Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam pytanie do osób które używały gogli jak i okularów.

Jak sprawdzają się okulary jeśli chodzi o możliwość dostania się kulki pod szkła ?

Są one zdecydowanie mniej szczelne jak gogle jednak wydają się znacznie wygodniejsze

• 3 months later...
Posted

Okulary sa pewnie wygodniejsze ale maja ta wade ze,jak strzelalem sie z kolegami stalem na balkonie budowanego domu a kolega sobie podlaz od dolu i zapakowal idealnie w obwodke od szkla.Okulary wyladowaly na czole.Mysle ze lepsze beda gogle bo sam mam zamiar kupic po tym zdarzeniu.

Posted (edited)

Ja ujmę to w ten sposób - warto mieć i jedno i drugie. Najczęściej ganiam w okularach, podczas strzelanek w lasach, przy strzelaniu na duże dystanse, na otwartych przestrzeniach - ciężko wtedy o jakiś pechowe trafienie pod kątem. Dobre okulary zakrywają zresztą oczy z dużym marginesem z każdej strony (mam ESS ICE One i nie narzekam).

Zawsze jednak mam gogle na hełmie. Jeśli walka zacznie się toczyć nagle na bliskich dystansach mogę w każdej chwili naciągnąć na oczy gogle. I nie ma problemu, wtedy oczy są całkowicie bezpieczne. Na typowe CQB okularów wcale nie zabieram, moim zdaniem gogle są wtedy niezbędne. Na bliskich dystansach można zarwać pod różnym kątem i raz nic się nie stanie, a innym razem można stracić oko.

Edited by Vader1995mw
Posted

Za okularami:

- lekkie

- bardziej poręczne (łatwość w przenoszeniu)

- przeważnie tańsze od gogli

- nie przeszkadzają w korzystaniu z celowników optycznych z przybliżeniem

- dobrze komponują się z różnymi okryciami głowy

Przeciwko okularom:

- mniej trwały element trzymający - oprawki

- szpary przy policzkach (pod okiem)

- gorzej komponują się z siatkami na twarz - potrafią odstawać powiększając dziurę w miejscu nos-oko

Za goglami:

- dobra wytrzymałość w stosunku do ceny

- dobre ułożenie z maskami osłaniającymi twarz

- dobry i trwały montaż na głowie - mniejsze ryzyko że spadną w akcji

- częściej da się je zastosować z okularami korekcyjnymi

Przeciwko goglom:

- lubią parować

- uniemożliwiają swobodne korzystanie z niektórych celkowników opt. z przybliżeniem (np Arena Flakjak + ACOG x4)

- nie zawsze komponują się z nakryciami głowy (element estetyczny a nie mechaniczny)

- spore gabaryty niekorzystnie wpływają na ich przenoszenie względem tego co oferują okulary

Posted

@CerberBP

Dobre zestawienie i pozwolę nie zgodzić się, że okulary gorzej komponują się z siatkami na twarz. Używałem maski stalkera na twarz z goglami (Bolle x500) a obecnie noszę z ESS ICE. W jednym o drugim przypadku maska wymagał dostosowania do twarzy i do składania się - kombinerkami. Do każdego z zestawów maskę trzeba inaczej przystosować, jakkolwiek dziura w miejscu oko - nos nie powiększa się.

Posted

Preferuję okulary, w goglach nic nie widzę, bo mi parują masakrycznie.

Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że okulary mogą spaść z twarzy, wystarczy zastosować odpowiednią, regulowaną gumkę/opaskę i po kłopocie.

Posted

A według mnie nie ma lepszego zestawu na weekendowe strzelanki niż okulary SPECS i maska stalker. W moim wypadku - zestaw szczelny absolutnie, żadnych szpar nie ma.

Okulary sprawdzają się też lepiej przy dłuższych grach, ale to już bez maski. Za każdym razem, jak musiałem spędzić noc w Bolle X800, to ściągając je kolejnego dnia czułem się jak gdybym odrywał sobie kawał twarzy.

Posted

Porównanie tylko i wyłącznie bazuje na osobistych doświadczeniach. Ja wyciągnąłem takie wnioski ze sprzętu który używałem, a że na pewno nie obleciałem wszystkiego to jak najbardziej są przypadki, w których to co złożyłem powyżej odbiega u kogoś innego.