Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam serdecznie.

Dzisiaj natknąłem się na problem z lunetą i kulką. Mianowicie gdy celuje "krzyżem" na pień drzewa to kulka koło niego przelatuje. Więc biorę poprawkę... Okazało się żeby celnie uszczelnić w drzewo to musiałem celować tak:

Rys.1. Czerwona kropka oznacza punkt, który musiałem nasunąć na drzewo żeby trafić w nie.

z7vq.png

Więc jak widać między kropką a "krzyżem" jest spora odległość. A na muszce i szczerbince kulka leci dokładnie tam gdzie ja celuje .

Tu jest zdjęcie jak wygląda ma luneta i jak jest przymocowana.

kcqb.jpg

Kulki które używałem to P&J 0,28G.

Byłbym bardzo wdzięczny, pokazanie mi błędu którego ja sam nie zauważyłem.

Pozdrawiam

Antar

Edited by antar
Posted

A ustawiałeś krzyż w lunecie? pod deklami w połowie lunety maż pokrętła do regulacji, poszukaj sobie w internecie jak przystrzeliwuje się broń i zastosuj to do repliki.

Posted

Musisz wyregulować punkt celowania lunety. Ze zdjęcia wynika, że ma on dwa pokrętła regulacyjne, do przesyłania krzyża celowniczego w poziomie i w pionie. Musisz zmienić położenie krzyża tak, żeby pokazywał punkt w który trafiają kulki.

Posted

Ogłaszam że problem został rozwiązany.

Dziękuje bardzo za wszystkie porady udzielone mi w tym temacie. A szczególności dziękuję Cortes'owi.

Więc można zamykać te wrota.

wrota.jpg

Posted (edited)

I weź nie buduj piramidy na replice... na tym samym zestawie idzie zrobić naprawdę nisko położoną lunetę. Szynę odkręć, dołóż 2x monetę 20gr i sklej taśmą pod miejscem gdzie przykręcasz szynę, potem przykręć szynę od dołu. I już masz z 2cm niżej lunetę.

Edited by mikadorus
  • Create New...