Powała Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 (edited) Znaczna wiekszość? Co obecnie produkuje kałaszki w systemie TM? No, słucham? CYMA i TM. Odezwała się "znawczyni tematu", jeśli już to nie "co produkuje" tylko "kto produkuje"... :sciana: Edited January 16, 2014 by Powała Quote
Guest (ID:6452) Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Obecne kałaszki to w większości pochodne systemu VFC a nie TM. Jedyne co mają wspólnego z TM to konstrukcja GB. W systemie TM są klepane no na przykład te wspomniane CYMY. Spoza kałaszków mamy przykładowo... o, weźmy emki. W systemie TM mamy co? No, dawno temu to pierwsze WELLE były w systemie TM. Potem Chiny szybko się nauczyły, żeby jesli już to kopiować rozwiązania z CA i G&P. Zdaje się jeszcze, że w systemie TM z emek były robione bardzo wczesne JG lub A&K (nie pamiętam które z nich). MP5: w systemie TM mamy już więcej: galaxy, niższe, dawne cymy, JG a z firmowych to choćby ICS. Czy jednak większość to jest? Już wyzsze modele cymy są w systemie bodaj G&P. Były też klony CA B&T. Gutki: obecnie popularne CYMY to kopie rozwiązania jak w ARESie, nie w TM (TM to JG przykładowo). Zaś poprawność formy której użyłam sprawdzę u jakichś źródeł specjalnie dla pana powyżej i dopiszę. Quote
Buniek92 Posted January 16, 2014 Report Posted January 16, 2014 Zwracam uwagę na słowo "bazuje" w mojej wypowiedzi. Zwracam też uwagę, że pisałem nie tylko o "kałaszkach". Tm stworzyło pewien standard i zapewniam, że jeszcze bardzo długo producenci z tego standardu będą korzystać. Odniosłeś się do mojej wypowiedzi o Cm.028 więc? :icon_lol: @ferekande chyba wystarczająco dobrze opisała czym różni się system TM od systemu VFC, nie będę kalkował jego wypowiedzi. Dalej nie widzę sensu w braniu cm.028 za 400zł gdy w tej cenie przy dobrych wiatrach można mieć stalowego Boyi. Quote
Powała Posted January 17, 2014 Report Posted January 17, 2014 Buniek, Ferekande to dziewczyna... :icon_biggrin: Mój, błąd. Już poprawiam :icon_lol: Buniek92 Quote
Recommended Posts