Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

A więc planuję stworzenie rozpylacza kompozytu.

Moim pytaniem jest, czy zęby (proste) 13:1 SHS, uciągną m100 Guardera, z silnikiem High Torque SHS?

Planowane użytkowanie z Li-Po 11,1 1,2-1,4 Ah 15-20C, i nawiercanym tłokiem tłokiem.

Edited by Tomek P-ń
Posted (edited)

Mi śmigały nawet z sp150 na lipo 11,1+silnik PJ (z niebieską dupką) z rofem rzędu 18 bb/s.Myślę ,że z taką sprężyną to będzie mega wiertarka :D.

Edited by Garnek
Posted

A więc planuję stworzenie rozpylacza kompozytu.

Moim pytaniem jest, czy zęby (proste) 13:1 SHS, uciągną m100 Guardera, z silnikiem High Torque SHS?

Planowane użytkowanie z Li-Po 11,1 1,2-1,4 Ah 15-20C, i nawiercanym tłokiem tłokiem.

Kiedyś miałem okazje złożyć coś takiego, ale z SP120. ROF był lekko pow. 40k/s, więc przy M100 możesz mieć już problemy z poprawnym działaniem GB. Jeśli to ma być maszynka do CQB to lepiej daj lipo 7,4V, dalej będzie to rozpylator do potęgi, a ryzyko że coś klęknie mniejsze.

Posted

Tylko kup porządną baterię a nie takie 1200mah i 15C. To jest ledwie w porywach 20A. Przy takiej sprężynie, zębatkach i silniku to na granicy wydajności. Bateria powyżej 2Ah i 30C to już 60A i czy to 7,4V czy 11V obie uciągną wszystko co możesz do nich podpiąć.

Posted

Wszystko bardzo fajnie, ale nie ma wielkiego wyboru przy wyborze Li-Po do MP5K, a co do doklejania baterii do repliki taśmą to hmm...

Kiedyś miałem okazje złożyć coś takiego, ale z SP120. ROF był lekko pow. 40k/s, więc przy M100 możesz mieć już problemy z poprawnym działaniem GB. Jeśli to ma być maszynka do CQB to lepiej daj lipo 7,4V, dalej będzie to rozpylator do potęgi, a ryzyko że coś klęknie mniejsze.

W końcu coś konkretnego :)

Dzięki za radę - liczyłem właśnie na rof w granicach 40-45k/s, ale trudno go policzyć na papierze.

Posted

Sp130, max speed elementa oraz zębatki 16:1 dało mi 35k/s przy 470 fpsach. -> lipo 11,1V 40C

Niestety przy takich rofach prawie wszystko może się "rozwalić".. a na pewno będziesz miał podwójne strzały.

Może też wystąpić zassanie uszczelki głowicy tłoka, podnoszenie się gumki hop'a przez co kulka się blokuje w komorze.

Posted

osobiście nie polecam zębatek 13:1 SHS, może na taki egzemplaż trafiłem, ale były wadliwe do tego stopni że był problem z zazębianiem się ich nawzajem . Na razie działają ale są niesmowicie głośnie

Posted

Nie, z rofu na zębatkach 16:1 i tym silniku można wyliczyć, że na 13:1 wyszłoby ok 43k/s.

Choć niekoniecznie tyle bo silnik też jest mocniej obciążany.

60 jest możliwe przy dual sector gear ale to też i dużo mniejsze fpsy bo jakieś 300-350.

Posted

Oczywiście mój wynik nie został osiągnięty przez włożenie samych części.

-odchudzenie tłoka

-polerowania prowadnic tłoka w gearboxi'e

-polerowanie cylindra na błysk

-polerowanie prowadnicy sprężyny

-sorbopad -> aoe

-wycinanie ostatnich dwóch zębów w listwie tłoka

To pozwoli Ci na maxowanie szybko-szczelności.