Despero92 Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Witajcie Ostatnio będąc w sklepie budowlanym kupiłem okulary ochronne GOG-FRAMEB identyczne jak te: Czy nadawałyby się na strzelankę? Ofc mam je zamiar przestrzelać z ok. 330 FPS, zobaczymy co będzie, ale chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle ktoś używa jakichkolwiek okularów BHP na strzelankach? Wyczytałem, że maja klasę wytrzymałości F. Temat piszę, bo wkurzają mnie parujące gogle :P Czas spróbować okularków. Pozdrawiam. Quote
Sylver Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Podobne jakiś czas temu pękły kumplowi na nosie:) Ja bym im nie zaufał. Quote
MarekMac Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 1. 330 fps to mało - może narazie wystarczy, póki strzelasz się w jakimś małym, lokalnym gronie, ale pamiętaj o ponownym przestrzeleniu ich z mocniejszej repliki, gdy tylko taka będzie brała udział w strzelance. 2. Czy okulary mają atesty? Jeśli nie to nikt Ci nie zagwarantuje, że wytrzymają. Co prawda mam podobne i wytrzymują, ale atest daje pewność (no, prawie pewność), że wszystkie egzemplarze takiego modelu wytrzymają, a brak atestu może oznaczać, że jeden egzemplarz wytrzyma 1000fps, a drugi rozsypie się po podmuchu wiatru. 3. Są ludzie, którzy używają okularów BHP, ale (przynajmniej w moich okolicach) nie robią tego w ciemno - każdy egzemplarz przestrzeliwują z mocnej repliki. Quote
wilq1979 Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Patrząc na to, jak są zbudowane to będą mocno parować. Po drugie, to mają zagięte szybki i w polu widzenia może to wywołać dyskomfort. Dodając do tego uwagi MarekMac`a to bym ich do ASG nie używał a jedynie zgodnie z przeznaczeniem producenta. Quote
Tiloren Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Bardzo podobne okularki były swojego czasu używane przez rekrutów w mojej ekipie przekonanych że nadają sie one do as'u. Szybki rzeczywiście wytrzymały strzał z przyłożenia 400 fps jednak ramka i mocowania sie połamały...od jednego strzału.. Były 3-4 szutki takich okularów w ekipie- w każdej ułamało sie mocowanie szybki z ramką po jednym strzale. Quote
Merrowing Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Potwierdzam, na początku swojej zabawy też takie miałem - szybki mam do dzisiaj, ale jeden strzał skutecznie złamał oprawki. Na szczęście zdarzyło się to gdy okulary były na ziemi a nie na mojej głowie. Quote
Despero92 Posted March 10, 2014 Author Report Posted March 10, 2014 (edited) Powiem Wam, że jeśli chodzi o widoczność to jest bardzo dobra, nawet lepsza od moich gogli. Ale przestrzeliłem je z mojego AGM 003 long (ponad 300 FPS) z 1-2m to wytrzymały. Widać tylko tak jakby "pryszcz" na powierzchni. Ale jednak nie bede z nimi ryzykował. Żeby nie zaczynać nowego tematu to jakie okularki polecacie w miarę tanie, żeby były dobre i co najważniejsze nie parowały strasznie. Czytałem, że te UVEXy są w miarę ok. Edited March 10, 2014 by Despero92 Quote
Tiloren Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 najtańsze z najtańszych i o dziwo b. wytrzymałe są okulary SPECS(można je kupić na allegro albo armyworldzie-ok. 20zł) okulary peltor tora msa racers Quote
szwondel Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Osobiście nigdy nie wybrałbym się na strzelankę w takich okularach. Co prawda, sam gdy zaczynałem zabawę też z takich korzystałem, ale teraz wiem, że na ochronie oczu nie ma co oszczędzać, lepiej kupić coś pewnego, niż później żałować. Jedne okulary wytrzymają dany strzał, inne nie. :) Quote
Recommended Posts