mullin Posted July 15, 2005 Report Posted July 15, 2005 Witam Miał ktoś moze doczynienia z tymi butami?? cena dość atrakcyjna wygląd też a jak to się ma do jakości ?? http://www.rangershop.pl/product_info.php?...roducts_id=5807 Pozdrawiam Quote
past Posted July 15, 2005 Report Posted July 15, 2005 dlaczego cena atrakcyjna?? taniej dostaniesz ten model na allegro i to w kolorze oliv (lub khaki nie wiem dokładnie) do tego budowa tych butów jest podobna do trampek - tak w każdym razie wyglądają i opisują je tak sprzedawcy - materiał + guma chyba trwałość tego jest taka sobie :-( Quote
Szaszłyk Posted July 15, 2005 Report Posted July 15, 2005 czyzby pataguas w wersji camo :twisted: Wygladaja IMHO paskudnie Quote
AWR_Ronin Posted July 15, 2005 Report Posted July 15, 2005 Moja dziewczyna nosi te buty na letni poligon. I tak: - wygodne, nie obcieraja, szybko dopasowuja sie do nogi; - lekkie; - szybko schna; - latwo sie czysci, nie wymagaja konserwacji (wystarczy pralka, 40 stopni bez detergentu); - ma je okolo 7 miesiecy, nosi na spotkania weekendowe (jedynie do lasu) i jak dotad nie widac znaczacych sladow zuzycia - wytrzymalosc jak najbardziej OK; Ronin Quote
mullin Posted July 17, 2005 Author Report Posted July 17, 2005 wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Quote
Catch22 Posted July 18, 2005 Report Posted July 18, 2005 Pomijając ich szpetotę w tej wersji to jest to klasyczny model buta tropikalnego często znanego jako Pataugas (od nazwy jednego z producentów, do dziś produkującego lekkie buty sportowe). Buty funkcjonują od czasów II wojny św. w prawie nie zmienionej formie. Do dziś używają ich w wojsku Francuzi i Izraelczycy (głównie w jednostkach desantujących się z wody, np S 13, Commandos Marine) ale pamietam tez USN SEALs w tych trampkach. Występują w wersji krótkiej i długiej różniącej się właściwie tylko wysokością cholewki i ilością dziurek. Sam but jest bardzo wytrzymały i ma dziecinnie prostą konstrukcję (mocny bawełniany denim, guma podeszwy, korkowa wkładka. Trudno je zepsuć (nie bardzo jest co), znam egzemplarze mające ponad 40 (!) lat w tej chwili i jeszcze noszone. Znajomy francuski oficer mówił też że lubią je snajperzy robiący ghillie bo orginalne mają podeszwę z oliwkowej gumy która się nie odcina od otoczenia, i łatwo je obszyć lub pomalować. Nie ślizgają sie na mokrej powierzchni ale zdarza im się piszczeć np, na kafelkach czy marmurze. Uprzedzam że są to buty tropikalno-pustynne i nie amortyzują dobrze stopy przy dluzszym marszu po twardej powierzchni (podobnie jak US Jungle boots) zalecamy w takim razie stosowanie dodatkowych amortyzujących wkładek trekkingowych. But łatwo przemaka i równie łatwo schnie - mogę powiedzieć że jest idealny do pokonywania przeszkód wodnych z marszu. No i nigdy nie słyszałem żeby kogoś obtarły... :) Quote
past Posted July 18, 2005 Report Posted July 18, 2005 http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...eName=WDVW&rd=1 a tu krótkie http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...eName=WDVW&rd=1 Quote
Recommended Posts