Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Model: Ingram M-11

Firma: Double Eagle

Kulki: żółte, firmy krzak

Sklep: Allegro

Wytrzymał: 2 strzelanki

Przebieg: 300 kulek

Stan: W kawałkach, do dziś wyciągam resztki plastiku z podeszwy :D

Kupiłem go, bo potrzebowałem czegoś "na już". Skończył rozstrzelany i podeptany na LARP'ie w Otwocku. :F

• Replies 287
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Nie dostaniesz takiej rurki jak bedziesz miął szczęście do znajdziesz taką 5.95-6.00 a reszta to Twoja praca :P

Jeszcze wczoraj polecilbym wziac z soba kilka kulek i sprawdzic czy przelatuja. Przestrzegam jednak : bylem w castoramie i z domu wzialem sobie 5 losow wybranych z opakowania kulek i schowalem do portfela. Bedac na miejscu znalazlem odpowiedni rurki i w wybranej umiescilem kulke... 4 przelecialy bez problemu - oczywiscie na zasadzie ze sie zablokwala, ale po dmuchnieciu radosnie znalazla sie na dloni. Z nowym, wartym 4,50 zakupem udalem sie do domu. Jakiez bylo moje zdziwienie gdy po ponownej probie w domu kulk zablokowala sie na stale i musialem ja przepychac czyms na ksztalt wyciora. Pomyslalem ze to wina kulki i siegnalem po "zlota piatke" do portfela. I tu najlepsze - kulki ktore dalo sie przedmuchac w castoramie na miejscu blokuja sie podobnie jak reszta... Czego to kwestia? Czy aluminium moze zmieniac swoje gabaryty pod wplywem temperatury (bez przesady - temepratura pokojowa i ta w castoramie roznia sie najwyzej kilkoma stopniami)? A moze to kulki robia mnie w konia? Zrozumialbym gdyby to byly biodegradowalne "pociski", jednak to zwykle tworzywowe kulki (TajGun). Sprawdzalem rowniez kulki od Krakmanow i bezszwowy syf od Double Eagle - efekt ten sam. Ma ktos jakis pomysl?

Posted
Sprawdzalem rowniez kulki od Krakmanow i bezszwowy syf od Double Eagle - efekt ten sam. Ma ktos jakis pomysl?

Od tego są prawa Murfiego :wink:

A tak na serio: teoretycznie kulki powinny być równe, a skoro przelatywały, to powinny nadal przelatywać..., ale. Moje mp5 z około 7mm lufa zdecydowanie lepiej działa na mrozie niż w pomieszczeniach - czysta fizyka. Ponadto metal zdecydowanie szybciej się ochładza (a co za tym idzie kurczy) niż ogrzewa. Ponadto aluminium jest metalem raczej miękkim i tu dochodzimy do sedna sprawy. Jak zapodałeś rurke do plecaka miedzy książki, to mogła się z lekka wygiąć, a jak się z lekka wygła, to można z niej zrobić słomke do napojów. Podobnie jest w przypadku powstania mikro wgnieceń.

Posted

Rurka lezala na tylnim siedzeniu samochodu wiec nei bylo z tym problemow. Kulka zatrzymuje sie teraz na etapie zaraz po wlozeniu do lufy! Wiec jesli juz to skurczylaby sie cala! Nic juz z tego nie rozumiem... Murhpizm w czystej postaci...

Posted

Panowie rurki w castoramie maja wymiar średnicę 6mm plus 2x1mm na ściankę teoretycznie. rurki są o ile dobrze pamiętam produowane metodą "ciągnięcia" i niestety ciągnięte sa na "rdzeniach" o średnicy 6mm nie ma siły po ostygnięciu taka rurka musi zmienić średnicę. Ja sprawdzałem w castoramie i praktikerze w sumie z 50 rurek i żadna nie pozwoliła swobodnie przelecieć kulce. To kwestia temperatury. W marketach temp jaest na poziomie 18-20 stopni a w domach najsczęściej wyższa (nie mówię o ludziach mieszkających w iglo :) ). Metal się rozszerza pod wpływem temperatury i rurka robi się "ciaśniejsza". Wystaw rurkę na mróz zobaczysz ż ezacznąkulki latać ;) Tak czy siak żeby miec problem z głowy przeszlifuj rurkę tak żeby w temp. pokojowej "działała" to postrzelasz w lato i w zimę :)

Alu jest bardzo "pracującym" materiałem pod wpływem zmian temperatur.

Prec lufa z alu powinna mies w temperaturze około 25 stopni średnicę około 6.05 albo i 6.07 żeby mieć pewność coby strzelała w np 30 stopnich w lecie.

Pozdrawiam

Posted
Wystaw rurkę na mróz zobaczysz ż ezacznąkulki latać
A to dziwne - Kermitowi na mrozie preclufa w Steyrze zbiegła się niejako na amen. Kulki zacinały się w niej aż miło.
Posted

to zależy od stopu. Czasem zbiega się sam w sobie (grubosć ścianek się zmieniaa - spada), a czasem cały przedmiot się kurczy - czasem nawet dość widocznie. W te ostatnie mrozy moje mp5 na dworze waliło jak marzenie. Lufa stockowa ma prawie 7mm, więc taki termiczny upgrade był mi na ręke.

Aha i co do strzelania w niskich temperaturach. Pamiętajcie, ze w lufie prec podczas oddawania strzału wytwarza się dużo wyższa temp. niż w lufie stock. Co za tym idzie wewnętrzna średnica nie zmienia się tak radykalnie

Posted

moj D94 well , trzyma sie juz 2 lata :D skubany :P i jescze jest tak : podkladki pod sprezyna , zwiekszony skok tloka( dorobiony zabek na zebatce napinajacej), zrobilem hop-siup regulowany , lufe skrocilem bo byla za dluga (miala cos 23 cm), i jescze tuning optyczny tu macie fotke :

http://img476.imageshack.us/img476/8009/m165je.png

hmm i trzyma sie dalej mocny jest bo to ten jeden z pierwszych tanich gunów , ok to tyle ;] 8)

Posted
jest bo to ten jeden z pierwszych tanich gunów

To tak jak ze wszystkim. Najpierw jest wersja dobra, dopracowana a z biegiem czasu tylko sobie upraszczają.

Ile za niego dałeś? Możesz z łaski swojej dodać fotkę gearboxa? Jestem ciekaw, czy to takie jak teraz w cinciznie czy jakiś inny. Z góry dzięki.

Posted

ja dalem okolo 100 zl, niepamietam juz :P ale gearbox jest taki sam , ale jakis mocniejszy chyba :D bo dlugo trzyma i sie nie psuje:P, ale po tym tuningu siepie ostro kuleczkami :D 8)

[ Dodano: 30 Sty 2006 20:38 ]

aha po dwoch strzalach przebija puszke z okolo 10 cm :D 8) 8)

Posted

Niesamowite! Wrzuć fotę gearboxa. Jakieś stalowe zębatki masz. Na czym polegał dokładnie tuning? Jaką dałeś podkładkę? Czy musiałeś wyienić lufę(dłógość) Zaciekawilo mnie to...

Posted

http://img202.imageshack.us/img202/8246/gearbox3dy.jpg

taki sam gearbox , niczym sie nie rozni :P no moze moj troszke brudniejszy :D podkladna byla nakretka 10 mm (do klucza 10 mm)

dorobiony zabek w zebatce napinajacej tlok (przy czym tlok cofa sie dalej niz normalnie i powstaje wieksz ilosc sprezonego powietrza , z uszczelka nic nie robilem bo jest bardzo szczelna , lufa byla aluminiowa ale miala 22, 23 cm wiec skrocilem ja do 17 cm , hop up byl ale nie regulowany i nic nie dawal wiec zrobilem regulowany i teraz jak celuje w cos z odleglosci 5 m to trafia z 10 cm powyzej celu , jescze pewnie uszczelnie laczenie magazynka z komora itp ;] 8)

[ Dodano: 30 Sty 2006 21:40 ]

http://img202.imageshack.us/img202/1480/in...strukcja8ns.jpg tu masz sexowna instrukcje jak zrobic ten zabek :D tylko uwazaj bo mozna sobie zebatke zniszczyc :wink: mi sie jednak udalo i smiga ( D94 RULLEZ)

Posted

Trochę się boję grzebać w tym... ale jednak mój gb zprawia wrażenie mocniejszego, bo nie jest przeźroczysty :lol:. A jaką grubość ma podkładka? Pwenie z 6 mm skoro to 10-tka. A co z silniczkiem? Nie spalił się jeszcze :D? Daje radę to naciągnąć?

Posted

no to chlopie trudno zeby nie dawal rady w koncu moj :D , moze ja mam jakies zlote rece :D, no podkladka cos kolo 6 mm 8) jescze skroce lufe zewnetrzna tak jak jest w commando :D

Posted

A tą klapkę od wyrzutu łusek to sam wypiłowałeś czy była otwierana tak jak w M4 DE? Magazynek taki był, czy też piłowaleś, cięłeś i kleiłeś?

Zaciekawił mnie twój przypadek. Giwera za 100 zł chodzi 2 lata a moje M4 za 130 zł po tygodniu straciło trub semi :(.

Posted

MacGyver : mowilem juz - wyjmij calkowicie plytke selektora. Nie bedzie wowcza dociskac do dolu tego takiego malego kawalka plastiku, i pzoostanie Ci ogien pojedynczy. Ja tak mialem zaraz po tym jak padl selektor - zeby przywrocic ogien ciagly dociskam ta wypustke do dolu przy pomocy odpowiednio docietego kawalka zapalki.

Posted

Niedowiarki! Film przyślę na forum chyba. Wyjmuję gearboxa i bez dotykania niczego, żadnych selektorów wciskam spust. Jest auto :F. Maxavelli, jeśli tobie zależy na auto, to może się gearboxami wymienimy :D :lol:.

Posted

Od godziny bateria od MP5 stoi podpięta do wiatraczka od zasilacza - chcę ją jakkolwiek rozładować, bo na ostatniej strzelance ją zmroziło (po dziesięciu magazynkach or something). Wiatraczek nadal się kręci.

[ Dodano: Wto 31 Sty, 2006 ]

Bateria wytrzymała 2,5 godziny tortur wiatraczkiem :P Jakby, tego, wow. 800 mAh nie tylko na opakowaniu.

Posted

hehhe moze zamienmy sie nickami :D ale przy normalnych AEGach nie wazyl bym sie czegos takiego robic :D:D wlasnei o t chodzi w tanich replikach (duzo kasy nie stracisz :D 8) )