REMOV Posted July 28, 2005 Report Posted July 28, 2005 Zauważyłem w pewnym zamkniętym wątku... {dawno dawno temu ruger był sprzedawany pod nazwą luger wiec starsi używaja nazwy luger bo pod taką nazwą go pamiętają Arthur Currie} Ruger nigdy nie był sprzedawany pod nazwą Luger, bo to drugie odnosiło się do Parabellum (amunicji oraz broni), którego konstruktorem był Georg Luger. Firma Ruger, a konkretnie Sturm, Ruger and Co. Inc. powstała w 1949, z Parabellum nie miała nic wspólnego, a zasłynęła ze swojego sztandarowego produktu, czyli pistoletu .22LR Mk I. Quote
Okruch Posted July 28, 2005 Report Posted July 28, 2005 Spotkałem się z opinią, że Bill Ruger wzorował wygląd pistoletu .22 na Parabellum 08, które było popularnym trofeum wojennym. Podobieństwo nazwisk konstruktorów było korzystne z marketingowego punktu widzenia. Quote
Arthur Currie Posted July 28, 2005 Report Posted July 28, 2005 Zauważyłem w pewnym zamkniętym wątku...{dawno dawno temu ruger był sprzedawany pod nazwą luger wiec starsi używaja nazwy luger bo pod taką nazwą go pamiętają Arthur Currie} Ruger nigdy nie był sprzedawany pod nazwą Luger, bo to drugie odnosiło się do Parabellum (amunicji oraz broni), którego konstruktorem był Georg Luger. Firma Ruger, a konkretnie Sturm, Ruger and Co. Inc. powstała w 1949, z Parabellum nie miała nic wspólnego, a zasłynęła ze swojego sztandarowego produktu, czyli pistoletu .22LR Mk I. Otóż wiem że Ruger nigdy niebył sprzedawany jako Luger. Była to przenośnia wobec sprzedarzy w naszym kraju jakiś czas temu airsoftowego rugera pod nazwą luger. Sam jakiś czas temu zainteresowany owym "lugerem" przeszukałem zasoby internetu i fachową prase w kraju i w jednym z numerów było właśnie o rugerze mk.2 jego historii i konstrukcji. Quote
Recommended Posts