Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted
ale przy zastosowaniu odpowiednich środków ochrony (przede wszystkim pilnowanie pakietu, dbanie o niego i ładowanie w czymś niepalnym i nie będącym dobrym przewodnikiem ciepła czy prądu) jest ono minimalne.

Trochę długa ta lista do upilnowania przez kogoś zielonego, dlatego nie polecam mu Li-Po, a zwykłego Ni-Mha.

Posted (edited)

Trochę długa ta lista do upilnowania przez kogoś zielonego, dlatego nie polecam mu Li-Po, a zwykłego Ni-Mha.

Chyba tylko jeśli ktoś jest imbecylem (i to w sensie medycznym, a nie potocznym). Potrzeba:

- przyzwoitej ładowarki - nie musi to być mega wypasiony kombajn, prosta mikroprocesorowa ładowarka z balanserem od Redoxa za 40zł też daje radę,

- niepalnego pojemnika do którego wkładamy batkę w trakcie ładowania - za 20-30zł są torby ochronne przeznaczone do pakietów LiPo, można użyć ceramicznej doniczki, pewnie są też inne sposoby,

- uwagi - w trakcie ładowania batki mamy ją na oku. Nie trzeba patrzeć się w nią jak w święty obrazek. Ja swoją batkę wkładam do torby i kładę na jednostce centralnej od kompa i siadam do forum, grania czy pisania pracy - jeśli nawet coś się zacznie dziać to jestem blisko i widziałbym dym czy ogień, czułbym go. Po użyciu warto obejrzeć batkę czy nie jest napuchnięta (a kret by to zauważył) i czy nie ma zdartej izolacji.

Wot i cała tajemna wiedza, którą "ciężko" ogarnąć Zielonym.

Edytuj: w przeciwieństwie do bateryjek NiMH, batki LiPo (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia) ładują się nie w ciągu 5-8 godzin, a w ciągu godziny czy dwóch.

Edited by MarekMac
Posted

Chyba tylko jeśli ktoś jest imbecylem (i to w sensie medycznym, a nie potocznym). Potrzeba:

- przyzwoitej ładowarki - nie musi to być mega wypasiony kombajn, prosta mikroprocesorowa ładowarka z balanserem od Redoxa za 40zł też daje radę,

- niepalnego pojemnika do którego wkładamy batkę w trakcie ładowania - za 20-30zł są torby ochronne przeznaczone do pakietów LiPo, można użyć ceramicznej doniczki, pewnie są też inne sposoby,

- uwagi - w trakcie ładowania batki mamy ją na oku. Nie trzeba patrzeć się w nią jak w święty obrazek. Ja swoją batkę wkładam do torby i kładę na jednostce centralnej od kompa i siadam do forum, grania czy pisania pracy - jeśli nawet coś się zacznie dziać to jestem blisko i widziałbym dym czy ogień, czułbym go. Po użyciu warto obejrzeć batkę czy nie jest napuchnięta (a kret by to zauważył) i czy nie ma zdartej izolacji.

Wot i cała tajemna wiedza, którą "ciężko" ogarnąć Zielonym.

Edytuj: w przeciwieństwie do bateryjek NiMH, batki LiPo (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia) ładują się nie w ciągu 5-8 godzin, a w ciągu godziny czy dwóch.

A później wybuchają: http://forum.wmasg.pl/topic/151282-zaplon-nowej-baterii-lipo/

Posted

To jest pierwszy przypadek jaki pamiętam, a jestem na tym forum już ponad 3 lata.

Pobawmy się w statystykę. Powiedzmy, że w Polsce jest 10 000 baterii LiPo (a uważam, że to liczba zaniżona) i, że są one używane raz na miesiąc (12 razy w roku - pewnie kolejne zaniżenie). To daje nam 120 000 użyć rocznie, a przez trzy lata (przyjmijmy, że tyle jestem na forum) 360 000. Słownie trzysta sześciesiąt tysięcy. Z czego zapaliła się czy też wybuchła jedna batka - o tylu wiem. Jeden wypadek na 360 000 użyć czyli ryzyko wypadku wynosi 1/360 000 czyli jakieś 0,00000277 czyli jakieś 0,000277%.

Posted

Ja to się dziwię, że barbus w ogóle bawi się w airsoft. Przecież w jego przypadku za miesiąc będzie miał protezy zębów, a za 2 będzie widział ciemność. Po pół roku będzie martwy, bo go policjant przypadkiem zastrzeli.

Dodajmy do tego połamane kończyny, wstrząśnienia muzgu, trwałe ogłuszenie grantem hukowym, to wybuch li-po będzie najmniejszym zmartwieniem.

Posted

@relativy

Ten wątek nie służy temu by wypisywać swoje uwagi na temat innych, niezależnie od tego jakie by idiotyzmy pisał.

Krytykować złe rady: TAK

Kpić z piszącego : NIE NIGDY

A ty wyskakujesz w temacie , tylko po to by sobie pokpić z kogoś.