Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie.

Na początku chciałem się przywitać.

Mam na imię Krzysztof, mam 20 lat, zajmuje się strzelectwem pneumatycznym, z zawodu jestem Agentem Ubezpieczeniowym.

Sporo czasu temu postanowiłem wejść w świat ASG. Czytałem wiele tematów na ten temat na różnych stronach i oglądałem przeróżne poradniki na YT dlatego nie będę was zamęczał pytaniami "co to jest ASG" oraz "Jaką replike na początek kupić"

Po wielu przemyśleniach wybór padł na Cymę a dokładniej CM048M.

Piszę tutaj głównie ponieważ potrzebuję pomocy w kwestii zawieszenia. Z tego co widzę po zdjęciach na Gunfire można założyć do niej pas 2-punktowy. Ja chciałbym zamontować 1-punktowy. Takie rozwiązanie wydaje mi się lepsze ( chyba że się mylę to proszę mnie poprawic) tylko nie wiem jak w tym konkretnym modelu to rozwiązać.

Ma ktoś jakieś pomysły? A może ktoś ma tą cymkę z jakimś fajnym rozwiązaniem?

Byłbym wdzięczny za pomoc w tej kwiestii.

Pozdrawiam

Krzysztof

Posted

Swoje AKSU noszę na jednopunktowym zawiesiu Magpula. Długie repliki też się da, acz jest to mniej wygodne ( jest możliwość uderzania

repliką o ziemię podczas skłonów , kucania itp).

Posted

Ja bym tak zrobił ;) CM048M to duża replika, i jednopunktowe zawieszenie będzie po prostu niewygodne. Ja w swojej 74 mam dwupunktowe i używam go tylko do przemieszczania się z repliką w trakcie zawieszenia broni albo jak muszę przejść jakiś większy dystans ale mam zmęczone ręce. Dla mnie nie wygodnie jest strzelać z zawieszeniem założonym, dlatego używam go w w/w sposób. Chociaż jak dobrze założysz sobie broń to i z 2 punktowego szybko wejdziesz w pozycje umożliwiającą dogodne oddanie strzału.

Posted

Bzdura. Najlepsze do kałasza jest trzypunktowe zawieszenie, po dłuższym obcowaniu z nim można robić akrobacje.

Cyma ma bardzo dobry gearbox, ładny stalowy korpus, szczelną komorę i całkiem mocny silnik. Niestety, kolba przy mocniejszym nacisku bocznym może się rozczepić. Mocowanie kolby też jest nienajwyższych lotów. Dekiel ma za dużo miejsca z tyłu korpusu przy "przycisku". Osiągi fabrycznie są bardzo ładne, jedynie spory rozrzut przez kiepską lufę wewnętrzną. Cena/jakość jak dla mnie wypada dobrze, jakkolwiek kałasze Boyi są znacznie lepsze zewnętrznie od Cym.

Krzychu43, jeżeli chcesz to mogę Ci później przesłać fotki i specyfikacje swojej Cymy na PW, jeżeli chcesz.

Posted

To wrażenia tutaj...

Nic się nie telepało, poza deklem. Szczerbinka lata, ale można ją ustawić w pozycji zerowej. Kolba była długi czas całkiem dobra, część wchodząca w korpus mi się z czasem odszczepiła z boku, dolny gwint też się "rozgwincił". Przechodząc przez ciasny tunel zawadziłem kolbą o sufit (karabin był na plecach) i się rozczepiła. Bardzo słaby lakier na lufie - szybko się zdrapuje od byle czego. Teraz szynę boczną (jaskółkę) mogę przesunąć o dwa milimetry w bok, nie wiem po prawdzie czemu. Ogólnie nie narzekam na całość konstrukcji, nic się nie luzuje samo z siebie. Niedawno połamał mi się w kuriozalny sposób zaczep kolby i musiałem nowy korpus kupić :(.

Osiągi:

Fabrycznie zasięg maksymalny wynosił około 50m, celny bez strzelania po paraboli - trochę ponad 30m. Wymiana lufy i gumki (odpowiednio Madbull 6.03 455 i Systema Energy) celność polepszyły zdecydowanie, na obecnych częściach kulki lecą prześlicznie.

Gearbox - nie wiem, ile wystrzelił kulek na fabrycznych częściach. Zębatki przemieliły około 130 000 aż w końcu środkowa zębatka straciła dwa czy trzy zęby, reszta wnętrzności została wymieniona. Przez jakiś czas używałem silnika Element MaxSpeed, w końcu mi się spalił i wróciłem do silnika Cymy z czerwoną dupą. Śmiga bez zająknięć po dziś a zaliczył więcej cykli niż zmarły poprzednik.

Jestem z repliki zadowolony. Serwis bardzo rzadki, jedynie w ramach tuningu i czyszczenia środka. Przypadków naprawy było 2 czy 3, teraz jest znowu z powodu ponownej zmiany okablowania (obecne się zaczęło przecinać przy zamku i ułamał się lut).

Posted

Dzięki wielkie za info.

Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z tymi magazynkami. Po zakupie repliki HI-cap a chce od razu sie pozbyc i kupić kilka Mid-cap ów.

Na gunfire widziałem metalowe magi do ak 47 i do ak 74. Który będzie pasował do CM48M?

Posted

Wszystkie magi firmy CYMA będą pasowały do CM.048M niezależnie czy są to magi AK47 czy AK74.Magi firmy Boyi/Dboys także będą pasowały ale po małym podpiłowaniu pewnych powierzchni.

Posted

Dzięki wielkie za info.

Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z tymi magazynkami. Po zakupie repliki HI-cap a chce od razu sie pozbyc i kupić kilka Mid-cap ów.

Na gunfire widziałem metalowe magi do ak 47 i do ak 74. Który będzie pasował do CM48M?

Kup cymowskie magi do ak47, metalowe. Dobre będą. Do 74 odradzam, będą głupio wyglądać ;)