Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam waćpanów.

Ostatnimi czasy naszła mnie myśl, o zakupie nowej repliki, ponieważ moja wysłużona plastikowa cm028 przestała mi odpowiadać. Jednakże z powodu mojego sentymentu do rodziny AK chciałbym aby kolejna moja replika też do niej należała. Po dość długich poszukiwaniach pozostało jedynie 2 kandydatów:

-RK-10s

-CM048m

Wiadomo, boyi ma po swojej stronie stalowe wykonanie oraz o 100zł niższą cenę, a także składaną kolbę, która mi się bardzo podoba, jednak cyma przekonuje mnie możliwością założenia atrapy suwadła oraz szyną do montażu optyki, jednakże jest droższa, oraz nie jest w pełni stalowa.

Chciałbym się więc zwrócić do Was o poradę w wyborze, ponieważ gdy sam się nad tym zastanawiam to zalety i wady po obu stronach dla mnie się równoważą i nie mogę podjąć ostatecznej decyzji.

Pomożecie?

Edited by MrOwned
Posted

Gearboxy praktycznie te same, jedynie w boycu masz odrobinę słabszy silnik. Do boyca dokręcisz szynę albo wymienisz sobie korpus na ten z rk06 i też będziesz mógł wrzucić pełne suwadło (jak wcześniej kable w kolbę włożysz). Bierz boyca a nie będziesz potem żałował jak Ci w cymie pójdzie np. obsada kolby czy podstawa muszki (są ze znalu).

Cyma to nieco lepszy gb (silnik) ale ze stali jest tylko korpus, wycior i pokrywa zamka a z kolei w rk ze stali jest wszystko prócz lufy zewn. i skrzydełek kolby (mi się nadal nie rozwaliły a repliki nie oszczędzam).

Uprzedzam - tak, miałem jedno i drugie w łapach. Nie sugeruj się możliwością instalacji suwadła bo można się na tym przejechać.

Ewentualnie zostaje Ci jeszcze kupno rk06 (ak74) z tym że ma te same elementy ze znalu co cyma, ale znal boyi > znal cymy.

To jest tylko i wyłącznie moja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać :)

Posted

Piszesz, że do Boyi da się dokręcić szynę - kolba po złożeniu nie będzie zahaczać?

Jeśli mówisz, że na suwadle można się przejechać to chyba sobie odpuszczę, dodatkowe 60 zł w kieszeni :D

Repliki AK-74 odpadają, bo do nich nie dokupię części od ostrego, co mam w planach co do repliki :)

Dzięki za poradę, poczekam jeszcze na może kilka opinii zanim podejmę ostateczną decyzję.

Posted

Pełne suwadło plus CM048 równa się pęknięta obsada lufy :)

Poza tym Boyi bije Cymę praktycznie wszystkim, poza silnikiem, którego potencjału na stockowych częściach i tak nie wykorzystasz.

Posted

Kolba będzie lekko zahaczać ale to nie jest problem - lekko ją przeszlifować w miejscu szyny i będzie git majonez :D Kolba nie straci na sztywności (w ogóle w niczym nie straci) a Ty zyskasz. Tak uprzedzę - przykręcić szynę czyli będziesz musiał nawiercić otwory w korpusie, nagwintować je i przykręcić szynę - poziom trudności dla Kowalskiego po gimnazjum :D

Posted

@up

Taka szyna całkowicie odpada z 2 powodów:

1.Paskud :D

2.Ostatnimi czasy dość sporo grywam w Metro:Last Light, gdzie pojawia się takie rozwiązanie - http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20110810141954/metro2033/images/8/8e/AK-74_Last_Light.jpg

I właśnie coś takiego miałem na celu, tylko w AKMS a nie ak74 :D

Ostatecznie chyba się zdecyduję na RK-10s i założenie tej szyny, jedynie nie wiem jak mam nagwintować te otwory.

Posted

Silnik mogę zawsze wyjąć z mojej cm028, to akurat nie problem :)

Jedynie zastanawiam się, odnośnie szyny, bo jak kolega wyżej pisał szyna po przeszlifowaniu kolby nie będzie haczyć. A co z szyną, na którą założę coś w tym stylu - http://cdn2.fast-serve.net/cdn/angie51/AK-SVD-Dragunov-Scope-Mount_800_1XSN3.jpg

Nie jestem pewien, czy wtedy da się go złożyć, w końcu nie zamierzam zakładać szyny tylko dla punktów lansu :)

Posted

To co pokazałeś to właśnie jaskółka. Nie będzie ona przeszkadzać bo jaskółkę montuje się z lewej strony korpusu, a kolbę składa się (w zależności od modelu) pod spód lub w prawo. W obu przypadkach nie będzie to kolidowało z jaskółką. Jaskółka to "system" wymyślony i dedykowany do rosyjskich broni takich jak AK czy SWD - Rosjanie nie są tacy głupi jak niektórzy uważają i nie zrobiliby montażu, który blokowałby składanie kolby.

Posted

Generalnie to zgadzam się tu z przedmówcami, ale parę rzeczy warto sobie wyjaśnić.

a także składaną kolbę, która mi się bardzo podoba

Czy miałeś wcześniej okazję przymierzyć się do kolby typu AKS/AKMS? Jeżeli nie, to koniecznie sprawdź czy taka konstrukcja Ci odpowiada. Nie jest to szczyt wygody, ma luzy w pionie. Nie bez powodu Rosjanie zrezygnowali z takiej konstrukcji w swoich karabinkach, a ostatni raz wystąpiła właśnie w AKMS, czyli pod koniec lat 50.

Nie wiem jak jest w obecnych RK-10S, ale w moim (rok 2010) zatrzask kolby nie był stalowy, tylko z jakiegoś lekkiego stopu. A była to wersja "S". Tak tylko ostrzegam.

Gearboxy praktycznie te same, jedynie w boycu masz odrobinę słabszy silnik.

"Odrobinę" to nie jest trafne określenie. Silnik cymy na standarowych zębatkach, przy zasilaniu lipo 11,V z prądem rozruchowym 60A naciąga z fajnym rofem M160, a także M175. Natomiast silnik cymy przy takim zasilaniu daje radę M130, M140 to absolutny maks; przy M150 naciąga tylko parę centymetrów tzn. nie strzeli ani razu. Silnik cymy można porównywać z magnumem, a nie ze zwykłym stockiem.

Co by nie pisać o cymie, to jednak ich silnik jest bardzo dużą zaletą.

Między cymą a boyi jest jeszcze jedna, drobna różnica. Cyma korzysta z dysz o standardowej dla AK długości czyli 19,7mm. Natomiast Boyi stosuje dysze 20,7mm i różnica wynika z nieco innych wymiarów komory hop-up w Boyi(nie jest do końca zgodna z powszechnym standardem).

Silnik mogę zawsze wyjąć z mojej cm028, to akurat nie problem :icon_smile:

Niestety, silnik w cm.028 to nie jest ten sam silnik, co w cm.048 i pochodnych.

Nie wspomniano tutaj o jednej, istotnej rzeczy. Obsada kolby stałej w produkcie cymy jest wykonana ze ZnAl-u bardzo podłej jakości. Nie polecam zakupu jakiegokolwiek AK z tym elementem wykonanym z stopów metali lekkich. Miałem AKM cymy (CM.036) i połamała się obsada kolby. Później miałem cymowski RPK-74N (cm.050?) i obsada również się poddała. Albo mam pecha albo za dużo wymagam od tych zabawek. Sam nie wiem.

Tak czy inaczej z dwóch, które rozważasz, polecam Ci AKMS, czyli RK-10S. A jeszcze lepszym wyborem będzie RK-08S (AK-104, AK-105).

Posted

no to w takim razie (przynajmniej ja osobiście ) poszukałbym body z kolbą od rk 06 i przełożył do RK10s , i dopiero trzasnął jaskółkę , z tym body co jest , dla mnie jakoś nie jest to zbyt estetyczne

Posted

Raczej odpuszczę sobie jaskółkę, nie jest to priorytet przy wyborze tej repliki a miły dodatek.

Dziękuję wszystkim za opinie, moją następną repliką zostanie rk-10s