Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam. Zapisałem się na pierwszą w moim życiu strzelanke w lesie(wcześniej cqb), patrze a tam wymagany jest identyfikator medyczny. Niestety na jego temat niewiele udało mi się znaleźć. Jedyny wzór jaki znalazłem to ten: http://imageshack.us/photo/my-images/115/identyfikatorro1.jpg/ . Nie wiem jednak czy jest on dalej aktualny bo temat troche stary, co znajduje się na odwrocie oraz w jaki sposób mam go wypełnić. Pozdrawiam.

Posted

Oj, to sprawa typowo lokalna - zapytaj na podforum śląskim, jak ta sprawa wygląda.

Osobiście mógłbym zasugerować zaopatrzenie się w kartę ICE - powinien je mieć np. lokalny oddział PCK - która załatwia zasadniczo to samo zagadnienie, a jest rozpoznawalna także poza środowiskiem airsoftowym.

Posted

Ja używam ICE i polecam go.

Sam IM na śląsku to nic innego jak zwykła karta z twoimi danymi personalnymi, grupą krwi, kontaktami w razie W, oraz choroby przewlekłe.

Posted

Na stronie PCK przeczytałem że na ICE nie ma grupy krwi, ponieważ lekarz musi i tak przeprowadzić próbę krzyżową przed transfuzją(tak napisali) - czyli morał z tego taki że umieszczanie na identyfikatorach medycznych grupy krwi mija się z celem. Czyli karta ICE obowiązuje na zlotach w całym kraju?

Posted

Nie.

Każda impreza ma swoje własne ustalenia.

Z ta grupą krwi - to prawda, ale z drugiej strony przeciętny człowiek uważa, że to ważna informacja i powinna na karcie być, dlatego na wielu kartach się ją umieszcza. Szkody to nie przynosi, a ludzie jakby chętniej stosują...

Posted

Karta ICE tak jak i inne identyfikatory medyczne sensu stricto nie mają żadnej wartości prawnej. Mogą być tylko ułatwieniem dla ekipy medycznej.

Dlatego informacja o grupie krwi nie zwalnia od próby krzyżowej (a wręcz sama grupa jest mało ważna , ważniejszy jest czynnik Rh). Natomiast bardzo przydatne są wszelkie informacje o chorobach na które cierpimy i ewentualnych uczuleniach na leki.

W mojej karierze zdarzyło się już dwukrotnie trafić gościa uczulonego na hydrokortyzon (który jest najczęściej stosowanym sterydem w ratownictwie).

Ale o tym co jest a co nie jest potrzebne w identyfikatorze medycznym była już rozmowa i zainteresowanych zapraszam do odszukania i poczytania tematu.

Posted

Z punktu widzenia medyka co powinno byc na karcie ICE:

dane, pesel, adres, telefony do rodziny, choroby, przyjmowane leki, uczulenia i alergie, informacja o odstapieniu od resuscytacji (lub nie), informacja o checi oddania organow do transplantacji.

w formie-

choroby nie/tak:....

alergie nie/tak:...

leki....