Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam.

Mój AK boyi (rk02) strzela kilkoma kulkami na raz. Poza tym, po opuszczeniu lufy w dół kulki wypadają swobodnie przez lufę, chyba że pod kręcony na maksimum hop up je blokuje.

Sprawdzałem działanie repliki na komorze środkowej i metalowej a także na gumce stockowej boyi jak i silikonowej guardera, zawsze ten sam problem. Przepuszczałem kulki przez wyjęte gumki hu i także przelatywały bez problemu.

Prosiłbym o polecenie gumki z na prawdę dobrym kołnierzem, który by kulki zatrzymywał. Myślę, że chodzi definitywnie o kołnierz? Jeśli macie pomysły co jeszcze może to powodować to poprosił bym bardzo o napisanie ich.

Edited by Kbx44
Posted

Masz, któryś z poniższych problemów

- uszkodzoną gumkę hu

- uszkodzoną komorę hu

- brakuje np. dystansera

- źle zakładasz gumkę HU/ komorę

Składaj/ rozkładaj aż problem zniknie albo daj do serwisanta mieszkasz w mieście więc na 100% ktoś z okolicy za piwo lub dwa Ci pomoże.

Posted (edited)

Autokorekta się wkradła, chodziło mi o komorę stockową w pierwszym poście.

Dziękuję za porady, już wczoraj szukałem serwisu w mieście, niestety takowego nie ma. Jednakże w jednym ze sklepów który kiedyś prowadził serwis przyjęto moją replikę. Sprzedawca zrobił jak widać co się da lecz problem występuje nadal. Sam także wszystko składałem i rozkładałem, bez skutku.

Wydaje się, że na żadnej z gumek kołnierz nie podwija się, wszystko składa się dobrze. Gumki same w sobie jeszcze nie założone na lufę przepuszczają kulki przez kołnierz bez oporu.

Co myślicie o przypaleniu gumki czymś gorącym, aby lekko spłaszczyć kołnierz i zatrzymać kulki?

Ewentualnie, ponowię pytanie, jaką gumkę z wąskim kołnierzem polecacie?

Edited by Kbx44
Posted (edited)

W RPK-74 również miałem problem z dubletami, mimo zainstalowanej jednej z lepszych gumek hop-up - systema energy. Rozwiązałem go nawiercając ściankę komory hop-up, na którą napierają dosyłane kulki.

Na youtube masz po angielsku opisane co i jak. Lepiej "wiercić" gołą ręką, bez wiertarki.

http://www.youtube.com/watch?v=T-YVA45rIbY

Oczywiście oficjalnie nie polecam takich modyfikacji.

Edited by Zachar
Posted

Dziękuję bardzo za pomoc, zamówiłem gumki i oby pomogło. Jeżeli nie pomoże, to nie mam pojęcia co to...

Chciałbym jeszcze się upewnić. Rozumiem to tak, że magazynek wprowadza kulki do komory, a te zatrzymują się na kołnierzu, czekając jedna po drugiej na popchnięcie przez powietrze? Chyba, że dysza jest w położeniu po wystrzale na semi i siedzi w większości w komorze, wtedy sama dysza blokuje dostanie się kulek przed kołnierz. Powinno tak być? W moim wypadku magazynek wpychał kulki do komory aż blokowały się na "zgrubieniu" gumki, co powodowało podwójny, lub więcej, strzał.

Posted

Pomogła gumka czerwona madbulla. Kulki już nie wypadają z lufy, podwójne strzały ustąpiły.

Jedyny problem to spasowanie z moją metalową komorą, nawet z pomocą oleju silikonowego gumka ciężko wchodziła, lecz w końcu wszystko się spasowało i jest dobrze.

Bardzo dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc, mam nadzieję, że ten temat pomoże jeszcze komuś w przyszłości.