WszystkoZajęte Posted December 14, 2013 Report Posted December 14, 2013 Witam! Udało mi się nawiązać kontakt z dystrybutorem Flyye (wiem, nic specjalnego). Temat jaki poruszyłem to kamizelka Scalable Plate Carrier w rozmiarze M. Jak się dowiedziałem, w polskich sklepach (jak i prawdopodobnie gdziekolwiek indziej na świecie) istnieją tylko rozmiary L, które są na osoby zdecydowanie większe gabarytowo. Dowiedziałem się również, że jest możliwość złożenia zamówienia przedprodukcyjnego na kamizelki w standaryzowanym rozmiarze, lecz dystrybutor musiałby opłacić z góry zamówienie na co najmniej 10 sztuk (co za tym idzie - jeszcze 9 chętnych). Pozostaje jednak do zrobienia: - ustalenie standardów rozmiaru (osobiście na podstawie zdjęć, paru innych informacji i wyregulowania obecnej kamizelki pod noszenie jednocześnie pasa z ładownicami oraz ewentualnego noszenia razem z plecakiem ILBE podam tutaj swoje propozycje. Ewentualnie zdjęcia poglądowe jeśli kogokolwiek by one interesowały); - zebranie grupy pewnych osób, które byłyby chętne zakupić kamizelkę SPC; Rozumiem, że większość z Was woli pozostać przy swoich kamizelkach, ale zwracam się tutaj głównie do osób chcących się stylizować na współczesnych Marines. Fakt, że obecnie SPC bez ładownic występujące w jednym rozmiarze jest o 100zł droższe, niż CIRAS Land (bodaj nie używany od dłuższego czasu przez podstawowe jednostki) z ładownicami za 700zł będący dostępny w trzech rozmiarach i możliwy do dorwania tutaj w komisie w dużo niższych cenach. Nie mniej jednak jeśli chodzi o wygodę - SPC ze względu na "łuk" jaki ma przedni panel nie uwiera przy składaniu się do strzału i nie trzeba kupować jeszcze mniejszej kamizelki, która będzie uwierać gdzie indziej (porównanie z "CIRASem" Strike Systems, z CIRASem Flyye i SPC jakiegoś mniej znanego producenta, którego nazwy nie pamiętam) :icon_biggrin: Poza tym - obecna kamizelka korpusu, da radę także upchnąć potrójną ładownicę na przód więc ze dwa magazynki więcej niż w CIRASie będzie biorąc pod uwagę pewien schemat (podwójna w centrum - po jednej podwójnej na bokach, potrójna w centrum - po jednej podwójnej na bokach). Oczywiście cena za rozmiar Medium jest mi jeszcze nie znana, ale my jako konsumenci (konsument "król rynku", że tak sobie pozwolę powiedzieć) moglibyśmy się uprzeć/zmówić/jakkolwiek by nie nazwać i przedstawić swoje potrzeby, w końcu byśmy się dogadali. Wilk syty i owca cała. Nie ma określonego terminu, wszystko jest w trakcie ustalania, dogadywania się. Pomoc w ustaleniu dokładniejszych wymiarów kamizelki mile widziana. W chwili obecnej różnice, które zauważyłem między SPC Flyye rozm. L, a bodaj Eagle Ind. rozm. M to fakt, iż przy M łuk niemalże styka się z taśmami molle, a w L jest oddalony o kilka centymetrów. Może nawet jest to jedyna rzecz różniąca oba rozmiary? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, mając na sobie przed dłuższą chwilę eLkę czułem, że jakbym jej nie ścisnął i tak kamizelka będzie nachodziła na pas, będzie zawadzać. Medium jest jakby rozmiarem uniwersalnym, pasującym do każdego/zdecydowanej większości. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts