Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Świetnie, worek kupię. Za dłuższy czas do pasa zakupię dzielonego chesta z panelem na plecach, a sam pas na shock cordzie przytroczone do chesta. Dzięki za rady! W Poznaniu jest bieda z CQB. Nie ma dobrych budynków, albo są chronione. Jest jeszcze kompleks budynków opuszczonych (stara rzeźnia) który by był jedną z lepszych miejscówek do CQB w kraju, ale ktoś by musiał napisać do właściciela. Właśnie zburzyli szkołę za Plazą. Ale szykuje się nowa miejscówka las+CQB i wieść gminna niesie, że jest zajebista w 3 dupy i to na skalę krajową.

Edited by Ryzbor
  • Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ostatnio kupiłem swoją pierwszą kamizelkę CIRAS od PS Tactical Gear i powoli zaczynam konfiguracje. Zwracam się tutaj do Was z prośbą o poradę. Szukam uniwersalnego rozwiązania. Z racji że jestem niski nie używam Chest Rigga ani żadnych pasów taktycznych. Używam M4 (3x mid 2x high-cap) i rozważam taką konfiguracje:

Przednia część:

3x2 (jedno-modułowa) ładownica miękka

1x mała kieszonka na czerwoną szmate

1x mała ładownica na radio (w przyszłości)

Prawa część:

1x2 ładownica typu FAST (jedno-modułowa, w razie czego zastąpi torbę zrzutową)

Lewa część: (chodzi też o to aby nie krępowała ruchów)

1x Medik Box lub

1x Torba zrzutowa (o ile nie będzie krępować ruchów) lub coś innego

Co o tym myślicie? Ew. jakie dobre ładownice typu FAST możecie mi polecić? Z góry dzięki

Posted (edited)

Cześć chłopaki, szybkie pytanie. Nie wiedziałem, gdzie je zadać, więc postanowiłem napisać tutaj. A nie będę nowego tematu zakładał.

Wiele osób poleca tę zieloną holenderską kamizelkę na siatce. http://armyworld.pl/...-Oryginal-.html

Czy ona nadaje się dla niskiej szczupłej osoby?

Jeśli ktoś jej używa i ma zdjęcia 'z pola walki', to poproszę ;3

Edited by Obi-Wan
Posted

Szczupłej tak, niskiej też - ale pod warunkiem kupna odpowiedniego rozmiaru. Mam M przy 170cm i po drobnych kombinacjach z szelkami jest jeszcze ok, chociaż pasa pod nią już raczej nie podczepię. Z szerokością nie ma problemów, odpowiednie przeplecenie tej gumy łączącej panele załatwia praktycznie wszystko.

Posted

Witam

Chce doczepić do pasa torbę zrzutową, małe cargo, apteczkę, kaburę.

I teraz pytanie jaki pas?

Może na pasie do spodni, zależy mi na tym żeby nie dokładać szelków do pasa.

Albo na duty belcie(czy jakoś tak)

Pozdrawiam

Posted

Torba zrzutowa + kabura wróżą, że szelki mogą być przydatne...

W przypadku montażu do paska od spodni (polecałbym jednak sztywny) musisz się liczyć z tym, że spodnie Ci mogą zjeżdżać z tyłka :D

Kupiłbym pas sztywny + rękaw w molle.

Posted

O widzisz, nie wiedziałem że one są w różnych rozmiarach. Jest rozmiar S?

Nie mam pojęcia, jak ja kupowałem to mieli mi przysłać Skę, a jak nie będzie to Mkę i dostałem Mkę. Pisz do nich na mejla najlepiej.

Posted

A nie przekombinowany ten pasek zbytnio? Po co te ładownice i szmery bajery?

W tym sezonie bardziej modny będzie pasek od Bagneta, nie dość, ze lans, to jeszcze możesz dowolnie wybrać sztywność i długość taśmy, a cena podobna.

No mniej więcej. Przy czym osobiście bym poszukał wśród naszych krajowych producentów - cenowo i wykonaniem powinno być lepiej :icon_wink:

Widzę, że chyba myślimy podobnie :icon_wink:

• 2 weeks later...
Posted

Można, tylko to średnio wygodne jest (sprawdzałem na brytolskim Combat Jacket + KP-9 i dwa różne zestawy pasoszelek). Smock jest obszerny i ma pojemne kieszenie - załóż coś na niego, i pojemne kieszenei są duzo mniej pojemne, plus cięzko się do kieszeni dostać. Chyba, że szelki masz baardzo po bokach.

A ja do tego mocno się grzeję, więc raz-dwa smock był mokry, a zdjąć go z siebie jak na wierzchu masz pasoszelki albo kamizelę... sam rozumiesz.

Natomiast z niedużym chestem noszonym pod spód powinno być bardzo OK.

Posted

Nosić chesta pod smockiem? To prawie tak, jak wywrócić hełm na lewą stronę.

Na dłuższe wypady w teren (i na nawalanki w okresach jesienno-zimowych) noszę smocka, a zimą zamiast tego MVP. Bardzo dobrze współpracuje z holenderską kamizelką modułową, z chestami już gorzej, bo masz bardzo ograniczony dostęp do 4 kieszeni górnych, dokładając do tego pas z comfort padem to już w ogóle trudno sensownie dobrać się do jakiejkolwiek kieszeni.

A że niewygodnie? A co tam się nosi? Ja przeważnie małe, płaskie, albo miękkie przedmioty, więc daje radę.

Nie mam pojęcia jak to wygląda z pasoszelkami, bo nigdy takowych nie miałem, ale chyba sobie sprawię jakieś PLCE, żeby chociaż zobaczyć jak to jest. BTW: Do ładownic od PLCE podejdą magazynki do AK74 (5,45 mm)?

Posted

Ja noszę minichesta pod polarem i/lub windshirtem, pod smocka też wejdzie (z różnych przyczyn przestałem używać combat jacket, ale na jesieni DDPM smock może się przydać). Nicowanie hełmu nie jest wykluczone ;)

Po kieszeniach nosiłem rzeczy różne, ale np. przy pasoszelkach dobranie do schowanej w dolnej kieszeni combat jacket czapki (bo, kurde, zimno i w uszy wieje) wymagało rozpinania pasa. Jeżeli nosisz w kieszeniach linię pierwszą / zerową, i nie masz potrzeby do nich sięgać w sytuacji, w której masz oporządzenie na sobie (czyli - albo jesteś w obozie, i na moment je zdjąłeś, albo wywaliłeś szpej i spierniczasz przed wrogiem) - OK. Jeżeli używasz kieszeni po prostu jako miejsca na przydatne drobiazgi - o, tu jest gorzej...

@ PLCE i magazynki do AK - ja testowałem na AKMowskich, ale z tego co wiem, nie wejdą ani jedne, ani drugie. Do chesta PLCE proszę bardzo, do ładownic na pasoszelkach - ni cholery. Są za długie, a ładownice nie mają możliwości regulacji zapięcia.

Posted

Na razie wykombinowałem taki myk, że zakładam pas taktyczny (nie molle, taki zwykły LC2) bez szelek na wysokości talii, czyli w miejscu w którym nie ma kieszeni smocka. Wygląda to trochę dziwnie i jest nieco mniej wygodne niż noszenie go na biodrach, bo trzeba wyżej sięgać do ładownic. Ale daje radę. Nie testowałem jeszcze w boju