Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Mam pewien problem z moją baterią. Otóż podłączam tą baterię na noc do ładowania ładowarką mikroprocesorową i jest wszystko dobrze (ładuje się około 6-7 godz. i przechodzi w stan podtrzymywania), i nagle na strzelance po wystrzeleniu ok. 100-200 kulek nagle zdycha w pół strzału i po zabawie. Ale wieczorem nagle odzyskuje siły by oddać kilka strzałów kontrolnych. Mógłby mi ktoś powiedzieć co mogło się stać z tą baterią, i jak to ewentualnie naprawić?

PS: W momencie kiedy przestaje działać po ok. 2-3 pociągnięć za spust silnik się nagrzewa.

PS2: Mam tą baterię od marca bieżącego roku.

Posted

Faktycznie, nie spojrzałem na tytuł. No efekt wskazuje na niewydolność baterii, czyli albo silnik z jakiegoś powodu pobiera więcej prądu niż poprzednio, albo - co w sumie bardziej prawdopodobne - bateria kończy żywotność. W sumie 8.4V dla NiMHa oznacza stosunkowo małą moc, zalecam ładowanie możliwie niewielkim prądem. To powinno wpakować do baterii więcej prądu. A co do za replika? Może bateria już wcześniej działała trochę na granicy wydajności i przez te miesiące po prostu się zużyła?

Posted

Może bateria już wcześniej działała trochę na granicy wydajności i przez te miesiące po prostu się zużyła?

Jeżeli chodzi o to czy strzelałem już ostatkiem sił baterii, to tak, miałem taką sytuację na drugiej i trzeciej strzelance z tą baterią, potem już udawało mi się oszczędzać ją i nagle zaczeła się pojawiać w\w sytuacja.

Posted

Silnik zaczyna się grzać dopiero po tym jak batka się wyczerpie, ale mimo to i tak słychać jak próbuje jeszcze pracować bez prądu, więc najprawdopodobniej to wina baterii. Tylko mnie najbardziej zastanawia dlaczego przestaje działac po tak krótkim czasie (100-200 kulek oraz pół roku normalnego użytkowania)?

Posted

Może jedno z ogniw niedomaga/padło i faktycznie masz batkę 7.2V, chociaż po naładowaniu wygląda na 8.4, ale przy strzelaniu napięcie na jednym z nich spada bardzo szybko i dlatego bateria traci moc?

Posted (edited)

Ta bateria ciągle mnie zadziwia. Mianowicie dzisiaj działała przez ponad 2 godz. i udało mi się wystrzelić trochę ponad 1 hi-capa (o pojemności ok. 500-600 kulek) :icon_eek2: a wcześniej tak jak pisałem wyżej nie dociągała nawet do 100 kulek. Może mi to ktoś racjonalnie wytłumaczyć?

PS. O dziwo dzisiaj batka, jak i silnik, w ogóle się nie nagrzały podczas strzelania.

Edited by pietrek1995
Posted

Może jedno ogniwo się odrobinę zregenerowało, albo po prostu - naładowało? Ew. wyższa temperatura zewnętrzna niż poprzednia? Ciężko powiedzieć bez zbadania wydajności każdego z ogniw osobno.