Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Wiem do czego zmierzasz, natomiast mogą się zasłonić takim tekstem: "Mieliście części z ostrego w ręku ? Nie ? To się nie wypowiadajcie, i wierzcie, że to z ostrych". A jeżeli ktoś porobi foty części ostrych i "ostrych" E&L'owskich to wybije się GF z ręki argument w takiej postaci.

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Redwolf mający w swojej ofercie E&L, też twierdzi, że repliki mają części od PALNEGO. Co do części od ostrego, to macie rację. Nie ma części od ostrego, no chyba, że bagnet będą dokładać do zestawu ;)

Posted (edited)

Tak tak wiemy... klapka w stopce kolby i wycior. Są? Są!

Tak jak napoje co "zawierają naturalny sok owocowy" - 0,005%. Ale zawierają!

Wiem do czego zmierzasz, natomiast mogą się zasłonić takim tekstem: "Mieliście części z ostrego w ręku ? Nie ? To się nie wypowiadajcie, i wierzcie, że to z ostrych". A jeżeli ktoś porobi foty części ostrych i "ostrych" E&L'owskich to wybije się GF z ręki argument w takiej postaci.

Ale takie foty już dawno są porbione (sami je zrobili AKM-om na początku "kampanii reklamowej" . Myślisz, że na świecie nikt jeszcze nie zrobił zdjęć rur gazowych?

Edited by x54
Posted

Redwolf mający w swojej ofercie E&L, też twierdzi, że repliki mają części od PALNEGO. Co do części od ostrego, to macie rację. Nie ma części od ostrego, no chyba, że bagnet będą dokładać do zestawu :icon_wink:

Albo oliwiarkę, czy przybornik :D

Posted (edited)

Oliwiarka też nie jest od ostrego, pewno nie od iżmasza jak juz.

W każdym razie zamierzam zrobić to porównanie, w prezencie za nie zamontowanie kilku części do GB przez serwis. :icon_smile:

Z resztą co to porównanie quasi Radzieckiego AKMa (E&L) i Polskiego AKMSa.

Edited by Maza94
Posted

W każdym razie zamierzam zrobić to porównanie, w prezencie za nie zamontowanie kilku części do GB przez serwis. :icon_smile:

Kilku? No to pięknie. Odszedł człowiek co się znał na robocie i już...

Posted (edited)

Więc tak, GF pisało, że pasują części od ostrego. Co do rury gazowej, wlazła bez problemów.

Sam się zdziwiłem. Łoże trzeba było przypiłować, a okucie łoża było trochę za duże, jednak bez problemu wpasowało się w obsadę.

Co do porównania części, no... za cholerę nie podobne. Ni kolorystycznie, ni materiałem.

Kolbę będę sprawdzał za jakiś czas, ale od razu mówię, że zatrzask jest pastikowy jak w ostrym, ale chodzi lżej. W ostrej kolbie jest większy opór.

Edited by Maza94
Posted

Wczesniej pojawił się wątek, z którego można by było wysnuć wniosek że stal w e&l jest podobnej jakości co w lct.

Z tego co wiem, to stal dobrej jakości = dobrze położona oksyda. W kiepskiej stali może wyjść

rdzawy kolor, albo inny brzydki efekt. Może w e&l zastosowano taką pseudooksydę, gdyż ta na gorąco i tak by się nie przyjęła?

Co to za problem przy masowej produkcji, przygotować kadź z roztworem, i oksydiwać porządnie,

przecież cena elek jest taka sama jak lct, które ma piękną oksydę

Posted (edited)

Oksyda na zimno, jest sporo droższa, niż oksyda na gorąco. Wiec lepiej = taniej w tym przypadku. Chyba że producent nie ma pojęcia o oksydowaniu broni palnej, co przeczy teorii, wmawianego przez marketing, pochodzenia....

Edited by ravkill
Posted

Mogli kupić jakiś badziewny zanurzeniowy roztwór na zimno, i wychodziło im to taniej niż stałe podtrzymywanie temperatury.

Mogliby nie umieć oksydować, ale po paru nieudanych próbach, wychodzi dobra mieszanka, chyba że stal jest różnorodnego pochodzenia, raz taka, raz siaka, i wtedy być może nawet najlepszy roztwór nic nie daje.

Posted

Mogli kupić jakiś badziewny zanurzeniowy roztwór na zimno, i wychodziło im to taniej niż stałe podtrzymywanie temperatury.

Mogliby nie umieć oksydować, ale po paru nieudanych próbach, wychodzi dobra mieszanka, chyba że stal jest różnorodnego pochodzenia, raz taka, raz siaka, i wtedy być może nawet najlepszy roztwór nic nie daje.

Czyli fabryka broni, pełną gębą..

Posted

Parę ciekawych zdjęć "wysokiej jakości stali" jest na red-alliance.

Zawiasy kolb gną się jakby były z plasteliny. O rdzy nie wspominam..

Posted (edited)

Ja bym się RA nie sugerował. Trzeba samemu replikę zobaczyć. Ja też na początku hejtowałem E&L. A teraz to mi nawet przypadło do gustu, a trochę replik miałem.

Z ostrymi bajerami (magazynki, okładziny) wygląda całkiem fajnie. Co też ważne, ma porządne bebechy.

Edited by Maza94
Posted (edited)

Z ostrymi bajerami (magazynki, okładziny) wygląda całkiem fajnie. Co też ważne, ma porządne bebechy.

LCT też ma porządne, zrąbana jest tylko prowadnica sprężyny (plasticzak) A tolerancja do sprężyny m150 w e&L to bajer. Zamów taki tuning w GF, zobaczymy, czy się zgodzą na samą sprężynę. Tłok do wymiany, zębatki również. W LCT zębatki przy m150 również won. Więc dla mnie niczym się te bebechy nie różnią, może za wyjątkiem że E&L ma "cichą głowicę", a LCT z kolei porządny tłok z metalowymi zębami. Gumki hu i w LCT i w E&L do wymiany defaultowo na zieloną g&g lub systemę.... Z 2giej strony fakt, że E&L strzela dobrze "z pudełka". Ale cyma 48 też to potrafi :icon_smile:.

Ranking replik ciągle taki sam

a) real sword -~ 2K zl

b) LCT~ 1,5 K max

c) E&L....~ poniżej tysiąca (bo powyżej, to żal)...

Edited by ravkill
Posted (edited)

Co do bebechów racja. Ci i ci przywalili gafę z tą prowadnicą sprężyny. Jednak LCT ma jedną większą zaletę. Mianowicie, kontrolę jakości ma lepszą. LCT mają porządnie złożone gearboxy, bardzo szczelne. U siebie nie narzekam, ale na quasi M130 można więcej niż 420-30 fps wyciągnąć.

Zdecydowanie fajniejszą rzeczą w E&L jest komora, przykręcana do GB i robiona na CNC. LCT też ma z alu komorę, ale nie taką fajną :icon_wink:

CM.048 niestety może się schować przy ELu. Mam porównanie, jeśli chodzi z pudełka.

Co do RA to często pierdoły wypisują tam. Bardzo często. A to, że ktoś z repliką nie umie się obchodzić i chce być pro specnazem z USA, używającym AK jako kilofa bo widział tak na filmach, to już nie jest wina producenta.

Edited by Maza94
Posted

Miejmy nadzieję, że w nowej partii pojawi się AKMS i AKS-74U, pojawi się pełne suwadło na wzór tego VFC, no i że zniknie imbus trzymający lufę.Wtedy, olewając już to, czy są tam ostre części, czy nie, mielibyśmy po prostu porządnie wykonaną, w pełni stalową replikę, która wygląda jak ostra.

Posted

Co do gumki w E&L to jest dobrej jakości. Polecam dobrze wyczyścić lufę i komorę bo gdy dostałem replikę była cała w smarze.(aż się wylewało). Na stocku jest ponad 50m zasięgu więc nie trzeba nic wymieniać i martwić się o temperature, bo przy - 13*C też podkręca :) Co do GB to do póki jest gwarancja niczego nie trzeba wymieniać, bo jest stabilne 420fps. W późniejszym czasie jedynie doszczelnić, włożyć dobrą m120 typu madbull i cieszyć się strzelaniem. :)