Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie. Z czego najczęściej robicie tarcze do ASG? Chodziła mi po głowie sklejka, blacha no i pleksja. Narazie jestem skłonny przy tym ostatnim ponieważ zaoszczędze dużo pracy tylko nie oriętuje(orientuje/mod) się ile taki "arkusz" pleksji by kosztował :?

Temat był ale głownie(głównie/mod) mi chodzi o zagadnienie pleksji (cena).

Posted

Jako Warszawiakowi proponuje posłuchanie kolegi Gały z Yelnetu, który powiedział :

Na skrzyzowaniu ul.Zajeczej i ul. Dobrej (zjazd z mostu Swietokrzyskiego) znajduje sie firma robiaca cudenka z plexi. I to niedrogo. My robilismy tam oslony do kolimatorów. Podalismy grubosc i srednice i to wsio.

Posted

Sklejka + metal dobra opcja. Ja mam sporawy kawałek styropianu i mam zamiar go obić 1mm blachą. Po strzale zapewne będą wgniecenia ale wytrzyma (tak sądze).

PS: Poco bawić się w coś takiego? Dzisiaj u mnie na strzelance lataliśmy z drzwiami od lodówki jako balistic shildem;) hehe... działało! :D

Posted

Pee Pee możesz latać nawet z deską od klozetu ale nie zamieni się ona dzięki temu w tarcze balistyczną. Bawiąc się w "airsoft" staramy się oddawać w miarę realia. Po prostu gość latający z deską w ręku albo drzwiami zawsze w oczach obserwatora pozostanie gościem z deską albo drzwiami w ręku.

Klimat. O to się rozbija wszystko.

Posted

W ramach ogólnej refleksji:

Dla mnie to kolejne gadanie dla gadania w twoim wykonaniu Pesos. Widzę ze lansujesz się na kolejnego „speca majster klepkę”. Pomyślmy z czego by tu zrobić wizjer? Aaaaa już wiem z plexi. A dlaczego? Bo mądrze brzmi! Byli ludzie którzy zamiast gadać robili i właśnie tego materiału użyli. Pobije wiec piany i poudaje że też znam się na materiałach :? .

W ogóle to gratuluje myślenia: najpierw wybierzmy materiał a dopiero potem martwy się o jego dostępność i ceny – genialne.

A w temacie:

Ja swoja tarcze robię ze sklejki 8 mm obijanej blachą hmmm około 0,5-1 mm. Jestem mniej więcej w połowie pracy i bez bicia się przyznam ze popełniłem duży błąd. Obiłem tarcze blacha aluminiowa(bo taką akurat miąłem w garażu) nie biorąc pod uwagę tego ze aluminium będzie ciężko pomalować. Dlatego radzę dokładnie przemyśleć projekt nim przystąpi się do działania.

Sklejka sama w sobie jest dosyć droga(za arkusz 90 cm na 50 cm) zapłaciłem 20 zł. Zalety to przyjemna obróbka i spora sztywność przy niewielkiej grubości. Wizjer będzie z kawałka pleksi(akurat miałem kawałeczek) – nic odkrywczego, można ja zastąpić wieloma innymi materiałami(jakimi pisałem w innym temacie o tarczy – wystarczy poszukać)

Twój pomysł PeePee jest moim zdaniem zupełnie nietrafiony.

Po pierwsze: aby tarcza była wystarczająco sztywna musiałbyś użyć arkusza styropianu co najmniej 5 cm grubości(jeśli nie więcej). W wyniku tego miał byś kawał tarczy, która nie ważyła by prawie nic. Co gorsze działała by ona jak „skrzydło” – duża powierzchnia na którą działa wiatr + mała masa = bardzo nie wygodnie będzie się nia nosiło

Po drugie: Blacha 1mm praktycznie wcale nie wzmocni całej konstrukcji a styropian sam w sobie jest wyjątkowo łatwo złamać

W sprawach klimatu wypowiedział się już dzikki.

• 2 weeks later...
Posted

Panowie ja mam projekt jak zrobic pożądną tarczę balistyczną tylko że na papierze :(

A ja być może zrobie z blachy 1mm pomaluje dospawa się uchwyt, zrobi się otwór na szybkę z plexi i wsio na wroga :twisted:

Posted

Może wystarczą lekkie i łatwe w obróbce płyty pcv ?

Kiedyś miałem z tym materiałem dużo kontaktu. Można go nawet podać prymitywnej obróbce termicznej za pomocą suszarki do włosów :wink:

Malować oczywiście można wszystkim - od farbek modelarskich po "szpraje". Odrazam kombinowania z jakimikolwiek lakiero-rozpuszczalnikami :wink:

http://www.pcv.republika.pl/pcv.html :arrow: typowy cennik płyt pcv. Myślę, że za taką cenę możnaby sobie pozwolić na arkusz o grubości 10 mm.

skoro dazycie do tego zeby tarcze byly realistyczne to moze to samo zrobcie z bronia...  

chyba ze ktos mi udowodni ze gdzies w codziennym uzyciu jest bron reczna z magzynkeim na 600 nabojow, szybkostrzelnoscia 800strz/sek, z zerowym odrzutem i podrzutem i nieprzegrzewajaca sie lufa ktora pozwala wywalis caly magazynek w 45-sekundowej serii...

Posted

U nas Ludzik zrobił fachową tarczę ze sklejki, plexi i rączki od jakiegoś stafa do gładzi (custorama). tarczy nie trzeba obijać blachą - sklejka kulki nie przepuści i nie porywa jej wiatr. Ważnym elementem jest jednak szybka z plexi. Musi być dosyć gruba bo plexi jest dosyć krucha i nawet wydawałoby się gruba szybka Ludzika została przebita kulkami.

• 2 weeks later...
Posted

A ja mam pytanie do samej plexi,

Ja chciałbym zrobić tarcze z samej plexi, tylko nie wiem jakiej grubości plexe kupić.

Kolega mi mówił ze 4mm łatwo pęka.

Posted
A ja mam pytanie do samej plexi,

Ja chciałbym zrobić tarcze z samej plexi, tylko nie wiem jakiej grubości plexe kupić.

Kolega mi mówił ze 4mm łatwo pęka.

Nie polecam! :

1. Zbyt elastyczna - musialbys pomyslec nad uszytwnieniem w kilku miejscach w poprzek i po calosci dookola.

2. Zbyt podatna na kulki - mowie o wersjach cienkich, bo tych bardzo grubych nie bylbys w stanie uniesc ;]

3. CENA ;] przy tym napewno polegniesz - pojedz sobie do pierwszego lepszego (wiekszego) sklepu z materialami budowlanymi i sprawdz 8)