Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Jak zarzucisz do prania raz na 2 miesiące nic się nie powinno stać :)

Ze swojej strony polecę Ci pranie w szarym mydle, piorę tak swojego DPMa i nie zauważyłem żeby w jakikolwiek sposób wyblakł.

• Replies 157
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Uwaga co do rozmiarów. Nabyłem ost. spodnie PCS Temperate w MTP 85/88/104 (nie stwierdzając żadnych metek z ChRL) i ich obwód w pasie jest nieco mniejszy niż spodni Tropical MTP w starym kroju w tym samym rozmiarze (analogicznie dotyczy to także posiadanych przeze mnie DPM i DDPM).

Posted

Kuba, a mógłbyś coś więcej o nich napisać?

Kupiłeś nowe czy używane? Jak kolory (także w porównaniu do Tropicali)? Jaki to ma krój? Czy uważasz go za wygodny? Jakie wady i zalety?

Posted

Na wstępie - zadałem sobie ten trud ;) i zmierzyłem. Szerokość w pasie (moich) spodni starego kroju (MTP/DPM/DDPM) to dla r. 85/88/104: 46 cm (rozmiar rzeczywisty, większy od nominalnego). Natomiast spodnie PCS w ww. rozmiarze mają szerokość 44 cm (a więc nominalną).

Co do kolorystyki powinni się wypowiedzieć brytofile. Na pewno co najmniej 2 warianty MTP, bo widzę to u siebie (różnice w barwie dość dobrze widać na zdjęciach na Armyworldzie). Spodnie tropical starego kroju, które posiadam, są ciemniejsze - z większą ilością, nieco inaczej naniesionych brązów, od innych MTP-ów które mam/oglądałem (w tym tropical jacket).

Wygoda jest już kwestią indywidualną. Ja nie narzekam. Co do właściwości materiału nie wypowiem się od stront technicznej - ale generalnie raczej bez zmian w porównaniu do odpowiedników DPM/DDPM. A PCS kupiłem właśnie ze względu na (moim zdaniem) lepszy krój. Przy czym wybacz, ale informacje na ten temat możesz uzyskać samodzielnie za pomocą google - z brzegu:

http://www.varusteleka.com/en/product/british-pcs-trousers-mtp-used/25557

http://www.patrolbase.co.uk/Military-clothing-footwear/army-surplus-mtp-trousers-gen-2.htm#.UlhPkBD5DqQ

To czy kupowałem nowe czy używane jest bezprzedmiotowe, ale skoro pytasz - używane.

• 1 month later...
Posted

Pytanie jeszcze co do rozmiarów UBACSa

Znalazlem na allegro, z o tyle dziwna rozmiarówką, że licząc wg mnie, w klatce i na długość jest OK, ale rękawy są o 10 cm dłuższe ?? i nie bardzo wiem o co chodzi ?

Dlatego sie zastanawiam czy zamawiać, a do Czestochowy sie nie wybieram w najblizszym czasie (stamtąd jest ogłoszenie)

• 1 month later...
Posted

Mam takie pytanie dotyczące UBACSa MTP...on występuje tylko w tej wersji hot weather? Bo w sumie nie natknąłem się na nic innego, ale skoro jest to napisane to może istnieja też inne wersje :P

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

ogladam sobie mundury mtp i znalazlem pare rodzai a nie moge nic znalezc w necie :P

-warm

-temperate

-tropical

-windproof ale to mnie tak srednio interesuje :P

ktory bylby najbardziej "uniwersalny" jesli chodzi o polskie warunki? rzecz w tym, zeby w lato sie nie gotowac, a w zime nie zamarznac. znajduje takze przy paru modelach "pcs"

• 4 weeks later...
Posted

@Erkiii

Nie będzie takiego materiału, który zapewni ci przewiewność i "nie gotowanie się" w lato i ciepło w zimie. Tak czy inaczej w zimę będziesz musiał nałożyć jakieś bluzy a na lato biegać w cienkiej koszulce i mundurze. Ja mam temperate. Przy zestawie tielniaszka/koszulka z krótkim rękawem + bluza temperate + brytyjska kamizelka pustynna lctv jest w sam raz. Czasem jak jest na prawdę gorąco a jestem po kilku rundach to zdejmuję bluzę i latam w samej tielniaszce i kamizelce. Temperate będzie dobre

• 1 month later...
Posted

Panowie a mam takie pytanie odnośnie różnic w grubości spodni warm i temperate. Patrząc na metkę warm mają 70/30 bawełna/poly a temperate 67/33. Niestety nie mam możliwości porównania osobiście, a zależało mi na nieco grubszych spodniach lecz biorąc pod uwagę te składy mam wątpliwość czy te 3% więcej na rzecz polyestru robi aż taką różnice. Niech mnie ktoś oświeci czy jeżeli chce grubsze to faktycznie różnice da się mocno odczuć?

Posted

Dobra Panowie moja wina!! Była już o tym mowa, zresztą odwrotnie przeczytałem metke. Tak więc jest różnica w grubości miedzy temperate a warm. To teraz drugie pytanie, jak wygląda różnica między temperate windproof w takim razie? Jako spodnie całoroczne brać te temperate czy już raczej windproof? Chociaż jak już mam warm na lato to lepiej na czas jesień /zima windproof? Kurcze przepraszam za zamieszanie, podpaliłem się :D