WAlex Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Witam, ostatnio kupiłem używaną replikę. W zestawie znajdował się akumulator. Naładowałem wolnoładowarką żeby sprawdzić czy w ogóle działa.. No i niestety nie działał. Sprawdziłem na replice, ale jako że ta nie była używana kilka lat i się zastała, sprawdziłem również na modelu samochodu. Również nic. Czy możliwe było kompletne samoczynne rozładowanie się baterii poniżej 1,0v na celę? Czy muszę liczyć się z kosztami nowego aku? z góry dzięuję za odpowiedzi :) Quote
hindus Posted March 19, 2014 Report Posted March 19, 2014 Tak, jest to bardzo prawdopodobne. NiMH mają bardzo duży współczynnik samorozłądowania, największy spośród używanych w ASG ogniw. Możesz upewnić się czy faktycznie jest do wywalenia sprawdzając napięcie woltomierzem albo ładując jakąś inteligentną ładowarką która przy okazji będzie monitorować pojemność i napięcie. Quote
Recommended Posts