Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

witam. posiadam mały problem. jakiś czas temu odkupiłem od kogoś używanego navcomma. przyszedł mi w stanie jak nowy. tzn zero wgranych programów itp jednym słowem ,,czysty''.

nie znam się na programowaniu kanałów PMR a jednak mi na nich najbardziej zależy gdyż ich się głównie używa. jeśli chodzi o instrukcję to jest ona na tyle dobrze/ nie dobrze napisana ze robiąc krok po kroku dalej nie potrafię zaprogramować kanałów.

ktoś coś wie i mógłby mi pomóc?

z góry dziękuje.

Posted

Ja to radio programowałem tylko przez kabel i taka mozliwość jest. z Ręki tez się da:

Tak dla informacji gdyby ktoś potrzebował, albo gdybym sam zapomniał

• Ustawiamy z klawiatury numerycznej częstotliwość 446.000 MHz
  • Ustawiamy krok na 6,25 kHz - Menu -> STP -> Enter -> 6,25 kHz -> Enter
  • Klikamy strzałeczkę do góry (ustawi się częstotliwość 446.006.25 MHz - Pierwszy kanał PMR)
  • Zapamiętujemy jako pierwszy kanał - F -> *MR -> Ustawiamy kanał na 01 -> Enter
  • Ustawiamy krok na 12,5 kHz - Menu -> STP -> Enter -> 12,5 kHz -> Enter
  • Klikamy strzałeczkę do góry i programujemy kolejny kanał, i tak aż do kanału 8

*Przełączanie się pomiędzy trybem wprowadzania częstotliwości a zaprogramowanych kanałów -> CLR

Gdy wpisujmy numer kanału 1-9, wpisujemy go poprzedzony dwoma zerami, np. 003. Od 10-99 normalnie, np. 34