Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 5 weeks later...
Posted

85 usd to rozsądna cena, te adaptery chodzą zazwyczaj po 100 usd.

Oryginalne lemo to kosztowne złączę ( i firma się ceni ) .

Przelutowanie lemo na tp120 (nexus) to magia voodoo wg tego co się czyta na forach ar15 czy gearsoc.

Albo adapter za 85 usd albo ptt za 100-160 usd.

Posted

Chyba kawa mi się rzuciła na głowę, widzę tylko kiepski schemat dla nexus tp-120 :icon_wink:

Owszem jeden user chwali się tam że przelutował mnóstwo tego, ale schematu nie widzę.

W lemo jest 6 żył, nas interesuje konkretna kombinacja 4, z 15 możliwych. To całkiem sporo prób i błędów :)

Posted

Też w przypadku sordinów i ich lemo 6 pin dostępne są przejściówki na ebay'u, w przeciwieństwie do lemo 5. Także przynajmniej o tyle łatwiej. No i też wiadomo - dla chcącego nic trudnego, trzeba poświęcić po prostu czas albo wyłożyć na przejściówkę/ PTT od TCI.

Posted

Dotarło mi ptt do sordinów,

foty porównawcze oryginalnego "używanego" PTT ( sprzedawca ocenia stan na B ) z prawie nowym ( bylo w terenie 2 razy ) PTT ztactical.

BLT730g.jpg

Na górze Ztac, na dole oryginał.

k4hdeXJ.jpgUP2pfiv.jpg

Po lewo Ztac, po prawo oryginał.

Co do działania:

Ztactical 'prawie nowe' wymagało dłubania w środku by działało z sordinami tj przelutowanie wiązek, wlutowanie przedwzmacniacza. Kabel jest już złamany w 3 miejscach. Jakość mierna. Właściwie więcej nie działa niż działa, z powodu kabla.

Oryginał z baofengiem i sordinami działa prosto z pudełka. Czeka na test w terenie.

• 8 months later...
Posted

Dla potomnych: Chińskie ptt udało się zrobić aby działało z oryginalnymi sordinami. Jakość dźwieku - dobra. Koszt modyfikacji - 40zł.

Warunkiem tez jest aby ptt miało dobrej jakości kable (u mnie jest zmieniony kabel na spiralny już).

Posted

schemat przedwzmacniacza który można wlutować w chińskie PTT . Przed tym konieczna jest zamiana ścieżek gdyż standard wojskowy i ztactical róznią .

lGO4fpE.jpg

Grafik płakał jak rysował

Róznice chinoli i standardu wojskowego

ztactical_sordin_08.jpg

Jak zauważył seger jakość kabli z-tactical to patologia i sugeruję od razu wymianę na coś lepszej jakości.

• 9 months later...
Posted

Witam,

Mam taki oto problem i może ktoś tutaj bardziej obyty pomoże.

Otóż nabyłem następujące rzeczy do moich oryginalnych sordinów model 75315:

PTT:

http://emperionstore...le-ptt-tri.html

Radio:

http://emperionstore...-radio-tri.html

Po podłączeniu wszystkich elementów i ustawieniu częstotliwości na tym radiu oraz innym, które posiadam (Wouxun) okazuje się, że podczas nadawania nie słychać mnie na drugim radiu (Wouxun). Odbieram natomiast komunikaty na moim prc 152. W momencie, gdy odłączę PTT od sordinów i nadaję za pomocą PTT w radiu, to wszystko jest ok. Ma ktoś może jakiś pomysł, co może być przyczyną takiego problemu?Dodam, też że próbowałem podłączać te sordiny do Wouxuna za pomocą oryginalnego PTT U94/A amplified version (kenwood) problem był ten sam.

Posted

Widocznie nie masz przedwzmacniacza w ptt. Chinole pisza, że ptt jest pod real deal headset ale to tylko w kwestii polaryzacji wtyczki.

Ptt wymaga przedwzmacniacza oraz zwarcia biegunów A i E, w przeciwnym przypadku słychać na głośniku radia komunikaty odbierane i po wciśnięciu ptt i mówieniu do radia, można nadawać. Sam tak miałem z oryginalnym, fabrycznie nowym PTT od MSA.

Po modyfikacji problem ustał. Działa pieknie :)