Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Może się mylę ale wydaje mi się że nie przeczytałeś tego tematu od początku do końca ze zrozumieniem i nie wyciągnąłeś wniosków z tego co przeczytałeś.

Tak, replika jest ciężka :!:

Tak, replika jest źle wyważona :!:

Tak, na chłopski rozum, na sam widok repliki można stwierdzić że przód będzie cięższy :!:

Co do użytkowania, to u mnie się obie spisują świetnie, lecz obie, jak możesz zobaczyć na załączonych obrazkach, przeszły kompletny remont, więc ciężko pisać o tym jak się sprawują prosto z pudełka :!:

• 3 months later...
  • Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Od siebie mały update:

- stockowa dysza jest bardzo nieszczelna. Koniecznie do wymiany.

- wymiana komory hop-up na metalową Cymy w moim przypadku dała bardzo niewiele. Nadal nie pasuje bardzo wiele magów, z posiadanych przeze mnie.

- magazynki Palm Us od Magpula, pasują, wyglądają i podają wyśmienicie. Szkoda tylko, że kosztują ~100pln/szt

- magazynek z Beta Project AK spasował dopiero po wymianie komory HU na Cymy. Jak na razie ten fakt to jedyna wymierna korzyść z wymiany komory.

- nie wiem czy pisałem wcześniej raportując kompatybilność magów, ale wafle od King Arms nie pasują, przynajmniej nie da się ich wcisnąć do mojego egzemplarza bez piłowania.

• 5 months later...
  • 3 weeks later...
Posted

Widzę, że nie tylko ja się skusiłem na wielkiej promocji na gunfire :D. Mój derp tacticool ak już zdążył paść w niedzielę - złapał dziwną zacinkę, rozebranie i złożenie gb pomogło. W środku szału nie ma, a nawet dobrze nie jest - choćby brak podkładek! Dysza tragiczna - od razu poszła na jej miejsce Ultimate Po wymianie kabli na modelarskich + mosfet, spodkładkowaniu gb etc. na lipolce 7,4 daje 13 rps i 401 +/- 1fps.

Zanim padła na stocku bardzo przyjemnie się z niej siało :F.

Z magazynków, które dotąd sprawdzałem pasują cymowskie bakelity akm, bułgarskie przezroczyste 5,56 cymy (ten sam wzór co stockowy hicap) jakimś cudem nie podają za cholerę.

Jeszcze jedna mała uwaga - uwaga z chińskimi ctr'kami (w sumie z oryginalnymi PTS też). Prowadnica z tego ak wydaje się być lekko grubsza niż zwykłe emkowe, przez co kolba strrrrraaasznie ciasno wchodzi i trzeba się przy tym trochę nagimnastykować. Mi tam to specjalnie nie przeszkadza - wciąż działa regulacja (ciężko, bo ciężko), a luzów kompletnie brak :F.

Posted

Odnośnie nie podawania kulek(a także przyczyną problemów z włożeniem magazynka) - winą jest w mojej opinii umiejscowienie komory hop up, która po złożeniu repliki jest nieco inaczej położona niż w replikach AK, z którymi miałem do tej pory do czynienia.

Zachęcony czyjąś opinią w tym temacie kupiłem 5 tych "bułgarów", część nawet spiłowałem na różne sposoby(inaczej zresztą by nie weszły w gniazdo w moim przypadku), ale problem z podawaniem występuje.

Jeśli ktoś ma coś mądrego w tym temacie do powiedzenia(jakiś patent), to zachęcam ;)

Posted

8 tych bułgarów mam. Komora Cymy oparta o szkielet GB. Bez żadnej modyfikacji magazynków wszystkie wpinają się super ciasno i bez problemów podają do prawie ostatniej kulki. Nie przykręcaj komory do lufy i problem zniknie.

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Stałem się szczęśliwym posiadaczem GFG 17 w mojej replice była uszkodzona komora więc wymieniłem na metalową od cymy problem był z prawidłowym dociśnięciem komory do gearbox rozwiązałem go poprzez rozpiłowanie otworów w korpusie komory służących do przykręcania komory teraz pasuje idealnie . W replice mam lufę guarder 363 mm i gumkę G&G zieloną muszę jeszcze dojść do ładu z dystanserem.Magazynków używam bułgarskich wafli cymy podają idealnie po małych modyfikacjach.Gerbox stock założony tylko mosfet i kable na tył. Ogólnie jestem zadowolony mam porównanie do cm048 które posiadam body lepiej wykonane jest w cynie ogólnie repliki porównywalne jakościowo.

• 2 weeks later...
Posted

Replika przeszła dalsze modyfikacje dostała zestaw bore-up guarder co ciekawe z uwagi na długość duszy 21,2 mm pasuje idealnie zastaw dedykowany do m4, włożyłem sprężynę m130 guarder i silnik p&j bo oryginalny nie chciał naciągać i przerobiłem kostkę stykową tak by nie miała blaszek na płytce sektora do zamykania obwodu elektrycznego. Po wszystkich przeróbkach replika generuje 480 fps .

• 1 month later...