Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, chciałbym.się dowiedzieć, gdzie.był używany ten egzemplarz , i ile są dziś warte, dla jakich.jednostek był wyprodukowany, oraz czy napewno jest to ten model który wymieniłem w temacie ??? ( zaraz prześle fotki)

http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/43/37/24/09/4337240984 wygląda identycznie jak mój, z tą różnicą iż, moja sztuka ma wyciętą wronę i wyjęte to kuleczko które znajduje.się.pod.wroną, dam fotki.mojego ale niewiem jak je tu wstawić ;_;

Posted (edited)

RZM = Reichszeugmeisterei

M7/5 oznacza producenta - w tym wypadku to: Carl Julius Krebs, Solingen.

Na ostrzu motto "Alles für Deutschland", czyli "Wszystko dla Niemiec".

O ile przed rokiem 1936 każdy z producentów stemplował głownię swoim znakiem firmowym o tyle w późniejszych latach powołana do życia przez NSDAP instytucja mająca dystrybuować kordziki (Reichszeugmeisterei der NSDAP) czyli tak zwane RZM nadawało już tylko swoje oznaczenia według określonego kodu.

O autentyczności się nie wypowiem, bo nie miałem w rękach ani oryginału ani podróbek, więc nie mam porównania.

Edited by B-E-D-A
Posted

A dla kogo były.produkowane, w sensie czy każdy żołnierz wermahtu taki posiadał , czy może była to produkcja dla wyższych rangą oficerów ?

Aha i chciałbym.jeszcze spytać jak skutecznie oczyścić kordzika z ewentualnych zanieczyszczeń, nie uszkadzajac.go ?

Posted (edited)

W kordzikach z tzw. okresu przejściowego 1936-1940 kod RZM występował równolegle z logiem producenta.

Po wojnie kordziki produkowano w tym samych fabrykach co wojenne roczniki aż do 1951 roku kiedy zakazano używania symbolu swastyki. Najwięcej wyprodukowano w latach 1946-1948. Podobno te kordziki z lat 1945-1951 mają mieć napis "Germany" na ostrzu, a roczniki do 1945 go nie mają.

Co do podróbek to podobno najwięcej pochodzi m.in. z Chin, Indii, Pakistanu i Hiszpanii. Np. większość podróbek z Hiszpanii jest z lat '50 i '60, więc są już dość stare, a np. ślady rdzy mogą łudząco wskazywać na oryginał.

Kordziki były zarezerwowane dla osób wyższej rangi.

Produkowano je dla różnych formacji: SA, SS, Hitlerjugend, NSKK itd.

Twój wygląda mi na kordzik SA, ale mogę się mylić.

Jak na WMASG nikt Ci go nie zidentyfikuje zapytaj się na forum Odkrywca.pl - znajdziesz tam wielu ekspertów. :icon_wink:

Na odkrywcy na pewno ktoś Ci go dokładnie zidentyfikuje, oceni oryginalność oraz podpowie jak go bezpiecznie oczyścić i zabezpieczyć przed korozją.

Edited by B-E-D-A