Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

Od pewnego czasu zaczynam interesowac cie srodowiskiem ASG / MILSIM i uwazam ze bylaby to wspaniala forma spedzania wolnego czasu , rozwijania umiejetnosci i poznawania nowych ludzi. Od parunastu dni przegladam fora , czytam recenzje i porownania sprzetu , jednakze jako osoba , ktora dopiero zacznie swoja przygode z ASG nie posiadam wiedzy by podjac decyzje w doborze sprzetu. Dlatego kieruje ten temat do Was , byscie pomogli wybrac sprzet ktory spelni moje oczekiwania . Interesuje mnie rola tzw szturmowca , w pelnym wyposazeniu taktycznym (gdzy jednoczesnie wytrenowanie i rozwoj umiejetnosci w pelnym rysztunku przyda sie w pracy)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po pierwsze prosilbym o uzasadnione propozycje, opinie i porady w doborze bronii glownej i podrecznej

1. BRON GLOWNA:

Interesuje mnie wierna replika broni , z mozliwie najwyzszym realizmem pracy (systemy BlowBack , Hardkick , Boltcach, tylne polozenie zamka po oproznieniu magazynka ) , o wysokiej jakosci wykonania (metal) , z zadawalajaca dostepnoscia czesci zamiennych/tuningowych, gazowka GG/CO2 , zadawalajacy zasieg i celnosc.

Myslalem tutaj o replice SCAR MK16 MOD 0 firmy WE zasilanej GreenGas/CO2 (czekam na wasza opinie w kwestii tej broni)

2. BRON PODRECZNA - KROTKA:

Jak wyzej - fullmetal , Blowback , tylne polozenie po ostatnim strzale , z zachowaniem bezpiecznego fps na CloseCombat

3.OPTYKA BRONI GLOWNEJ:

Tutaj kolega zaoferowal sie ze odda mi za darmo replike Trijicon ACOG x3 z krzyzem bez podswietlenia z flashkill'em, jednakze otwarty jestem na inne propozycje.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kwestie wyposazenia taktycznego , umundurowania , obuwia , oslony oczu , itp itd pomine gdyz mam tego sporo z pracy i z misji.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS. Z gory przepraszam za brak polskich znakow , ewentualne bledy itp.

Posted

Przydałaby się orientacyjnia cena jaką chcesz wydać, bo można dużo rozprawiać.

Najrozsądniejsze jeśli chcesz koniecznie gaziaka na główną będzie WE z całym szeregiem wymienionych części żeby, chodziło to na CO2. System WE jest chyba najpopularniejszy i będziesz mieć prostą dostępność części. Przejrzyj tematy w dziale o gazówkach. Zapytaj Amadema, ma tu chyba największe doświadczenie z długimi gazówkami.

2. Też ciężko o niezawodnego gaziaka z metalu. Jakby cena nie grała roli to brałbym glocka z Tokyo marui i wymienił zamek na metalowy.

Posted

Na krótką powinno wystarczyć, co do WE to myślę, że na samo złożenie broni powinno wystarczyć z tym, że musisz nastawic się na sprowadzanie wszystkiego zza granicy i znaleźć kogoś kto Ci to dobrze zmontuje [chyba że chcesz sam ryzykować ;-)], bo na opis nie patrz. Jeśli chcesz mieć broń całoroczną to trzeba zainwestować w CO2, a wtedy cały środek w WE do wymiany...

Do tego trzeba doliczyć jeszcze parę ładnych setek na magazynki niestety.

Mnie osobiście gazowa eMka [WA/WOC] po półtora roku wykończyła finansowo xD i odpuściłem realizm na rzecz ekonomii .

Posted

Ależ ja poleciłem krótką TM. ;-)

Mówię o długiej WE, bo tutaj da się złożyć do 2000 strzelającą replikę na poziomie.

Magna jest droga, VFC średnio z częściami stoi, Tanio Koba też kiepską z częściami i chyba dostępnością samej repliki też :-)

Posted

Tanio Koba też kiepską z częściami i chyba dostępnością samej repliki też :-)

Czytam te głupoty i włosy mi dęba stają.

WE zrobione pod Co2 to skarbonka bez dna-przerabiałem ten temat i najgorszemu wrogowi nie polecę.

Do Tanio Koby KJW części zamienne produkuje cały czas, są łatwo dostępne (zamawiasz bezpośrednio od producenta) i TANIE. Nie ma części tuningowych bo ten system ich nie potrzebuje na dłuższą metę-npas wystarczy, lufę prec łatwo przerobić z lufy aegowej, fronty pasują od aegów. Czy gazówka jest dobra na milsimy? Jak koszty nie grają roli, chce Ci sie grzebać i nie boisz się martwego sezonu zimowego to pewnie.

Posted

to mea culpa z Tanio Koba, ale WE do końca się nie zgodzę sam osobiście nie używałem, ale grupie z która sparingujemy wszyscy mają WE [Giety głównie i dwie emki] i zgadzają się, że po prostu trzeba mieć jakieś 1000zł rocznie na eksploatacje. Dużo? Nie koniecznie moim zdaniem. Na częściach Ra-Techa nawet jesteś w stanie wyciągnać 3000 kulek bez poważnej awarii, co jak na warunki mil-simów to Ci spokojnie na 2 lata starczy. ;-)

WE i tak jest 2x tańsze od Magny.

Posted (edited)

to mea culpa z Tanio Koba, ale WE do końca się nie zgodzę sam osobiście nie używałem, ale grupie z która sparingujemy wszyscy mają WE [Giety głównie i dwie emki] i zgadzają się, że po prostu trzeba mieć jakieś 1000zł rocznie na eksploatacje. Dużo? Nie koniecznie moim zdaniem. Na częściach Ra-Techa nawet jesteś w stanie wyciągnać 3000 kulek bez poważnej awarii, co jak na warunki mil-simów to Ci spokojnie na 2 lata starczy. ;-)

Używałem replik karabinków WE na Co2. Jest to pomyłka. Stalowe części są wykonane bardzo nędznie, szybko się zużywają, pomijam już fakt że wszystkie flaki trzeba przysposobić na Co2, a na koniec w Scarze i PDW odstrzeli ci kolba. Jeśli czegoś sam nie spróbowałeś to nie pisz, proszę, bo wpuścisz kogoś na minę. Mam nadzieję, że 1000PLN to ekslopatacja z gazem i kulkami, bo kafel na sezon to jest chyba nowa replika kupowana co roku ;). Jeśli chcesz używać repliki WE to moim zdaniem tylko na GG. Magi drugiej generacji są bardzo dobre, dokłada się npasa, lufę precyzyjną i jeszcze kilka pierdółek i jest naprawdę repliczka malina. A jak się coś zepsuje to wymieniamy na stockowe części WE-w marcu przygotowałem do sezonu nowe M4 WE z Taiwanguna, klient przeplumkał cały sezon i części znalowe się trzymają. Oglądałem ten karabinek ostatnio i imho jeszcze spokojnie 3000 kulek przemieli, potem mogą się zacząć zonki, ale pożyjemy, zobaczymy.

WE i tak jest 2x tańsze od Magny.

30000 kulek vipertech 2012 (GFPA w stocku) na co2. Nie wymieniane było NIC. Przegląd po 25000 kulek dyszę wyprostowałem klientowi bo się odkształciła z przodu i wymieniłem gumkę, bo zaczęła kręcić w kratkę. Magna ofkors.

Edited by Nath
Posted

Jako bron boczna polecam CI np. WALTHER P99 RAM, albo gloka 17, lub sigsauer(tez RAM), Pracuje z bronia palna i roznica jest niewielka jesli chodzi o obsluge tej zabawki w porownaniu do palnego pierwowzoru..Mozesz zaladowac go kulkami z pudrem i nie ma niebezpieczenstwa, ze cos sie komus stanie. pozdr.

Posted

Miałem przerwę w zabawie kilka latek i widzę że w tym czasie się nawet fizyka zmieniła ;) W zimę strzelać można z replik zasilanych CO2 ale tak samo z GG pytanie tylko jak długo ;) I jedne i drugie tak samo się zachowują w zimę - zdychają 3-4 razy szybciej niż w "sezonie ciepłym". Więc nie używajcie argumentu w stylu "jak w zimę to tylko CO2" bo to kompletna g. prawda. Każdemu kto tak twierdzi proponuję przy -10 stopniach załadować świeżą kapsułę CO2 i strzelać do jej wykończenia bądź syfonu i liczyć kulki. Fajnie byłoby też zwracać uwagę na prędkość wylatujących kulek. Zapisać wyniki, zapakować w sejf dobrze zamknąć i powtórzyć próbę w lato przy +15-20 stopniach albo i wyżej i zestawić ze sobą wyniki "zimowe" z "letnimi".