę muszki i kolanko gazowe.

Kolba chyba też bez problemu, ale nie miałem AKMSa z ostrą jakieś 2 lata, więc średnio pamiętam.

Edited by Fidel64
Posted

G&G to system TM czy VFC? Dorabiałem łoże i rure gazową do CYMY ( zapewne system TM ) i trzeba było trochę popilnikować ale wlazło :icon_wink:

Cyma ma i system tm, i vfc, zależy od modelu. Zasada jest prosta - jeżeli łoże montowane jest na malutki klocek, nie spory, jak w ostrym, a dodatkowo wiele części jest na śrubki, nie na kołki/nity, to jest to system TM, który ma niewiele wspólnego z ostrym AK.

Posted

Cyma ma i system tm, i vfc, zależy od modelu. Zasada jest prosta - jeżeli łoże montowane jest na malutki klocek, nie spory, jak w ostrym, a dodatkowo wiele części jest na śrubki, nie na kołki/nity, to jest to system TM, który ma niewiele wspólnego z ostrym AK.

A G&G to jaki system? bo w sumie to jest dla mnie ważniejsze ;)

Posted

KOlego NIC nie zamontujesz bez "problemu". Każda czesc wymaga dopasowania i zabawy troszke. No jak mialem akmsa od boyia to fakt - kolba weszła bez dopasowywania :) a pozatym kazda czesc trzeba bylo dopasować tak czy siak bo zasada kup i założ nie da rady :D