Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć,

przejrzałem podforum i mimo wieloletniego jego egzystowania, nie jest aż taką kopalnią wiedzy jak inne, widać granatniki nie cieszą się aż taką popularnością, w sumie na zagranicznych forach podobnie, najwięcej informacji wyciągnąłem z jakiejś recenzji.

Słyszałem, że mechanizm, mimo prostoty nie wytrzymuje granatów pod dużym ciśnieniem. Sam przymierzam się do zakupu adaptera madbula XC03 na kapsuły 12g, więc granaty będę ładował ciśnieniem ~800 psi (chyba :icon_razz:). Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym granatnikiem i CO2? To w ogóle jest duże ciśnienie (dla granatów madbulla HP)? Niech się jakiś grenadier wypowie.

A może ktoś ma doświadczenia z robieniem własnego zespołu spustu i "iglicy"?

Edit: Jak zwykle trafiłem na najobszerniejszy temat po założeniu własnego, z tego co czytam, to czasem będę musiał wymienić uszczelki, może być - ale czy granatnik się nie połamie :D? Improwizowanie nowego mechanizmu to już mimo wszystko więcej roboty niż przejście się do sklepu.

Edited by Mixon
  • 5 months later...
Posted (edited)

Dobra, odgrzebię trochę temat i napiszę moje doświadczenia dla potomności:

Granaty na Green Gas nabite dwutlenkiem węgla (nawet na ciśnieniu ~300psi) są praktycznie nie do odpalenia z granatnika i myślę, że takie siłowanie się ze spustem prędzej czy później skończy się jakimś uszkodzeniem. Przynajmniej na granatniku BOYI, który w sumie nie powala mechaniką działania :P

W tym wypadku warto zainwestować w granaty Madbulla serii HP, które pomimo wysokich ciśnień, da się normalnie aktywować.

Edited by Mixon
  • 2 months later...
Posted

Potwierdzam. Bardzo szybko zachodzi zużycie zespołu zaworu rozklepują się otwory w których siedzą kulki jak i sam zbijak zwłaszcza gdy jest aluminiowy. Może również dojść do rozerwania grantu przy strzale miałem taki przypadek w granacie DBOYI dedykowanym do granatnika gp25. Również granaty pochodne od Mad Bull XMPB4 spisują się świetnie na ciśnieniu 700 PSI nie wykazywały znaczącego wzrostu siły potrzebnej do odpalenia, strzelane z m203 BOYI.