Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam zamiar zaopatrzyć się w pierwszą w życiu replikę, posiadając jedynie 450pln. Rozpatrzyłem kilka wariantów:

a) zakup CM 028/031 i późniejsza wymiana korpusu na metalowy. Czy gearbox w takiej replice jest dobrej jakości? (napisane jest, że metalowa, ale w końcu to chińska produkcja)

b) złożenie repliki od podstaw, o ile to możliwe :)

Która z tych opcji jest dla Was rozsądna?

Pozdrawiam, j095

Posted

Najrozsądniej będzie od razu kupic coś lepszego niż cyma 028/031. Jakiekolwiek modywikacje tych modeli to wyrzucanie kasy w błoto. To w miarę niezawodne repliki, acz niestety już przestarzałe technicznie. A 450 pln pozwala już myślec o czymś lepszym.

Posted

No ładnie full metal + drewno :) Ale myślę, że RK-02 będzie wydajniejsza bo dłuższa. Hm gdzieś wyczytałem, że BOYI to bardzo zły chińczyk, gorszy od CYMA, a jednak mają takie cuda

Posted

Ja preferuję krótsze repliki, gdyż łatwiej i lepiej nimi manewrować. Zasięgu na tym nie straci. Ale RK-02 też jest bardzo fajną repliką. A to, że Boyie są gorsze od Cym to nie prawda. Starsze wersje miały trochę gorszy gb, jednak teraz wszystko stoi na podobnym poziomie a nawet na korzyść dla Boyców za wygląd.

Posted

Obawiam się jednak elementów wykonanych z aluminium, bo jak czytałem opinie to podobno się kruszą takie elementy.. Nie wiem jednak co mają na myśli autorzy takich komentarzy

Posted

Widziałem już trochę kałachów Cym i Boyiów u kolegów i nigdzie jak na razie ZnAl nie popękał. Być może za mało widziałem, ale według mnie za te pieniądze nie kupi się nic lepszego a gwarantuję Ci, że będziesz zadowolony.

Posted

Pewnie przeczytał moją odpowiedź w innym temacie - ZnAl sam się nie rozpadnie "ot, tak", jeśli nie będziesz rzucał repliką, używał jej jako maczugi/młota, ani nie będziesz majstrował przy częściach, to wytrzyma długo. Po prostu metal jest kruchy i lubi się po czasie ubić - jednak, tak po prostu się nie rozleci. Co do Boyi/Cyma - Cyma ma minimalnie lepsze GB (głównie za sprawą silnika i dobrych komponentów), za to Boyi ma lepsze "budy" (mowa o AK, ichniejsze M4 - Boyi - to często kupa, co do Cym - zbyt świeże, więc narazie czekamy na opinię po dłuższym użytkowaniu). I robi wersję S (stalową), która niestety jest u nas kiepsko dostępna (poszukasz, to znajdziesz)

Posted

Eh tam narzekacie na ZnAl itp itd...

Mi upadła replika z 3-4 może i nawet 5 razy z wysokości mojego ramienia [tj 1,6m] I nic się nie stało oprócz tego, że chwyt się urwał... Całość bardzo mocno to zniosła, nic a nic się nie stało, nieraz mocno walnąłem w drzewo/ścianę jak się obracałem i nadal nic. Tyle narzekają, że to znal a nie stal ale jak ktoś nie ma 700zł na wersję "S" to niech kupi rk-02 mam i polecam. Na razie od ponad 8 miesięcy nic się nie stało oprócz tego chwytu, ale to cena 8zł [teraz już nie ma chwytów na taiwanie to droższe są]

Posted

Mi się w Cymie 040C ułamała szczerbinka (ucho jej podstawy też), zaczęła też pływać lufa. Wymieniłem obie części na Boyi stalowe i po problemie było. Zależy wszystko od czystości stopu i tego, jak jest traktowany - i jaki ma kształt.

Posted

Koledze pękło kolanko gazowe podczas próby niwelacji luzów okładzin. Smutna prawda jest taka, że znalowe Cymki po pewnym czasie dostają sporych luzów. Najgorzej wygląda to w przypadku RPK, ale to oczywiste z powodu długiej lufy.

Posted

Możliwe ale nieopłacalne. Jesteś z Warszawy, masz mnóstwo sklepów, środowisk gdzie możesz pomacać repliki i sprawdzić jak Ci leżą. Sprawdź zakładkę sklepy, tam masz listę z adresami.

Posted (edited)
Nie ma co porównywać z CM.028, to jak między niebem a ziemią :icon_wink: Jak najbardziej polecam całą serię RK Boyia. Tu moja propozycja: http://www.taiwangun...-real-wood-boyi Replika full stal z przyzwoitymi osiągami. Jedynie dokup ładowarkę bo ta z zestawu z czasem zniszczy baterię.

... lub AKMS. Nieco wygodniejsza w użyciu niż kolba składana na bok.

Ja preferuję krótsze repliki, gdyż łatwiej i lepiej nimi manewrować. Zasięgu na tym nie straci. Ale RK-02 też jest bardzo fajną repliką. A to, że Boyie są gorsze od Cym to nie prawda. Starsze wersje miały trochę gorszy gb, jednak teraz wszystko stoi na podobnym poziomie a nawet na korzyść dla Boyców za wygląd.

Nic dodać nic ująć.

Edited by Powała
Posted

Po co?! :icon_eek2:

Kolba ułatwia stabilizację repliki podczas celowania. Obydwie mają składane kolby, co ułatwia transport i poruszanie się w budynkach i zakrzaczonym terenie.

Chcesz replikę bez kolby? Kup MP5K [GALAXY] bardzo przyzwoita, tania replika i bardzo krótka.