Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

Zaczynam swoją zabawę z asg i chciałem was zapytać wybór między Ghillie suit ,a mundurem.Mam ograniczone fundusze.Czy taniej wyjdzie zakup używanego munduru czy zrobienie ghillie suita?Jak oceniacie grę w jednym jak i drugim.

Edited by GRO9NO
Posted (edited)

Mundur. Ghillie suit ma wąskie zastosowanie i moim skromnym zdaniem w airsofcie to jest średnio przydatny bajer. Chyba że ktoś naprawdę umie zrobić z niego użytek (dodałem taki disclaimer, żeby nie zostać zalany burzą polemiki na zasadzie "ooo nie proszę pana, ja śmigam w ghillie i jestem fajny!")

Robienie ghillie to bardzo żmudna robota. Laikowi pewnie nie wyjdzie zbyt dobre. W ghillie jest gorąco latem. ghillie nasiąka wodą. Jest mniej wygodny niż mundur. Ogranicza możliwości przenoszenia szpeju, bo założenie jakiegokolwiek oporządzenia (no, może z wyjątkiem prostego pasa bez szelek) na Ghillie odbiera maskujące właściwości.

Jak chcesz się świetnie maskować to kup sobie DPM albo flecktarn w dobrym stanie (najlepiej nowy) + rękawiczki + szalokominiarka na twarz (choćby oliwkowa) + boonie hat, najlepiej z ghilliepodobnym maskowaniem (czyli mocujesz kawałek siatki do kapelutka i przywiązujesz do tego jutę.

Jak nie będziesz miał nic oczojebnego to połowa sukcesu

Co do ceny, oczywiście że taniej sam mundur, bo ghillie suit to mundur + dodatkowe materiały :D

Nie zniechęcam cię jednak do zrobienia ghillie, no bo czemu nie. Może coś fajnego z tego wyjdzie. Jak cię to kręci to spróbuj

Edited by Obi-Wan
  • 2 weeks later...
Posted

używam ghillie, a właściwie precyzując mam marpata a na niego zakładam siatkę maskującą ( nie przyszytą, tylko pospinaną guziczkami ) Efekt jest zadowalający- kamuflaż jest mało widoczny, co do szpeju można na mundur pod siatkę wcisnąć nawet całą kamizelkę taktyczną, jednym słowem bierzesz co chcesz :) co do wygody, oczywiście mundur wygrywa, minus ghillie taki że nie zawsze pasuje do otoczenia, nie wygodnie się w nim porusza ( zahaczanie o krzaki i gałęzie ). Ghillie polecam dla snajpera, ale na pewno nie na sam początek ( chyba że kupisz sobie porządny karabin, a nie bazę pod tuning. A dla szturmowca zupełnie zbędny.

Mogę jeszcze dodać kilka linków do fotek z nocnej sesji ( innych nie mam ) mojego ghillie, Mnie efekt satysfakcjonuje, Ciebie- sam ocenisz :) A siatka jest kupna, ale taniej niż 130 zł ( nie pamiętam ile konkretnie )

https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/994615_355023987967666_31550403_n.jpg

https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1392856_355024221300976_1085843868_n.jpg

https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1385976_355024174634314_1578939948_n.jpg

Posted

Sam posiadam owe ghillie i naprawdę się sprawdza (bynajmniej mi), najlepszy jest efekt jeśli sam go zrobisz i zauważysz że działa :) polecam tylko to długa i żmudna praca, czasem może nie wyjść jak się chce :PP czapkę robiłem około 6 godzin a plecy na bluzie ze 10 :PPP jeszcze muszę drobić tył spodni oraz rękawy :)

Posted

Na początku mundur wystarczy z pewnością. Z czasem możesz pokombinować z maskowaniem, nie koniecznie ghillie (choć to najlepsze maskowanie "osobiste", jeśli zostanie prawidłowo wykonane i dobrane do terenu rozgrywki). Istnieją jeszcze viper hoody i inne podobne wynalazki, które są mniej krępujące niż ghillie.

Posted

Ostatnio mój fundusz troszeczkę się zwiększył i stwierdziłem ,że opłacałoby się najpierw kupić ghillie ,poużywać ,ocenić i ewentualnie potem zrobić coś własnego.Zakupiony produkt też można nieco zmodyfikować co do swoich potrzeb.

Posted

Aleś się uparł na to ghillie. Moim zdaniem to głupi pomysł na rozpoczęcie przygody z airsoftem, ale przecież ci nie zabronię. A już zwłaszcza 'kupne' ghillie

Posted

Obi-Wan stary wyjadacz z ciebie i nie wiesz że siennik jest wręcz niezbędny prawdziwemu ajersoftofcowi. Szczególnie w pierwszych miesiącach rozgrywek. Stanie takowy w szczerym polu i będzie jsabłonkę udawał i kooooooooosił wręcz niemiłosiernie. A te całe gadanie że mu niepotrzebne to tylko bejerzenie ramoli bojących się młodych wilków.

Kpię oczywiście.

Posted

Kup sobie mundur we flecktarnie, trzymaj się nisko, w cieniu i za osłoną. Będziesz niewidzialny dla większości graczy.

Albo DPM, mój osobisty faworyt

No ale flecktarna też szanuję, też dobry

Arend, masz ciężkostrawne poczucie humoru

Posted

Dobrze zrobione ghillie nie ma szans z mundurem pod względem maskowania, lecz Ci mówię jeśli masz chęć zrób to się sam przekonasz :) lecz tak jak Ci większość ludzi piszę mundur jest lepszym rozwiązaniem na początek chociaż by z Tego powodu że mniej Ci okulary będą parować ;pp (strasznie mnie to denerwuje gdy biegnę z tym futrem na głowie i plecach i się na moment zatrzymię to się pokazuje mi "magic fog" ;P ale to są już uroki tej zabawy)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...