Thomas9999 Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Mam pytanie posiadam http://www.modelux.pl/shared/images/products/big/pakiety_turnigy/t1300.3s.30/turn_7.4_1300_20c.jpg taka baterie i czy dało by się ją rozciać bo ona w środku posiada te 3 paski ogniwowe i jak rozetne to czy ona będzie działać i czy uzyskam baterie z 3 ogiwami osobno ?? Quote
echelon_ Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 (edited) Nie. Ta bateria akurat posiada 2* ogniwa. A rozcinanie? Ogniwa mogą być połączone tak krótkimi przewodami, że rozcięcie nie będzie miało sensu, trzeba by może przelutowywać kable co wiąże się z uszkodzeniem ogniw. Dwa ogniwa bo tak sugeruje nazwa linku oraz zdjęcie na którym widać, że wtyczka balansera ma tylko 3 przewody. Edited August 20, 2013 by echelon_ Quote
Thomas9999 Posted August 21, 2013 Author Report Posted August 21, 2013 No akurat ta ma ja mam 1500 i moja ma 3 i bo czuje ale kurde tez wiem że jak przetne za mocno to szlak ją trafi ;/ Quote
echelon_ Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Weź mi wyjaśnij jakim cudem bateria o napięciu 7.4V ma mieć 3 ogniwa? Dwa szeregowo a jedno spięte równolegle? Quote
Fedajkin Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Może po prostu kolega poglądowo podał zdjęcie takiego pakietu, a sam posiada podobny model 11 woltowy. Wtedy ma on trzy ogniwa. A co do twojego pytania to nie usiłowałbym samodzielnie rozdzielać ogniw bez wyraźnej potrzeby. Jeśli np wiesz, że jedno z nich jest nie do odratowania i spuchło a dwa pozostałe są użyteczne - wtedy można próbować ale to nie jest takie proste. Ogniwa są połączone z płytką kontrolującą wszystkie wykonywane na nich procesy. Nie wiem czy są one modowalne w takim stopniu by można było zwyczajnie odłączyć jedno ogniwo a pozostałe po podłączeniu ponownie będą działać bez zarzutu. Mogą się pojawić problemy z ładowaniem i rozładowywaniem. Oddałbym to raczej w dobre ręce jakiegoś serwisanta ze sklepu RC, który już coś takiego robił. Quote
echelon_ Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 A jak już kolega uparł się na rozdzielanie ogniw to proponuję okulary ochrone i rękawice ochronne. Lit nie lubi się z powietrzem ;) Quote
Recommended Posts