Ritter Posted January 23, 2003 Report Posted January 23, 2003 Znajomy szuka czegoś takiego jak latarka emitująca podczerwień, a nie światło widzialne... Nie mam pojęcia czy coś takiego istnieje... Wiem że stare rosyjskie (radzieckie) noktowizory dla kierowców czołgów i ciężarówek współdziałały ze specjalnymi nakładkami na reflektory pojazdów. Mój tato jeszcze w czymś takim na głowie (tzn. hełmofon + rzeczony noktowizor) tłukł się po poligonach w Polsce i w Kazachstanie... Istnieją z pewnością specjalne emitery podczerwieni, ale to kosztuje spore pieniądze. A znajomemu chodzi o "latarkę"... Czy ktoś wie coś na ten temat? Czyli - czy istnieje, gdzie i za ile można by kupić ? Quote
Foka Posted January 23, 2003 Report Posted January 23, 2003 oczywiscie wystarczy kupic latarke firmy SureFire i nakładke filtrujaca... nie jest to tanie rozwiazanie ale najtansze z mi znanych :) nie liczac zakupu diod IR i samorobki takiej latarki, ale zasieg nie bylby zbyt wielki :? latarka kosztuje chyba ok 400-600 zl... nie wiem, mam Streamlighta a te sa tansze... nakladka pewnie ze 100-200 zl... jak ktos bedzie zainteresowany Streamlightem to znam dwa tanie zrodla tych latarek (ale to juz na priva :))...jedno na pewno nie handluje Shurefire'em, drugie nie wiem :) Quote
KARMA_Alex Posted January 23, 2003 Report Posted January 23, 2003 jezeli chodzi o IR przy pomocy surefire to jest taki model - M1 Millennium Infrared Illuminator (M1) - jako sama kosztuje ponad 100$ + s/h ( jako zwykla latarka - nie takatyczny montaz ) jest tez BeamFilter ktory kosztuje tez okolo 100$ + s/h ktory teorycznie daje mozliwosc zmiany z infrared na biale i nazad.. mylicie sie :) foce chodzi o tzw BeamShaper - ktory jest nasadka ale na na caly system pracujacy w podczerwieni ( chodzi dokladnie o rozbicie "snopu" dawanego przez surefire na bardzo szeroki obszar. - i choc nasadka kosztuje grosze pln to sama zarowka i inne komponenty sa cholernie drogie. afair to do taktyczna latarka + IR + beamshaper + taktyczny wlacznik wyszlo chorrendalne pieniadze. moge sie myslic w jakis czesciach - ale jak chcecie to moge podrazyc temat. Quote
Foka Posted January 24, 2003 Report Posted January 24, 2003 mylisz sie :) sa wlasnie rozne nakladki - jest nakladka ktora punktowy strumien swiatla rozbija na duza powiezchnie, a sa tez nakladki na zwykla latarke ktore przefiltrowuja swiatlo i wypuszczaja tylko IR Sam takie widzialem (moglem kupic, ale po co mi?) i o takich rozmawialem z Pawlem (w drodze z Chorzowa)... podal mi bardzo uzyteczne zastosowanie nakladki IR :) http://shop.store.yahoo.com/diamondback/fl...lashlights.html Quote
KARMA_Alex Posted January 24, 2003 Report Posted January 24, 2003 hehe :) dokladnie nam chodzi o IR Illuminator - tokladnie to jest tak ze po zainstalowaniu na latarce, pomimo włączenia latarki nawet z bliska nie widać tego światła, wypromieniowane zostaje tylko światło w zakresie podczerwieni niewidzialnej dla oka ludzkiego. Ma to zastosowanie tylko do użytku z noktowizorami. Są oczywiście "normalne" filtry czerwone, niebieskie i rozpraszające - czyli wlasnie :) BeamShaper. Quote
Edo Posted January 28, 2003 Report Posted January 28, 2003 Jeśli kogoś to zainteresuje, to na Allegro widziałem licytowanie czegoś w tym stylu - niewiele to potrafi w zakresie zasięgu i ciężko z tym wyjść w pole pewnie, ale jeśli ktoś zechce... (cyt. "MINI KAMERA z wbudowanym mikrofonem oraz oświetlaczem PODCZERWIENI"): http://www.allegro.pl/show_item.php?item=10107592 Quote
Recommended Posts