Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Imax B6 + turnigy = connection break

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam problem z naładowaniem jednego pakietu Turnigy nano-tech 7.4v 1300mAh. Otóż po jego podłączeniu i wciśnięciu strat po chwili wyskakuje komunikat "connection break". Ładowarkę mam od półtora roku i jeszcze nigdy nie miałem czegoś takiego. Naładowałem/ rozładowałem nią dużo pakietów różnych woltaży i pojemności. Dodam że w/w pakiet jeszcze nigdy nie był ładowany! Nówka sztuka prosto z pudełka, tylko wtyczka wymieniona na T.

Moje pytanie brzmi gdzie leży problem i w czym? Wtyczkę w baterii zmieniałem i nic to nie dało... Ładowarka inne pakiety ładuje bez problemu, czyli wina leży jednak chyba po stronie pakietu?

Co mam zrobić w takiej sytuacji?

Pozdrawiam.

Yoogi

Posted

Czy podczepiłeś obie wtyczki ? Czy jest poprawnie to wszystko podłączone ? Nie zamieniłeś plusa z minusem ? Sprawdź ew. multimetrem czy chińczyk nie pomylił kabli i na plusie masz minus (miałem taki przypadek w Turnigy).

Posted

seger, pomylone bieguny to chyba nie to, bo wyskoczyłby komunikat o złej polaryzacji, czy coś takiego. Skoro ładowarkę masz od pewnego czasu, to pewnie nie zapomniałeś o podpięciu obu wtyczek. Może być tez zrypana wtyczka od balansera i słabo trzyma przerywając czasem i dlatego "connection break". Nie wiem, dziwna sprawa.

Posted

A co instrukcja mówi na temat ""connection break" a no to, że wtyczka jest niepodłączona od baterii, złącze od balansowania czy odwrotna polaryzacja nie ma znaczenia. Jedyne co możesz zrobić to miernik w dłoń i szukać gdzie na baterii nie ma napięcia, czy na kablach czy na wtyczce.

Posted (edited)

Zapomniałem dodać najważniejszego... repliki strzelają na tej baterii ( dokładnie 3 repliki - beryl Aresa, M249 A&K i Cyma 031)

Naprawdę nie wiem o co może tu chodzić, bo odwrotna polaryzacja czy zaniedbałe wtyczki odpadają.

Dałem replikę znajomemu żeby spróbował na innej mikroprocesorówce ją naładować i czekam na rezultaty

------------------------------------------------

Baterię dałem koledze aby naładował ją swoim Imaxem b6 i co bardzo dziwne - udało mu się bez żadnych problemów... Podobno podłączył, włączył ładowanie i się naładowała. W takim razie wina jest po stronie mojej ładowarki. Proszę o pomoc, bo nie po to mam mikroprocesorówkę żeby dawać swojego 1 z 4 lipoli koledze do ładowania :/

Edited by seger
Posted

Ja próbowałem i balansować i ładować - nic... nawet próbowałem rozładować - zawsze "connection break"

On za to tylko ładował, tzn. doładował do pełna

Posted

Niestety nie mogę tego sprawdzić... Jestem poza domem do końca tygodnia, kolega ma baterię a mieszka ok 30 km od mojego miejsca zamieszkania, a ładowarka jest u mnie w domu. Na razie nie mam możliwości tego sprawdzenia

• 1 month later...
Posted (edited)

Sorki za odgrzewanie kotleta i post pod postem, ale brak opcji edytuj. Odgrzewam z racji tego że problem nie znikł i nadal jest z danym pakietem, mimo że kolega naładował go u siebie takim samym IMaxem bez problemu... U mnie inne batki ładuje bez problemu tylko z tą jedną się pokłócił :/ Jest to dla mnie duży problem i nie wiem co z tym czynić. Ma ktoś jakieś pomysły?

Podsumowując, mój IMax B6 ładuje wszystkie pakiety, tylko przy Li-Po Turnigy 7.4 1300mAh wyskakuje Connection Break. Na innej mikroprocesorówce batka się naładowała i śmiga jak głupia. Dodam że od czasu jak kolega ją naładował nie musiałem jej jeszcze ładować, bo nie było takiej potrzeby. Mam kilka replik i kilka batek i po prostu batka sobie leżała, aż w końcu po strzelance na niej, trzeba ją podładować. W czym jest problem?

Edited by Yoogi
Posted

Myślę, że tak naprawdę nikt nie wie. To może być coś w oprogramowaniu, to może być wada ładowarki, może coś wtyczka nie stykać (imho najbardziej jednak prawdopodobne). Możesz spróbować:

- odsłonić kawałek izolacji przewodów w baterii i złapać się krokodylkami

- zrobić przejściówkę T wtyk na odsłonięte kable i złapać krokodylkami

- zrobić własną przejściówkę banan - wtyk T

- wymienić złącze T w baterii na inne

- wymienić złącze T w baterii na inne T (inny egzemplarz)

- zamienić się z kimś na ładowarki

- sprzedać ładowarkę i kupić inną

- sprzedać pakiet i kupić inny

Jeśli nikt nie miał takiego problemu (a sądząc po braku odpowiedzi - nie miał lub nie chce się przyznać) to my też niczego nie wymyślimy.

Posted

Dzięki wielkie za odpowiedz! Wtyczka jest T i tu i tu (jedyna poprawna wtyczka w ASG moim zdaniem) Już ją wymieniałem i w baterii i w ładowarce, nic to nie dało, przejściówkę robiłem, nie dało to nic... spróbuje krokodylkami na gołe kable, jeśli coś to da, to dam znać ;) Wada moim zdaniem chyba leży bardziej po stronie ładowarki, bo w pakiecie nie ma co szwankować O.o Zauważyłem że wina leży na połączeniu pakietu z ładowarką - tu jest chyba problem i postaram się go jakoś rozwiązać. Jeśli to nie pomoże to zacznę kombinować nad kupnem nowej lub wymianą :/

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Miałem podobną sytuację w Turnigy Accucell 6, okazało się, że padła w jakiś sposób ścieżka przy złączach od balansowania, porobiłem obejścia cienkim przewodem i śmiga bez żadnego problemu. Weź multimetr, ustaw sprawdzanie ciągłości obwodu albo opór i sprawdź czy piny zaznaczone na czerwono mają połączenie z tymi zaznaczonymi na zielono(3 pierwsze od prawej strony), czyli górny prawy pin z dolnym prawym pinem, środkowy ze środkowym itd.

ImaxB6_6.jpg

Jeśli na którymś nie będzie połączenia trzeba będzie lutować. Ja obstawiam na awarię w tym właśnie miejscu, mimo to ładowarka jest jak najbardziej do odratowania.

Edited by Watson2195
Posted

No ale z tego będzie connection break? Nie sądzę - przecież możesz ładować bez balansera. Mi jak nie stykało złącze to po prostu wariowały napięcia, skakały od 0 do 7V na podglądzie cel, ale connection break nie było.

Posted (edited)

Sprawdź czy kabel którym podłączasz baterię do ładowarki jest cały. Kiedyś tak miałem że nie ładowało, kabel wyglądał na całkowicie sprawny, a po podłączeniu było connection break. Podłączyłem kable z batki bezpośrednio do ładowarki i działało normalnie.

Edited by puzel
  • 4 weeks later...
Posted

Sorki że odgrzeję trochę, ale w końcu wszystko się wyjaśniło. Wina jednak leżała nie po stronie ładowarki, a po stronie pakietu. Kabel przy pakiecie łączący cele się uszkodził i ładowarka to wykryła, a repliki strzelały. Nie wiem dla czego strzelały dobrze i wtedy było wszystko dobrze... tylko podczas ładowania był problem. Kabel wymieniłem i problem znikł.

Dzięki wszystkim za pomoc i naprawdę wasze informacje się przydały! Jeszcze raz dzięki dla wszystkich!

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...