Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

boże...

jaki polecicie mi karabin szturmowy do 800zl?

-bede sie strzelał w lesie

-chce co najmniej 380fps

-wytrzymały

-w przyszłości kupie kolimator

-celny

taki opis pasuje?

Posted (edited)

Dobra, wezmę się za to trochę lepiej. Od nowa

Będzie to moja pierwsza replika asg. Interesują mnie karabiny szturmowe a głownie ak47/m4a1 (który dokładnie? nie wiem, zależy który będzie działał lepiej). Replike chciałbym tuningować jakies pół roku po za kupie, w ostateczności mógłbym odrazu po jeśli nie bedzie trzeba dużych pieniędzy i umiejętności w to włożyć. Po zakupie repliki będę jeździł na strzelanki. Narazie pieniędzy na dodatkowe akcesoria nie będę miał. Cechy repliki które mnie interesuja:

-celność

-wytrzymałość, solidność

-daleko strzelność tak do 40m ? Nie wiem ile będzie mi potrzebne w lesie bo jeszcze nie grałem.

-brak telepania korby itp.

Do dyspozycji mam 800 zł.

Edited by studi
Posted (edited)

Porównanie modeli wg mojej opinii:

Co do replik m4 - tu masz artykuł, który jest na tyle rozwinięty, że nie ma co go kwestionować: http://forum.wmasg.p...bor-ostateczny/

ak vs m4 - w warunkach airsoftowych ak jest znacznie wytrzymalsze dzięki mechanizmowi v.3. W m4 zastosowany jest mechanizm w układzie v.2 którego szkielet ma tendencję do pękania, z czym poradziła sobie obecnie właściwie tylko jedna marka - KWA, ale wykracza ona poza twój limit ceny.

O ile v.3 też może pęknąć, to jest to mniej prawdopodobne, przez nieco lepiej rozwiązany układ szkieletu, niemniej pękanie jest tym częstsze im silniejsza replika, oraz im niższe są temperatury w których dana replika strzela.

W m4 występuje też problem dobrego spasowania komory hop-up a gearboxem, co może skutkować znacznym spadkiem zasięgu w skutek nieszczelności.

Wadą ak jest z kolei mniejszy zakres dostępnych części do tuningu zewnętrznego, a w replikach AK-S (składana kolba) dodatkowo jest mało miejsca na baterię.

Co do replik ak to masz też dwie możliwości - Cyma, i Dboys

Cyma, o ile prezentuje wg. mnie lepszy poziom techniczny (zasięg, wytrzymałość części, itp) jest też odpowiednio droższa, ale w replice wystarczy wymienić tylko akumulator, i gumkę hop-up co i tak trzeba zrobić w każdej chińskiej replice.

Niższe modele ak cymy często mają korpus z gorszych materiałów, jak nieszczęsny ZnAl.

Dboys jest tańsze, i wytrzymalsze (w zakresie elementów zewnętrznych) od cymek na tym samym pułapie cenowym - co jeśli planujesz kompleksowy tuning będzie bardziej opłacalne, choć na początku trzeba w nich zmienić gumkę hop-up na markową.

Inne polecane przeze mnie repliki to:

repliki mp5 cymy serii cm.041 (szczególnie cm.041k-pdw)

g36 JG (wersje ze składaną na bok kolbą)

Edited by Tomek P-ń