Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Pozwolę sobie uzupełnić o dość ważne informacje

To teraz jak wygląda reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową?

4. Jeżeli wadę wykryliśmy przed upływem 6 miesięcy od daty zakupu domniemywa się, iż istniała w chwili zakupu.

Po upływie terminu 6 miesięcy obowiązek wykazania/udowodnienia że wada kwalifikuje się do niezgodności towaru z umową spoczywa już nie na sprzedawcy lecz kliencie.

6. Koszta dostarczenia towaru do serwisu i do nas, pokrywa sprzedawca

Niezależnie czy towar został naprawiony czy wymieniony - jeśli niezgodność została uznana. Ważne w tym miejscu jest to aby koszta te były udokumentowane (i nie przesadzone) wtedy łatwiej będzie nam dochodzić ich zwrotu.

Nie podjąłem tu tematu modyfikowania towaru, aczkolwiek ustawa tego nie zabrania, i tak długo jak wada dotyczy niezgodności towaru z umową i modyfikacja na to nie wpływa, możemy replikę modyfikować (malować, zmieniać części zewnętrzne itp).

Tutaj radził bym być ostrożny i o ile przemalowanie (odpowiednio zabezpieczonej) repliki raczej niczym nie grozi to należny pamiętać że niektóre elementy zewnętrzne mogą mieć wpływ na mechanizm repliki i jej funkcjonowanie (np. chwyt silnikowy).

Pamiętajmy także że za niezgodność towaru z umową uważa się także usterki które powstały wskutek wykonywania czynności opisanych w instrukcji (nawet tych obrazkowych) dodanych do produktu oraz przy użyciu elementów dodatkowych otrzymanych razem z produktem - dość ważne w czasach gdy repliki mają dodatkowe wymienne sprężyny, możliwość programowania itp. bajery.

• 3 months later...
Posted (edited)

Jeśli wykonujesz coś samemu tracisz gwarancje, i niestety z prawnego punktu widzenia, ty ją zepsułeś :(.

Szczątkowo przekazana informacja, proszę zapoznać się z całym tematem przed wysnuwaniem tych - nieprawdziwych zresztą - wniosków. Szmer

Edited by szmerglu
  • 1 year later...
Posted

Czytających temat przy okazji jego odkopania pragnę uczulić, że ustawa konsumencka została znowelizowana, więc nie ma już niezgodności,z umową, ale można reklamować z tytułu rękojmi za wady, tak więc wiele porad z tego tematu straciło swoją aktualność. Zmieniły się terminy, niektóre zasady i kilka innych pierdółek, choć ogólnie jest dość podobnie.

• 1 year later...
Posted (edited)

Kupiłem replikę od razu z usługą zmiany okablowania. Dzisiaj odebrałem.

Replika jest marniutka i zupełnie nie taka, jakbym się spodziewał po recenzjach. Do tego w opisie wymienionych jest kilku producentów kompatybilnych magazynków. Z wymienionych mam magi dwóch producentów i żaden nie jest kompatybilny.

Przysługuje mi prawo do zwrotu czy zależy to od dobrej woli sklepu?

Edited by kukunamuniu
Posted
Kupiłem replikę od razu z usługą zmiany okablowania. Dzisiaj odebrałem.

Replika jest marniutka i zupełnie nie taka, jakbym się spodziewał po recenzjach. Do tego w opisie wymienionych jest kilku producentów kompatybilnych magazynków. Z wymienionych mam magi dwóch producentów i żaden nie jest kompatybilny.

Przysługuje mi prawo do zwrotu czy zależy to od dobrej woli sklepu?

Internet? Do 14 (albo 7)dni zwracasz i nie mają nic do gadania

Wysłane z mojego ASUS_X014D przy użyciu Tapatalka

Posted

Modyfikowałeś produkt - w sensie zmieniłeś jego atrybuty na wyraźne życzenie pod siebie. Nie jestem w 100% pewny, ale mogą odmówić przyjęcia zwrotu.

Co innego gdyby produkt "fabrycznie" oferował inne opcje.

Przykładowo pewna firma szyjąca graty z możliwością personalizacji przy pomocy algorytmu doboru za pomocą strony zasłania się przy tym odmową do zwrotu - jednak oferując daną opcję jako seryjną nie ma prawa odmowy zwrotu. Życie jednak pokazuje, że ludzie nie walczą o swoje i odpuszczają, gdyż zwrot w tym wypadku jest całkowicie możliwy.

Posted

A czy w ostateczności mogę się zasłonić tymi magazynkami? Nie chcę iść ze sklepem na wojnę, bo ich lubię i zawsze trzymają poziom, ale z drugiej strony kasa włożona w replikę będzie po prostu utopiona.

Posted

Magazynki tu nie mają nic do rzeczy :icon_smile: Niestety.

Czemu nie? A niezgodność towaru z umową? Skoro miał być kompatybilny z pewnymi akcesoriami a nie jest, to jest to niezgodność, która dyskwalifikuje przedmiot z użycia. Wszak magazynki są niezbędnym elementem funkcjonowania repliki. I tutaj zmiana okablowania nie ma znaczenia, gdyż nie wpływa na kompatybilność.

Posted

Albo odda i stwierdzą: na naszych magach podaje.. Kumpel odesłał dwie niesprawne g36 do sklepu... a tam powiedzieli, że działają i ma zwracać za wysyłki.

Chociaż, ja bym odesłał... i chciał naprawienia sprzętu, tak by działał poprawnie z magazynkami.

Zaznaczam:

- poprawienia karabinu, a nie np. zeszlifowania magów.

Posted

Chociaż, ja bym odesłał... i chciał naprawienia sprzętu, tak by działał poprawnie z magazynkami.

Sklep niemal na 100% replikę odeśle uznając reklamację za bezpodstawną i obciążając kosztami wysyłki.

Deklaracja kompatybilności w większości przypadków dotyczy produktu z oferty sklepu tzn. sklep informując że replika z jego oferty jest kompatybilna z magazynkami firmy X bierze na siebie odpowiedzialność w sytuacji gdy zakupiłeś u nich replikę i magazynki firmy X. Magazynki jako produkt sam w sobie nie podlegają standaryzacji technicznej dlatego sklep nie może wziąć odpowiedzialności za produkt którym dysponuje klient.

Posted (edited)

Problemem jest mimo wszystko modyfikacja pod klienta - czyli nieszczęsne kable.

Ale teraz nie rozpatrujemy dokonania zwrotu w ciągu 14 dni od zakupu (co faktycznie nie przysługuje w przypadku towarów dostosowywanych pod wymagania klienta), a zwrotu towaru na podstawie niezgodności z umową.

Magazynki jako produkt sam w sobie nie podlegają standaryzacji technicznej dlatego sklep nie może wziąć odpowiedzialności za produkt którym dysponuje klient.

Spierałbym się. Skoro magazynki różnych producentów pasują do replik różnych marek, działają i podają, to świadczy to o pewnej standaryzacji. Nie może mieć znaczenia to, czy magazynek danego producenta pochodzi z tego sklepu czy innego. Deklaracja zgodności jest nieprawdziwa i to, moim zdaniem, jest podstawą do uznania towaru za niezgodny z umową (miał być kompatybilny z magazynkami firmy X a nie jest).

Sklep niemal na 100% replikę odeśle uznając reklamację za bezpodstawną i obciążając kosztami wysyłki.

Deklaracja kompatybilności w większości przypadków dotyczy produktu z oferty sklepu tzn. sklep informując że replika z jego oferty jest kompatybilna z magazynkami firmy X bierze na siebie odpowiedzialność w sytuacji gdy zakupiłeś u nich replikę i magazynki firmy X.

Proponuję zatem proste rozwiązanie. Zakupić w sklepie, z którego pochodzi replika, magazynek, który rzekomo jest kompatybilny. Po odebraniu, sprawdzić kompatybilność. Jeśli potwierdzi się, że magazynek nie współpracuje, odesłać replikę na podstawie niezgodności towaru z umową a magazynek korzystając z 14-dniowego prawa zwrotu. Jedyny koszt ponoszony przez reklamującego to koszt przesyłki magazynka.

Edited by Pietracha
Posted

Dzwoniłem do Azteko i poradzili mi spiłowanie zatrzasku magazynka w replice. To było wczoraj rano, więc jeszcze tego nie zdążyłem zrobić. Obiecali też dosłać nowy egzemplarz magazynka Battleaxe, bo pierwszy dotarł do mnie z wadą fabryczną.

Dziś dostałem od nich paczkę z magazynkiem... oraz zatrzaskiem z nowej serii, który jest trochę inaczej wykonany i ma działać ze wszystkimi magami, także sprawę uważam za rozwiązaną i wielki plus dla sklepu.

Resztę mankamentów repliki, takich jak np. słaby specnowy silnik czy parę niedociągnięć odlewu, uznaję po przespaniu się z tematem za stan w gruncie rzeczy normalny dla repliki tej klasy.

Jeśli ktoś czuje się zawiedziony, że nie sprawdziłem w praktyce jak będzie wyglądał "problematyczny zwrot", to przepraszam ;)