Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam. Od dłuższego czasu po zmianie lufy na precyzyjną (madbull) i gumki HU na zieloną G&G w mojej M4 ICS zaczął mi doskwierać problem podwójnych strzałów (tylko z magazynków low/real/mid cap). Replika strzelała normalnie JEDYNIE jeśli celowałem w wzwyż, pod dosyć wysokim kontem. Przy używaniu magów hi-cap stockowych problemu nie było - no, zdażały się czasami podójne strzały. Wróciłem do stockowej gumki - hi-capy chodzą pięknie, ale low-capy nadal podwójnie. (Zieloną G&G pod wpływem emocji sprzedałem :P ). Ktoś wie w czym problem ? Aktualnie zamierzam kupić nową gumkę HU, myślałem nad niebieską MadBulla (podobno posiada system Shark Bucking dzięki któremu w komorze jest tylko jedna kulka) lecz na gunfire jej nie ma, a aktualnie robie spore zamówienie więc muszę znaleźć coś w tym sklepie, Z tym systemem Shark Bucking jest jedynie ta http://gunfire.pl/product-pol-1152191338-Gumka-Hop-Up-Shark-Bucking.html .

Znacie rozwiązanie problemu ?

Jaką gumkę doradzacie ? (nawet jeżeli problem nie leży w gumce - proszę o poradę ponieważ muszę wymienić zużytą )

Prosiłbym o szybkie i treściwe odpowiedzi, ponieważ chce zrealizować to zamówienie w jak najkrótszym czasie :)

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Posted (edited)

Jeżeli ograniczyć się tylko do kwestii gumki to można założyć, że podawanie podwójnych kulek jest skutkiem twojego nieumiejętnego montażu i zakładanie różnych gumek niewiele tu pomoże. Prawdopodobnie nie smarujesz gumki na obwodzie i przy wciskaniu jej do komory rozciąga się i delikatnie zsuwa się do tyłu. Wtedy kołnierz gumki nie przylega szczelnie do otworu w komorze i podwija się lub lecą po dwie kulki. Spróbuj na gumkę nałożyć trochę smaru do łożysk lub czegoś podobnego i niewielką ilość równomiernie rozprowadź po całym obwodzie gumki. Następnie wciśnij lufę z gumką do komory tak na pół jej długości. Następnie wykonując kilka ruchów posuwisto-zwrotnych powoli wciskaj gumkę do końca. Na końcu sprawdź czy kołnierz gumki wypełnia cały otwór w komorze, a przez okno podajnika kulek sprawdź czy widzisz fragment wystającego kołnierza. Dodatkowo możesz włożyć kulkę do komory i próbować ją czymś przepchnąć do lufy. Kulka powinna przechodzić z wyczuwalnym oporem.

Wina może też leżeć po stronie lufy. MadBull'e to nie są jakieś specjalnie rewelacyjne lufy i czasami po ich zamontowaniu następuje zauważalne pogorszenie osiągów, tj. zasięgu. Zacznij od powrotu do stockowej konfiguracji lufa+gumka i sprawdź czy problem nadal występuje. Jeżeli ustąpi to znak, że wina leży po stronie lufy, a nie gumki.

Edited by xxx768
Posted

Zauważ, że to nie jest temat o lufie MadBull'a by się rozpisywać o tym jakich problemów potrafią one nastręczyć. Lufa może nie trzymać wymiarów od strony otworu wlotowego jak i na szlifach pod zatrzask komory. W MadBull'ach to nie jest coś nadzwyczajnego, a wzmianka o pogorszeniu zasięgu miała jedynie pomóc w odbiorze. W tym przypadku wina może leżeć zarówno po stronie gumki jak i lufy i czego byśmy sobie nie udowodnili to i tak Rogalez pownien sprawdzić oba warianty.

Posted

Nie wiem kiedy ostatni raz miałeś w ręku lufę Madbulla ale jedno Ci mogę powiedzieć, odkąd serwisuje repliki to jeszcze nigdy nie spotkałem się z problemem w tych lufach o którym Ty piszesz.

Najpierw gumka, potem ewentualnie dysza Jastrzębiu :teeth: