Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Cześć, szukałem podobnego wątku ale nie znalazłem. W razie powtórzenia proszę o sprostowanie.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad różnego rodzaju sprzętu do przenoszenia magazynków oferowanego przez sklepy. Są ładownice zwykłe, fast, iraski i shingle (reszty nie spotkałem). Wszystkie występują w różnych konfiguracjach czy to pojedyńczo czy po killka jednak ich celem jest jedno. Przenosić magazynki! Magazynki do Ak47/Akm nie są zbyt komfortowe przez ich "bananowatość". Tutaj rodzi się pytanie jakie najlepiej wybrać by narobić sobie najmniej roboty (grupowanie,wygoda) oraz być jak najbardziej efektywnym na polu (nie mylić z efektownością, lans mile widziany ale bez przesady). Wiadomo, że każdy powinien robić to wedle swojego uznania. Ja bym chciał się dowiedzieć jakie macie doświadczenie z typami ładownic do tychże magazynków. Zapraszam do dyskusji :)

Posted

Wszędzie gdzie się nie patrzy (wojsko,gry) są zdjęcia z ładownicami podpiętymi w sposób zamknięty jak np. tutaj:

http://frontowiec.com/galerie/k/kamizelka-lazutczik-oliw_10187.jpg

Nie ma nigdzie takich jak np. shingle czy irasek, zastanawiam się czemu tak sie dzieje? Wygodniejsze są? Od dłuższego czasu mnie nurtuje to, mógłby ktoś rozwiać wszelkie wątpliwości z tym związane? Zastanawiam się nad kupnem ładownic typu:

http://www.miwo-military.pl/?p=8.1089.'SHINGLE'-NA-4-X-2-MAGAZYNKI.B-20.MIWO-MILITARY

lub

http://www.miwo-military.pl/?p=8.1230.'IRASEK'-NA-4-X-2-MAGAZYNKI.B-50.MIWO-MILITARY

Może się ktoś podzielić doświadczeniami jak to się sprawuje lub na co należy zwrócić uwage podczas doboru ładownic do Ak?

Posted

W dużym skrócie i uproszczeniu: im bardziej zabudowana klapa ładownicy, tym mniejsza szansa, że uda Ci się zapaskudzić magazynki - piachem, błotem, igliwiem - podczas działania. Szczególnie przy leżeniu i czołganiu się.

Im klapa mniej zabudowana (aż do kompletnego jej braku w niektórych modelach shingli, gdzie nie ma nawet gumy przytrzymujacej magazynki od góry) tym magazynek łatwiej i szybciej wyjmiesz.

Posted

W dużym skrócie i uproszczeniu: im bardziej zabudowana klapa ładownicy, tym mniejsza szansa, że uda Ci się zapaskudzić magazynki - piachem, błotem, igliwiem - podczas działania. Szczególnie przy leżeniu i czołganiu się.

Im klapa mniej zabudowana (aż do kompletnego jej braku w niektórych modelach shingli, gdzie nie ma nawet gumy przytrzymujacej magazynki od góry) tym magazynek łatwiej i szybciej wyjmiesz.

W realiach wojennych ma ta jeszcze sens, chociaż nie rozumiem czemu czasem żołnierze z magazynkami do M4 i pochodnych używają takich rozwiązań mimo właśnie tego "syfu" wokół, przecież m4 jest bardziej podatna na zabrudzenie i zacięcie gdzie kałach czyści się po 1 strzale. Jednak ładownic innych niż takie zabudowane do ak nie spotkałem nigdzie indziej niż na witrynie sklepowej. Są nie praktyczne? W takim razie jakich używać najrozsądniej? Takich gdzie magazynek jest ułożony od siebie, tak że łuk/wygięcie skierowane jest do klatki czy położony w bok?

W realiach ASG chyba nie ma to aż takiego znaczenia że taki będzie wpływ tego (powietrze,ziemia) na prace magazynka, choć mogę się mylić. :icon_confused:

Posted

Akurat w naszych replikach brud w magazynkach wybitnie uprzykrza strzelanie :D. Sam osobiście preferuję ładownice otwarte - gwarantują szybszą zmianę magazynka, tylko że ja akurat rzadko się czołgam zbierając syf z podłoża :P. Dobierz ładownice do swojego stylu gry :icon_lol: .

Posted (edited)

Bardzo uogólniasz i upraszczasz pewne sprawy. Nie doceniasz moim zdaniem też problemów płynących z zabrudzenia magazynka airsoftowego. W szczególności mam na myśli sam wylot- dostanie się się piachu do komory HU może mieć większe konsekwencje niż gdyby to miało miejsce w broni ostrej.

Nie wiem też jakie zdjęcia oglądasz. Tam gdzie są beryle widuję często-gęsto ładownice otwarte. Gdyby nasi mieli akms'y pewnie dużo by się nie zmieniło.

Jeśli chodzi o rekonstrukcję/ stylizację na wojska rosyjskie to widywałem ładownice otwarte, także nie wiem skąd podejrzenie że NIKT ich nie używa. Chociaż jeśli ktoś celuje w starsze okresy to nie wymagajmy żeby używać ładownic które jeszcze nie istniały na świecie.

Mogę jeszcze z doświadczeń kolegi nie sugerować się zawsze zapewnieniami producentów o ,,uniwersalności" niektórych ładownic. Jeśli coś jest opisane jako ,,2xm4/ak74/47" to może się to skończyć tym że dobrze będą siedziały magi do ak74, te od m4 się utopią a od 47 wejdzie max jeden.

Jeśli używasz systemu molle to mogę polecić noszenie magazynków w obu typach ładownic- X w ładownicach szybkich i 2X w ładownicach zamkniętych. Nie zawsze szybka zmiana jest potrzebna.

Edited by Karczu
Posted

W przypadku naszych "misjonarzy" często są to zakupy prywatne. Więc raczej kierują się doświadczeniem, co się bardziej sprawdza. Ja prywatnie wolę ładownice w których magazynek jest ustawiony prostopadle do pasa - szybciej mi się zmienia magazynek. Ładownicę noszę na pasie po prawej dość blisko klamry, na tyle odsunięta od niej żeby wygodnie się czołgało. A że czołgam się / leżę sporo to wolę zamkniętą. Używam takiej:

http://miwomilitary.pl/?p=8.244.NA-3-MAG.-MODULOWA-DO-AK,-BERYL.B-04.MIWO-MILITARY

i jestem zadowolony.

Posted

http://www.skdtac.co...h-p/e2m.108.htm kopie takich ładownic szył mi Bombel, bardzo fajna rzecz.

Będę chyba właśnie w tym kierunku szedł, gdyż nie chce ładownic uniwersalnych jakie oferuje miwo. Wolałbym się skupić na dedykowanych ładownicach. Może ktoś coś polecić?

2. A czy mógłbym zasięgnąć porady o tych dwóch ładownicach niżej wymienionych:

http://gunfire.pl/product-pol-1152198976-Potrojna-ladownica-na-magazynki-do-AK-olive-drab.html

http://www.sprzetmilitarny.pl/product-pl-978-K93-LADOWNICA-2-X-KBK-AK-BERYL-WZ-93-SPECOPS.html

Posted

Super dobrze gada jednak osobiście bym jego pomysł zmodyfikował i ciągle myślę o nim jako ładownicy idealnej do zielonej.

-ładownica mieści dwa magi AK, Beryl, STANAG M4/M16

-zamykana jest na fastex

-klapa w pełni chroni magi, ale przedłużyłbym delikatnie klapę o 1cm, a zmiejszył wysokość ładownicy o 1cm aby wygodniej było wyjmować magazynki

-przegroda niewyjmowalna

-ładownica jest wąska i nie odstaje w żadnym kierunku –zajmuje odpowiednią ilość miejsca na pasie czy kamizelce i nic ponad to

-wykonana jest z Cordury 1000D wewnątrz i 500D na zewnątrz.

-system montażu jest prosty i skuteczny i do tego bezawaryjny

-bez ściągaczy itp jako nieprzydatne w zielonej.

Posted

Do krawca pisz, w sklepie najpewniej nie będą mieli. A krawiec uszyje.

Sztuka na tym polega, że krawcowi musisz powiedzieć, co ma Ci uszyć - a w sklepie bierzesz to, co jest na półłce :P

Posted

PSTG szyje te ładownice w wersji do emki, musiałbyś się zapytać czy wykonają je do wersji AK/AKM. Z tym, że sugeruję takie zamiany jak zaproponowałem, bo obniży to wagę ładownicy i ją uprości, a shingle do ak kupisz od ręki.

Posted

Chciałbym żeby podczas wyjmowania magazynek nie szamotał się w ładownicy i nie zaczepiał o pierdoły (co może się zdarzyć np. w shingle) a taki kształt ma wybitne zadatki do takich fikusów, zależy mi na szybkości i bezpieczeństwie (oraz nie mam pojęcia jaka ergonomia/typ/wygląd jest naj., stad pytania o różne typy), dlatego chciałbym coś z dedykowanych do Akm. Stawiałem na sklepy bo się na tym nie znam za zbytnio (dlatego zrodził się ten wątek), a moim zdaniem to skoro sklep robi coś pod standard wojska to jest to sprawdzone i sprawnie działa. Boje się krawców z których mogę być nie zadowolony, gdy wpuszczą mnie w maliny lub nie będzie to tak jak sobie wyobrażałem, jednak coraz bardziej się przestawiam na ten wariant. Moglibyście polecić mi jakiś konkretnych wartych publikacji osób które są w tym dobre? :) Był tutaj już przytoczony Bombel z którym mam nadzieje się w najbliższym czasie skontaktuje.

Posted

PSTG z czym realizacja zamówienia może się przedłużyć bo mają wersję tylko do M4. Albo zagadaj bezpośrednio do supera http://supertac.pl/

Nie ma w żadnym sklepie nic dedykowanego bezpośrednio do AKM, wszystko jest robione pod AK74/beryle a przy okazji do tych ładownic magi od AKM pasują.

Masz jeszcze w dziale producenci, tematy z prywatnymi krawcami, którzy szyją dobrze i pewnie.