Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

GFC Smart Battery Charger - grzanie batki

Recommended Posts

Posted

Witam, zakupiłem ładowarkę

gunfire.pl/product-pol-1152200767-Mikroprocesorowa-ladowarka-Smart-Battery-Charger-GFC-Energy.html

i po 30 minutach ładowania, bateria się rozgrzewa (tego efektu nie ma podczas standardowego ładowania) - i teraz pytanie, ten typ tak ma, czy wada ładowarki?

batka z cymy.048, Ni-Mh 1200mAh, 8.4V

Posted (edited)

A jaki ustawiłeś prąd ładowania?

Prąd ładowania: 0.8

Limit pojemności: 1100

foto instrukcji: http://imgur.com/j7u6iYC

Nadal nie znalazłem info jak włączyć tryb rozładowania.

na wyświetlaczu, pojawia się informacja: natęzenie mierzone na wyjściu: 10.64V

Edited by Torazur
Posted

Nie natężenie tylko napięcie. V to napięcie. A to natężenie, czyli prąd ładowania.

To że bateria robi się ciepła to w miarę normalne zjawisko. Ale jeżeli byłaby gorąca to jest już źle. Wysokość temperatury jest uzależniona od rezystancji wewnętrznej ogniw baterii a w przypadku baterii z Twojej repliki może ona sięgać nawet 700 mili ohmów.

Zmień baterię :)

Posted (edited)

Jestem kompletnie zielony z elektroniki.

Prąd ładowania: 0.8

Górny limit natężenia: [?] - nie mam pojęcia jaką wartość ustawić.

limit pojemności: 1100

i ktoś podpowie jak w tym modelu włączyć moduł rozładowywania?

Edited by Torazur
Posted

Zdecydowanie za wysoki prąd ładowania, w moim 9,6V ładuje 0,4A i rozładowuję 0,2A i grzeje się tylko troszeczkę gdy jest pełna.

Powinieneś mieć w instrukcjach tabelkę z natężeniami ładowania różnych typów, jak nie masz to wstawię zdjęcie.

Ładować lepiej było by na 0,3-0,5A.

Rozładowywać powinieneś na natężeniu max 0,48A. Dobrze by było używać 0,2-0,3A.

Posted

Mnie natomiast troszkę ciekawi sprawa "rozładowywania" ogniw za pomocą tej ładowarki. Według opisu na stronie Gunfire - ta ładowarka ma taką możliwość. Jednak ani w instrukcji, ani w samej ładowarce nie odnalazłem żadnego trybu, który do tego służy.

Źle szukałem? Pytanie kieruję raczej do innych użytkowników tej ładowarki, bo kolega Torazur, z tego co wiem, ma ten sam problem.

Posted

Mnie natomiast troszkę ciekawi sprawa "rozładowywania" ogniw za pomocą tej ładowarki. Według opisu na stronie Gunfire - ta ładowarka ma taką możliwość. Jednak ani w instrukcji, ani w samej ładowarce nie odnalazłem żadnego trybu, który do tego służy.

Źle szukałem? Pytanie kieruję raczej do innych użytkowników tej ładowarki, bo kolega Torazur, z tego co wiem, ma ten sam problem.

Próbowałem zadzwonić do gunfire aby to wyjaśnić, niestety ich telefon jest niedostępny.

Posted

Witam

Moje zapytanie na meila gunfire

Witam

Kupiłem u was

http://gunfire.pl/product-pol-1152200767-Mikroprocesorowa-ladowarka-Smart-Battery-Charger-GFC-Energy.html

W opisie mamy info że możemy rozładowac za jej pomocą akumulator, tylko

nie mogę znaleźć w instrukcji jak to zrobić.

Odpowiedz

Witam,

Niestety wdarł się drobny błąd. Ładowarka nie posiada funkcji rozładowania.

Pozdrawiam,

Ewa Budzowska

Sales Representative

Wiec ladowarki do zwrotu husrtowo :D jednak warto kupic IMAXA za te 160 zl

Posted

I będziesz zaskoczony jak dobra ona jest, ale pamiętaj że musisz dokupić zasilacz co wyjdzie już 230 + przejściówka na małą tamiye ~8zł, której w zestawie nie ma.

Posted

I będziesz zaskoczony jak dobra ona jest, ale pamiętaj że musisz dokupić zasilacz co wyjdzie już 230 + przejściówka na małą tamiye ~8zł, której w zestawie nie ma.

No wybacz misiek, ale trzeba być frajerem żeby za imaxa b6 dać 230zl, skoro "oryginał" u oficjalnego dystrybutora kosztuje 130, a z zasilaczem 170...

Pomijam już fakt, że to wcale nie jest dobra ładowarka (ale do ersoftu wystarczy).

• 2 months later...
Posted

dołączę się do tematu, a co dalej myślicie o tej ładowarce, od której zaczął się temat, nie ma opcji rozładowania baterii, ale ładuje podobno dobrze, czy lepiej dołożyć kilka groszy i kupić coś lepszego ?

• 3 weeks later...
Posted

Witam,dzisiaj doszła do mnie przesyłka z ładowarką...przeczytałem instrukcję i próbowałem ustawić ładowarkę zgodnie z nią ale ciągle wyskakuje mi :ErrO. Możliwe,że coś źle robię,dlatego proszę osoby mające te ładowarki o pomoc w jej ustawieniu.Baterie LiPo 1) 1800mAh 11.1v 3S 20C 2) 2200mAh 7.4v 25C.

Posted

Witam , dzisiaj doszła do mnie ładowarka . Przeczytałem instrukcje obsługi (po ang) jednak nie do końca wiem co mam zrobić . Kupiłem baterię lipo o pojemności 2300mAh 20c 7,4V i nie wiem jak ją naładować , mógłby ktoś mi pomóc ?