Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam problem z moim karabinkiem a mianowicie podczas ostatniej strzelanki replika przestała strzelać. Próbowałem zobaczyć czy coś sie nie stało z nową baterią jednak nic nie zauważyłem.

Po powrocie do domu dokładnie obejrzałem emkę i okazało się ,że został wyrwany jeden z

wtyków. Naprawiłem to jednak replika dalej nie działa. Motor się kręci więc prąd płynie.

Replika zachowuje się tak jak czasem na semi przestanie strzelać a po włączniu auto strzela dalej.

Tutaj nie działa na jednym i na drugim. Rozebrałem gearbox i zobaczyłem ,że podczas naciskania spustu w miejscu styków powstał jakiś osad i go wyczyściłem. Tak poza tym wszystko było w normie. Po złożeniu dalej nie reaguje. Dodam ,że zawsze używałem baterii 8.4v a na ostatniej strzelance przerzuciłem się na 9,6 firmy ASG ,a sam karabinek jest full stock oprócz gumki i lufy. Proszę o pomoc

Posted

Oprócz wyczyszczenia samych styków warto też wyczyścić silnik. Nagar także mógł pojawić się na szczotkach i komutatorze. Naturalny proces także nie ma się czym przejmować. Jeśli wiesz jak rozkładać i składać gearbox, oraz zrobiłeś to dobrze a wtyczke dolutowałeś prawidłowo to powinien zaskoczyć. To zapewne mała usterka, może poluzował się silnik i należy go dokręcić mocniej. Najlepiej dokręcić do oporu a później popuszczać o pół obrotu i sprawdzać na słuch jak reaguje replika i jak zmienia się odgłos wystrzału. Silnik nie może rzęzić, powinien pracować możliwie jak najciszej.

Polecam też wymianę baterii Nimh na Litowo polimerowy pakiet 7,4V 25C o pojemności powyżej 2000mAh. To pozwoli ruszyć każdą replikę. Jeśli masz możliwość pożyczenia od kogoś takiej baterii to skorzystaj z okazji i sprawdź czy replika strzela prawidłowo. Jeśli nie to wiesz przynajmniej, że problem niekoniecznie jest z winy elektryki.