mariusz Posted July 26, 2005 Report Posted July 26, 2005 Nie każdy z maniaków ma kasę*, chęci* (niepotrzebne skreślić) aby dokonywać zakupu butów "z górnej półki" do lasu. Ja co prawda często biegam w porządnych butach trekkingowych, ale zauyważyłem że zwykłe "opinacze" da się zmodyfikować tak aby były wygodne. Są to wbrew pozorom dość porządne, dobrze skrojone buty i wykonane z dobrej gatunkowo skóry, które nie rozłażą się tak jak "desanty". Ponieważ podstawowym mankamentem tych butów jest polietylenowa wkładka - twarda i niezbyt wygodna - warto zamienić ją na jakąś lepszą. Według mnie najlepsze są wkładki produkowana przez firmę Boreal. Można je kupić w sklepach turystycznych. Ich zaletą jest to, że zrobione są z amortyzującej pianki i mają otwory na całej powierzchni - co zapewnia lepszą wentylację. Tak więc rewitalizowałem moje buty, które pamiętają połowę lat 80-tych i wcale nie narzekam. Mam nadzieję, że ten patent może się komuś przydać. Pozdrawiam Quote
super Posted July 26, 2005 Report Posted July 26, 2005 to chyb jeden z najmniejszych tunningów jaki znam :wink: ja swego czasu przerabialem opinacze na całe sznurowane glany..schodzilem takich modeli chyba z 4 pary. Patent jest prosty-obcinamy części opinacza tak aby schodziły sie rowno i nabijamy po obu stronach haczyki lub oczka, jeszce pozostanie tyko przedłużenie języka i ...mamy nowy bucik opina stopę jak żaden inny. a wymiana wkladek na te z butów sportowych to standart Quote
RAI wilku Posted July 26, 2005 Report Posted July 26, 2005 Obydwa "patenty" stosowałem w dwóch parach butów będąc 11 letnim harcerzem, z ta róznicą że kiedyś nei było wkładek Boerala, iwec uzywalem wkładek grubych filcowych. Quote
mariusz Posted July 27, 2005 Author Report Posted July 27, 2005 Racja, patent z przedłużaniem sznurowania stosował mój kolega "kilka" lat temu i się sprazwdzało. Co do wkładek, to nie jest niestety wszystko jedno jakie się zastosuje. Po latach błędów i wypaczeń Boreal rulez :) Pozdrawiam Quote
RAI wilku Posted July 27, 2005 Report Posted July 27, 2005 W 94/95 roku jedyne jakie były dostepne to te filcowe albo skórzane, o dziwo w skórzanych niebyło tak miło jak w filcowych. Quote
ZY_GI Posted July 28, 2005 Report Posted July 28, 2005 Ja od 3 lat zasuwam w opinaczach (jednych i tych samych :) ) i jestem zadowolony. Są to buty dość wygodne i nie do zdarcia, a pozatym fajnie wyglądają Quote
super Posted July 28, 2005 Report Posted July 28, 2005 myślę że jak zmienisz je na np. Hi-teci, combaty, Jungle, wellco, itp to o tamtych szybko zapomnisz :D tak jak to zrobilo mnóstwo osób z tego forum i wielu wielu innych.. Quote
Recommended Posts