Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Ciekaw jestem jakie tryby preferujecie w pistoletach, rewolwerach ?

Chodzi mi o urządzenia celownicze, wspomagające, celowniki laserowe tudzież inne kolimatory. Chciałbym poznać wasze upodobania i wywołać dyskusję na temat - "Optyka czy standardowe przyrządy"

8)

Posted

Optyka w broni krótkiej? Też sobie kolego niszowy temat na forum ASG wykombinowałeś, niech Cię...

Może uściślij kontekst - "do czego" ten pistolet/rewolwer? Do sportu, polowania, samoobrony? Do zastosowań policyjnych, wojskowych? :lol:

W zastosowaniach wojskowych kolimatory w pistoletach widziałem tylko kilka razy i były to małe celowniki firm Docter czy Optima, a ich użytkownicy nie byli typowymi wojskowymi. Generalnie reguła to klasyczne przyrządy celownicze (ew z luminescencyjnymi wstawkami). Po co komplikować życie?

Posted

Jezeli chodzi o zastosowania wojskowo/policyjne to na 99,99% zadna opytka nie wchodzi w rachube. Widziales kiedys kabure operacyjna do broni z kolimatorem albo luneta ?

W takich zastosowaniach zastosowanie znajduja jedynie wskazniki laserowe (coraz rzadziej) i latarki.

Z tego co pamietam to widzialem tylko gosci z GIGN z rewolwerami Manurhin z dluga lufa, dwojnogiem i luneta ale jako bron wsparcia (nie pytajcie jakie to ma zastosowanie) a nie jako bron osobista.

Za to jezeli chodzi o sport to kolimatory sa nieocenione w IPSC, a z lunetami to jezeli sie nie myle strzela sie jakies konkurencje sylwetkowe czy cos w tym guscie.

Tak wiec wszystko zalezy do czego dana bron ma byc uzyta.

Posted

Po pierwsze popieram przedmówców :)

Po drugie zanim ktokolwiek coś napisze ostrzegam:

1. To jest kat. broń palna, a nie "moje plastikowe zabawki ASG".

2. Pytanie brzmi "co preferujecie" co oznacza, że należy mieć doświadczenie z b.p. i omawianymi systemami celowniczymi, a nie "widziałem, że Arni w Terminatorze 2 i 3/4 miał i było super"

PS Tak, czułem potrzebą ostrzec, bo wątek jest zdecydowanie fantazjogenny.

Posted
Za to jezeli chodzi o sport to kolimatory sa nieocenione w IPSC, a z lunetami to jezeli sie nie myle strzela sie jakies konkurencje sylwetkowe czy cos w tym guscie.

Z lunetą strzela się np. bench rest - strzelanie z kw na skupienie, nie na celność. W Polsce sporadycznie też są takie zwody przy okazji Ligi Sportera.

Posted

Lunety pojawiają się także w ciężkich rewolwerach uzywanych przez myśliwych, ale to jeszcze inna nisza.

A tutaj służbowy Glocek mojego znajomego

pretoriansg172zl.th.jpg

i zdjęcie z zerowania kolimatora na tym pistolecie (dwójnóg Harrisa i dostawna kolba bodajże Fobusa)

zerowanieoptimy1wd.jpg

Posted
Z lunetą strzela się np. bench rest - strzelanie z kw na skupienie, nie na celność.

Pytanie bylo o pistolety/rewolwery a nie kw :wink: z tego co pamietam to na zachodzie strzela sie z pistoletow z lunetami do jakis metalowych sylwetek ale jaka jest nazwa tej konkurencji to zupelnie nie pamietam.

A tutaj służbowy Glocek mojego znajomego

w jakiej kaburze nosi go tak wyposazonego ?

Posted
Lunety pojawiają się także w ciężkich rewolwerach uzywanych przez myśliwych, ale to jeszcze inna nisza.

Ale w Polsce nie można polować z broni krótkiej jak i pneumatycznej i np. łuków.

Posted

Pytanie brzmiało "jaki układ celownika preferujesz"... Żyjemy w Polsce, większość strzelała tylko w Polsce... To jak mamy mówić o preferncjach czegoś czezgo w rękach się nie miało? ;)

Posted
Pytanie brzmiało "jaki układ celownika preferujesz"... Żyjemy w Polsce, większość strzelała tylko w Polsce... To jak mamy mówić o preferncjach czegoś czezgo w rękach się nie miało?
A poza tym po co? Przy standardowym zasięgu wykorzystania pistoletu do 15 metrów, jedyną rzeczą, którą warto do niego podczepić jest oświetlenie taktyczne (ale z gatunku tych mniejszych).

Catch22, ten Glock Twojego znajomego to wybitne dziwactwo, "służbowy" to chyba powinno zapisywać się w ten sposób.

Posted
Catch22, ten Glock Twojego znajomego to wybitne dziwactwo, "służbowy" to chyba powinno zapisywać się w ten sposób.

Hehe, masz rację na pewno - ten przykład ukazywał głównie wyjątek potwierdzający regułę. Egzotyka polega zresztą głównie na kolimatorze, bo całkiem sporo wyspecjalizowanych w CQC oddziałów wojska/policji używa broni krótkiej z doczepionym oświetleniem taktycznym i odpowiednich do nich kabur. Tu Andrzej może chyba służyć dowolnymi przykładami ze swoich zbiorów.

Posted

Eeee tam, kazdy chyba widzial takie kabury ;)

Rzuce tylko jedno:

mini_1134383657.jpg

Przyklad jak morska woda potrafi zezrec nawet tak wytrzymala kabure jak Safariland (na zdjeciu Norweg z MJK - Marinejegerkommandoen)

Posted

Jasne że preferowane - to znaczy "przetestowane".

ale może znając mechanikę działania - sprecyzujcie swoje upodobania odnośnie celowników (?) ja osobiście toleruje tylko oświetlenie taktyczne,

i to takie modele, których sylwetka nie wychyla się od sylwetki pistoletu.

Glock-T804-Opt.jpg

przykład zaprzeczenia "poręczności" w tym układzie - laser zbyt duży ;/

imho czywiście :D