kulka99 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 Cześć Mam pytanie do ludzi którzy juz troche siedzą w asg ponieważ ja dopiero zaczynam i czas wybrać ochronę oczu i twarzy. Więc jakie maski i gogle polecacie ? Czy gogle mogą być np. Takie http://eurobhp.com/p/1667/8309/3m-gog-2890-gogle-ochronne-gogle-ochrona-oczu-i-twarzy.html Jeśli macie jakieś porady jak wybrać odpowiednią ochronę i czego się wystrzegać to piszcie ! :) Quote
ShayBuS Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 (edited) Najpierw zastanów się, czy wolisz korzystać z okularów czy gogli. To już jest wybór indywidualny, niektórzy wolą okulary, które chronią mniejszy obszar ale są też (według mnie!) wygodniejsze. Gogle z drugiej strony mogą nie podejść pod niektóre maski. Z tańszych okularów celuj w Uvex I-vo. Z droższych okularów patrz na firmę ESS, nie będę ci wymieniał - pooglądaj sobie i okulary i gogle tej firmy na ich STRONIE. Co do maski, kup sobie stalkera V2 lub V3. Czym się różnią? V3 ma dodatkowo ochronę uszu :icon_smile: Jeśli planujesz później zakup jakichś słuchawek wybierz V2. Edit: Aha, zapomniałbym - gogle ESS bierz używane, nie kupuj nówek za 350 ;) Edited November 2, 2014 by ShayBuS Quote
Merrowing Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 Używam maski Stalker V3 w połączeniu z goglami Revision Dessert Locust. Kumpel biega w Stalkerze V2 z goglami Ess TurboFan (wielkościowo są one zbliżone do ESS NVG). Oba połączenia bardzo dobrze się sprawdzają. Ja często dostaję w głowę/twarz i nigdy mnie taki strzał nie zabolał. Jeśli chcesz maskę bez ochrony uszu, to polecam te z paskami połączonymi z tyłu głowy. Są dużo wygodniejsze. Co do kupowania używanych gogli - co sam też zrobiłem - to pamiętaj o przestrzelaniu tego co kupiłeś i uważaj na podróbki. Na forum jest sporo informacji jak odróżnić podróbki różnych marek od oryginałów. Quote
wilq1979 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Każda maska z siatki metalowej wytrzyma 450 fps`ów. Trafienie w maskę usłyszysz. I tylko tyle. Co do współpracy maski z okularami i goglami - pasują do wszystkiego bo maski wykonane z metalu możesz dowolnie kształtować, odgniać krawędzie kombinerakimi, ciąć itd. Jednym słowem, możliwość modernizacji jest bardzo szeroka. Ja swoją - stalkera v.3 - połączyłem z Bowmanem, zdemontowałem dolną osłonę z cordury i w jej miejsce przyszyłem pasek materiału. Ta ostatnia zmiana poprawiła przepływ powietrza i swobodę ruchu głową. Quote
Recommended Posts