Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 868
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...
Posted

Się zgadza - mam, ale była ona tuningowana już od razu przez MG w momencie zakupu i jest to ten "MG-owy zestaw do 380fps" ;). Natomiast o ile zrozumialam pytanie dotyczyło tego, czy ktoś próbował tuningować guna samemu zestawem "takim jak" Systemy z MG albo innym kompatybilnym. :)

Pozdrawiam

Posted
Zamierzam kupic g36k tylko obawiam sie ze optyka moze mi nie odpowiadac, gdyz mam sporawe gogle (duze i wysuniete do przodu.Sa od maski do paintballa) pod ktorymi nosze okulary i boje sie ze moglbym miec problemy z widzeniem przez lunete. Czy moje obawy sa uzasadnione?

Obawy są jak najbardziej zasadne - nie w każdych goglach da się celować.

Sam czekam teraz na dostawę gogli i... zobaczymy co z tego wyjdzie.

Przy okazji zastanawiam się nad...

Cio to jeft?

g36k12dj.jpg

tajemnicze "coś" wygląda na kolimator - jego umiejscowienie rozwiązałoby problem celowania - niestety nigdzie jak dotąd nie spotkałem się z takim sprzętem do kupienia.

Myślę (z pewną taką nieśmiałością) o innym - podobnym rozwiązaniu:

g36kmix7qa.th.jpg

Technicznie jest wykonalne - tylko... jak się to spisze w praktyce? Macie jakieś opinie?

Posted

Zibid, to cos to jest wlasnie wbudowany kolimator! Wersje dla Bundeswehry maja zarowno lunetke, jak i kolimator. Wersje eksportowe maja zazwyczaj tylko lunetke, jak to jest w replice CA.

Posted

też planuje zamontowanie kolimatora na moje g36k , w tym celu po alanizie + i - , zdecydowałem się na usunięcie mostka i zamianie na górną szyne jaką ma g36c , powiem ze celowanie jest dla mnie wygodniejsze a i kolimator bedzie umieszczony troche niżej co zmniejszy rozmiary karabinku który i tak jest już dość duży . Pozdrawiam !

Posted
usunięcie mostka i zamianę na górną szynę, jaką ma g36c, powiem ze celowanie jest dla mnie wygodniejsze a i kolimator będzie umieszczony trochę niżej co zmniejszy rozmiary karabinku, który i tak jest już dość duży

Tys prowda (jak mawiali starożytni Górale) tylko...

Nowy mostek – ok. 300 zł

(goły bez przyrządów celowniczych, które w sumie nie będą potrzebne, ale gun będzie wyglądał jak inwalida w ciąży z dzieckiem na ręku, czyli + xxx zł)

Kolimator - 150 zł

(+ dodatki) przy dobrych wiatrach = 200 zł

Trochę droga opcja. :cry:

Faktem jest, że karabinek nie jest mały a z kolimatorem będzie mocno "spiętrzony" - nie wiem - może jakoś to przeżyję. Bardziej istotne jest dla mnie, jaka będzie skuteczność celowania przez kolimator na mostku? (W sumie w M-kach kolimator też montowany jest dosyć wysoko?)

Idealnie byłoby dorwać kolimator dedykowany do G36K w wersji BW, choć... o ile widzę ma on mało światła.

Posted

Na tej stronce jest G36K z wbudowanym kolimatorem (nad luneta)- org, nie kopia.

http://hkpro.com/G36.htm

Szyna z kolimatorem i luneta nie jest droga, jej cena jest równa cenie sredniego kolimatora (do airsoftu naturalnie). Mozna ja nabyć tu:

http://uncompany.com/pageproduct.asp?subcatid=169

Ewentualnie na Safarze. Istnieje także możliwość sciagniecia przez MG (pytalem juz).

Kolejna opcja to zakup szyny z luneta i RISem na kolimator nad luneta:

http://www.safarasoftair.com/product_info....roducts_id=1563

Pole do popisu jest dość duze.

Pozdrawiam

Posted

Star robi fajne szyny do G36 - jedna z lunetą i kolimatorem - ok 200$, druga z lunetą i szyną RIS nad nią (do założenia kolimatora) - ok 130$. Robi też zwykłą szynę taką jak ma wersja C tyle, że bez muszki i szczerbinki - tylko RIS na całej długości. Z wersją K fajnie to wygląda - polecam zdjęcia na Militaryphotos.

Poza tym myślę, że lunetka w ASG przy stockowej giwerze średnio się sprawdza, a położenie kolimatora nad lunetką musi dawać straszną rozbieżność w linii celowania.

Posted
Star robi fajne szyny do G36 - jedna z lunetą i kolimatorem - ok 200$,

To drogie widziałeś. Z linka podanego przez Konfederata:

"Star Carry Handle For G36 With Scope & Red Dot - 125$".

Ale fakt, że przy sprowadzaniu do Polski i tak się zbliży pewnie do tych 200$.

-

Posted

Ano największą furorę pewnie by zrobiła rączka do "większych" G36, w której zrezygnowano by z tych badziewnych lunetek i w to miejsce wstawiono "ludzki" kolimator 25 lub 30mm. Bo to "combo" z powyższych linków to jak dla mnie pomyłka - ani lunetka w porządku, ani kolimator.

To co, otwieramy biznes? :wink:

-

Posted
lunetka w ASG przy stockowej giwerze średnio się sprawdza, a położenie kolimatora nad lunetką musi dawać straszną rozbieżność w linii celowania.

A kto mówił, że to stock? :wink:

Co do rozbieżności w linii celowania - właśnie się tego obawiam.

Kolejna opcja to zakup szyny z luneta i RISem na kolimator nad luneta:  

http://www.safarasoftair.com/product_info.php?products_id=1563

Takie rozwiązanie też biorę pod uwagę - tylko... hmmm... jakby usiąść i pokombinować, to spodziewam się, że da się wykombinować jak zaadoptować posiadany mostek pod dokupionego RISa i po co wymieniać wszystko za grubszą kasę? (W RISie trzebaby zrobić otworek na dostęp do regulacji "lunetki" i postarać się o dobre trzymanie RISa - klej lub śrubki - tyle, że gwarancja pójdzie się wietrzyć, ale i na to jest sposóB) :mrgreen:

Posted
Przelicz 112E i 130$ i zobacz czy faktycznie taniej...

Mea culpa - cena podobna ! (zatrzymałem się na kursie Euro 4,5 :)).

Cena i tak nie ma znaczenia. Pewnie Ritter ma rację, że od wyglądu ważniejsze mogą być walory użytkowe - a wiadomo w replikach ASG lunetka jest taka sobie i dość średnio się sprawdza, kolimator zaś może być ciut mały (chociaż okyginalnie Bundeswera ma właśnie takie wymiary i jakoś sobie radzą). Może ktoś sobie kupi taką lunetkę/kolimator i napisze jak to się sprawuje.

BTW - ciekawe czy pasowałaby oryginalna rączka, czy można takie coś dostać i za ile?

Posted
Gdyby takie rozwiazanie nie było praktyczne to watpię, aby używała go BW

Niewątpliwie, ale sposób prowadzenia walki z ostrej broni, sposób celowania i zasięg ostrej jest inny niż w ASG. Dlatego przy ostrej broni wysoko położony kolimator może nie przeszkadzać, a w ASG może być prawdziwą udręką (szczególnie przy odległości 10 metrów i mniej). Poza tym myślę, że żołnierze częściej używają lunetek niż kolimatorów - odwronie niż my i dlatego małe światło w kolimatorze może im aż tak nie przeszkadzać.

ps. 450 fps i więcej to już rzeźnik, nie karabin :lol: A jak ktoś ma taki tuning to po co mu kolimator? Ja bałbym się strzelać z niego do ludzi z mniej niż 40 m.

A jak kupisz to daj znać jak to cudo się sprawuje.

Posted

Czy ktoś może wie gdzie można znaleźć, lub ewentualnie zrobić, zdjęcia łączeń form na G36/G36K (np. na przednim chwycie, spodzie body, czy kolbie)? Chciałbym zobaczyć jak bardzo są niewidoczne, a w sklepach raczej wolą pokazywać broń "z boku".

Czy G36K ma kolbę przedłużoną w stosunku do G36C?

• 2 weeks later...
Posted

Wczoraj rano przyszła do mnie paczka z CA36 no i no i tu się zaczynają schody bo po wystrzeleniu około 150-200 kulek w okresie kilku godzin AEG przestał strzelac najpierw myślałem że to bateria się rozładowała.

No i tak jak u was wygląda bateria 1100 8.4 bo u mnie jest poklejona klejem z pistoletu a ogniwa wyglądają jak baterie R6 i jedyne oznaczenia jakie są to GC. No i tak rano podłączyłem baterie a tu nic tylko się zagrzała i poleciał lekki dymek oczywiście odrazu odłączyłem. Przed chwilą sprawdzałem na naładowanej bateri 600 8.4 i to samo słychac tylko jak by silnik próbował ruszyc. I tu jest moje pytanie czy może chodzic o śrube regulacyjną silnika (i gdzie ona jest ). No oczywiście jak ktoś wie co się stało to niech pisze. A i jeszcze jedno czy ktoś oprucz mnie ma problemy z celowaniem tą lunetą jednym okiem (rozmazują mi się kreski).

Pozdrawiam

Krzys

Posted

Witaj

W rozwiązywaniu problemów z silnikiem pomocne powinny być posty traktujące o zatrzymaniu się silnika w replikach CA, znajdują sie one na tym forum.

Co do celowania via luneta- mi również rozmazywała się 'siatka', która jest strasznie mała i średnio wyraźna.

Pozdrawiam

Posted

Co wy sie tej siatki tak czepiacie? U mnie jest wszystko OK - linie sa wyrazne, nie rozmazuja sie. Dobrze widac (tzn. czytelnie) nawet te cyfry w dalmierzu. Obraz jest ostry... Czyzby trafil mi sie cudowny egzemplarz??

Ronin

Posted
po wystrzeleniu około 150-200 kulek w okresie kilku godzin AEG przestał strzelac najpierw myślałem że to bateria się rozładowała.

Ja mam wprawdzie wersję tuningowaną ale bateria 1100mAh 9,4V wystarcza na maksymalnie(!) jeden hi-cap. 150-200 kulek to mimo wszystko trochę szybko.

sprawdzałem na naładowanej bateri 600 8.4 i to samo słychac tylko jak by silnik próbował ruszyc.

mój w ogóle nie rusza na baterii 600mAh 8,4V (ale słychać jakby chciał a nie mógł ;) ) na 900mAh 8,4V oddaje ok 20-30 strzałów.

i jeszcze jedno czy ktoś oprucz mnie ma problemy z celowaniem tą lunetą jednym okiem (rozmazują mi się kreski).

jeśli próbowałeś w domu to możliwe, że odległość od "celu" była zbyt mała i wtedy rzeczywiście powstaje wrażenie rozmazywania się.

Kwestią główną jest po prostu umiejętne złożenie się do guna. Mnie nie sprawia problemu celowanie zarówno z jednym jak i dwojgiem otwartych oczu. A samą lunetę w tej replice uważam za dość udaną :)