Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Siema,

w replice pojawił się problem ze skupieniem na standardowej lufie. Stwierdziłem że się po prostu uszkodziła i wymieniłem na używaną Systeme. Niestety problem nie znikł, kolejnym wyborem był Promyk. Dalej rozrzut kulek był spory, nie podobny do tych luf. Aktualnie w replice siedzi Km-head, a problem nadal jest. Zdarzają się czasem normalne strzały. Brakuje mi pomysłu co może byś nie tak. Repliki serwisuje w małym gronie maniaków i nigdy nie miałem problemów z żadną.

Wymienione części: (z nimi wcześniej strzelała normalnie)

- Bore-up Systemy

- M130 Guardera (po 2 latach ~470fps)

- komora King Arms,

- guma zielona G&G, (korzystałem z czarnego Guardera, czerwonego MB)

- dystanser typ H\trapezowy miękki.

Reszta jest chyba nie istotna. Połówki body trzymają się sztywno, komora zamontowana na sztywno. Całość lata na Li-po 7,4.

Replika to M-16 A3

Edited by Qbamarciniak
Posted

Rozumiem że z gumką jest wszystko ok? Nie naderwała się nigdzie? Sprawdź też dystanser i komorę. Ja sprawdziłbym na innym zespołu lufy z komorą, pożycz od kogoś i to powinno cię naprowadzić czy problem leży po stronie zespołu lufy, czy gb.

Posted

To kulki bym wykluczył.

A ja bym guarderów nie wykluczał, ta marka robi bardzo nierówny kompozyt. Czasem trafi się paczka dobrych, czasem kwadratowych kulasów.

Posted

Podpinam się do tematu.

Mam m16 od G&P. W zasadzie środek wymieniony w całości, łacznie ze szkieletem gearboxa. U mnie historia wygląda podobnie.

-Bore up Guardera

-spring m130 guardera

-gumka systema energy

-lufa guarder 6,02 509 mm.

-komora king arms

-moc 500-505 fps.

Na początku śmigało aż miło. Potem coś się zepsuło. Generalnie podobna sytuacja jak u kolegi. Rozrzut na lewo i prawo bez reguły

Wymieniłem lufę na promyka, gumkę na G&G zieloną i nic. Efekt ten sam. Teraz wymienię komorę na CA i zobaczymy. Co do kulek używam G&G 0,28 g.

MIałem kiedyś takie m249 na serwisie ze strasznym rozrzutem i ręce opadały. Dopiero wymiana głowicy cylindra pomogła. Dlaczego głowic a cylindra? Tego akurat nie wiem. Czasem są takie zagwostki

Posted (edited)

Lufa oczywiście 509, postaram się dziś sprawdzić jeszcze raz komorę itd.

Hmm,

czy istnieje możliwość, że guma na głowicy cylindra w miejscu styku z głowicą tłoka się ubiła? Skutkowało to by powiększeniem objętości cylindra, co dawało by nadmiar powietrza w lufie. Przebieg mojej repliki jest spory.

Edited by Qbamarciniak
Posted

Wywal ten dystanser typu H jeśli to Madbul, wrzuć tam jakiś miękki dystanser i sprawdź jak strzela. Mam nadzieje ze lufa jest wyczyszczona i masz 100% pewność że nie ma w niej żadnego syfu ?? Guma na głowicy cylindra nie ma tu nic do znaczenia.

Włóż pałeczkę z wata do dyszy i sprawdź czy nie ma nadmiaru smaru.

Drugie pytania po ilu metrach kulki wariują ?

Posted

Wiesz że dzwoni, tylko nie wiesz w którym kościele ;). To nie korpus, a szkielet gearboxa G&P nie zawsze dobrze zgrywa się z komorą KA i powstaje tam nieszczelność. Trzeba szlifować dremelem czoło GB tak żeby powierzchnia styku komory i gb była równa.

Posted

Dzięki Nath za poprawienie :) Tak czy tak autor nie pisał o wymianie szkieletu Gb, czy ja coś nie doczytałem? Może twój serwisant coś zwalił dopasowując komorę do Gb? Tak czy tak jak pisałem najlepiej jak sprawdzisz na innym zespole lufy :)