mati1402 Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Witam Mam problem z moim karabinkiem a mianowicie podczas ostatniej strzelanki replika przestała strzelać. Próbowałem zobaczyć czy coś sie nie stało z nową baterią jednak nic nie zauważyłem. Po powrocie do domu dokładnie obejrzałem emkę i okazało się ,że został wyrwany jeden z wtyków. Naprawiłem to jednak replika dalej nie działa. Motor się kręci więc prąd płynie. Replika zachowuje się tak jak czasem na semi przestanie strzelać a po włączniu auto strzela dalej. Tutaj nie działa na jednym i na drugim. Rozebrałem gearbox i zobaczyłem ,że podczas naciskania spustu w miejscu styków powstał jakiś osad i go wyczyściłem. Tak poza tym wszystko było w normie. Po złożeniu dalej nie reaguje. Dodam ,że zawsze używałem baterii 8.4v a na ostatniej strzelance przerzuciłem się na 9,6 firmy ASG ,a sam karabinek jest full stock oprócz gumki i lufy. Proszę o pomoc Quote
Fedajkin Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Oprócz wyczyszczenia samych styków warto też wyczyścić silnik. Nagar także mógł pojawić się na szczotkach i komutatorze. Naturalny proces także nie ma się czym przejmować. Jeśli wiesz jak rozkładać i składać gearbox, oraz zrobiłeś to dobrze a wtyczke dolutowałeś prawidłowo to powinien zaskoczyć. To zapewne mała usterka, może poluzował się silnik i należy go dokręcić mocniej. Najlepiej dokręcić do oporu a później popuszczać o pół obrotu i sprawdzać na słuch jak reaguje replika i jak zmienia się odgłos wystrzału. Silnik nie może rzęzić, powinien pracować możliwie jak najciszej. Polecam też wymianę baterii Nimh na Litowo polimerowy pakiet 7,4V 25C o pojemności powyżej 2000mAh. To pozwoli ruszyć każdą replikę. Jeśli masz możliwość pożyczenia od kogoś takiej baterii to skorzystaj z okazji i sprawdź czy replika strzela prawidłowo. Jeśli nie to wiesz przynajmniej, że problem niekoniecznie jest z winy elektryki. Quote
Recommended Posts