Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam.

Wczoraj wpadł do mnie znajomy z pytaniem czy mu nie zamówię FMG do jego Glocka. No i wywiązała się, dyskusja czy takie coś jest legalne u nas w ogóle. W związku z:

(Dz. U. z dnia 22 marca 2000 r.)

Na podstawie art. 10 ust. 5 ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz. U. Nr 53, poz. 549) zarządza się, co następuje:

§ 1.Bronią szczególnie niebezpieczną jest:

(...)

2) broń palna wytworzona lub przerobiona w sposób pozwalający na zatajenie jej przeznaczenia lub ułatwiający jej skryte używanie, a także broń palna imitująca innego rodzaju przedmioty,

Miał ktoś do czynienia z podobnym tematem? na bron.iweb znalazłem tylko temat sprzed 5 lat i są tam tylko domysły, ale chyba już wiadomo coś więcej?

Posted (edited)

Po pierwsze sięgnąć trzeba do ustawy - nie do zarządzenia (?) Art. 10 ust. 5 ustawy o BiA: Pozwolenie na broń, o którym mowa w ust. 1, nie może być wydane, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 2, na broń szczególnie niebezpieczną w postaci:(...) broni palnej wytworzonej lub przerobionej w sposób pozwalający na zatajenie jej przeznaczenia, a także broni imitującej inne przedmioty.

Po drugie z tematem bezpośrednio się nie zetknąłem, ale nie mam najmniejszych wątpliwości, że FMG będzie mieścił się w powyższej kategorii. Ewentualnie można wysłać pismo z zapytaniem do organu, który wydał dane pozwolenie. Nie będzie miało ono żadnej mocy prawnej (i będzie powieleniem tego co napisałem wyżej), ale z praktycznego punktu widzenia to najbardziej miarodajne źródło "informacji" w tej mierze.

Edited by Kuba
Posted

Jakby nie patrzeć to FMG podpada pod zacytowany przez autora artykuł/paragraf/punkt.

O ile dobrze pamiętam to w niektórych stanach USA FMG podpada pod AOW (Any Other Weapon) i potrzeba na nią zupełnie innych zezwoleń.

Co ciekawe pod AOW podpada u nich broń małokalibrowa i małych gabarytów, która jest włożona do specjalnej kabury, która imituje portfel. Aby było śmieszniej to jak się broń wyciągnie z takiej kabury to już nie podlega ona tym przepisom. Dopiero noszenie/przenoszenie broni w takiej kaburze wymaga zezwoleń.

Z tymi pytaniami do WPA to różnie bywa bo oni sami w różnych województwach różnie potrafią interpretować przepisy tej samej ustawy.

Posted
Skąd ty chcesz to FMG zamówić? Bo chyba nie ze stanów (ITAR).

Na jakieś niemieckiej stronie z używaną bronia. Podobna z wyglądu do ebay. Jak zobaczę ziomka to go spytam, bo nie trzymam historii przeglądarki i nie umiem tego teraz znaleźć ; ] Ja mam poprostu konto na PayPalu, dlatego jestem w to zamieszany.

No cóż, może lepiej dla społeczeństwa, że nie może mieć tej broni xD

Posted

Jesteś pewien, że możesz dokonać płatności przy jednoczesnym wystawieniu dokumentów na kolegę?

Pamiętaj, że w grę wchodzi zakup broni, na którą potrzeba zezwolenia + zgoda przewozowa z Niemiec.

Na bron.iweb.pl znajdziesz temat odnośnie zakupów egun.de.

Uważaj, abyś nie wpakował się w nielegalny zakup broni jeżeli papiery nie będą wystawione na Ciebie, a na kogoś innego.

O pomyłkę w druku u niemiaszków nie trudno, a z tego co można znaleźć w sieci to i u nich zdarzają się oszuści czy też totalne łamagi więc z wystawieniem papierów czy wysyłką do Ciebie może nie być dla nich problemem.

Posted

Tak to ta strona :P

Nie znam niemieckiego ni kszty, więc nie wiem on miał to obgadać w tym satanistycznym języku z kolesiem, ale chciał się najpierw upewnić czy może to legalnie wwieźć i używać. Więc już chyba sprawa załatwiona i się w nic nie będę pakować :P