Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 731
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Garść informacji o noktowizorach

Gogle 1 generacji. Ponoć rzadkie połączenie dwóch wykluczających się zazwyczaj zalet - dobry i tani. Najtańsze gogle z układem chroniącym przed zbyt jasnym światłem. Ta cecha wyróżnia je spośród kilku konkurencyjnych konstrukcji.

Dość entuzjastyczna recenzja powyższego noktowizora. Inne przeważnie są utrzymane w podobnym tonie.

Wyższymi generacjami nie zawracaj sobie głowy. Chyba, że jesteś bogaty ;)

Aha... military.pl, pomimo braku modeli tego producenta w ofercie, wymieniało Night Optics jako sprzęt sprowadzany na zamówienie. Nie znalazłem tego tekstu teraz na stronie, ale nie zaszkodzi spytać.

*Informacje zdobyte w trakcie wielogodzinnego przekopywania sieci; nie poparte "obmacaniem".

Posted

A powiedz mi Bartez jak rzeczywiście w nocy on działa?? Rzeczywiście w ansolutnych ciemnościach na 100 m dobrze widać?? Bo osobiście od dłuższego czasu czaję się na ten model ale nie wiedziałem czy to się opłaca!

Pozdro

g.

Posted

Grzechu tak jak ogladasz z iluminatorem podczerwieni to widac w calkowitych ciemnosciach idealnie, ale na 100metrow to napewno tak super nie widac!, 60 metrow - 70metrow widac dobrze... bez iluminatora bania same kontury widac.

Warto dodac ze dlugo bateria trzyma:)

Moj noktowizor to: Yukon MT2

opis z delta optical :

Kompaktowy noktowizor o bardzo dużych możliwościach. Trzykrotne powiększenie pozwala na zasięg do ok. 200 m przy szczątkowym oświetleniu i ok. 70 m w całkowitej ciemności.

Potwierdzam ze tak jest przy calkowitej ciemnosci z wykozystaniem podczerwieni czyli te 70 metrow... ale co do szczatkowego oswietlenia i ich 200 metrow to nie badalem wiec sie nie wypowiem.

Widok z mojego nokto, prosze wziasc poprawki na to ze zdiecie bylo robione amatorskim aparatem, w rzeczywistosci ostrosc jest idealna, zdiecie bylo robione na dystansie okolo 10 metrow

dsc027419lm.jpg

Posted

W te szćzątkowe świato to jakoś nie wierzę. Noktowizory I generacji są aktywne i potrzebują reflektora podczerwieni do podswietlania, czym niestey zdradzają uzytkownika. :-)

Posted

CZYM SĄ GENERACJE W NOKTOWIZORACH

Generacja w noktowizji to rodzaj zaawansowania technologicznego urządzenia i tak:

Gen 0 Pierwsze urządzenia noktowizyjne ( snajperskie lunety noktowizyjne, które weszły na wyposażenie wojsk w czasie II Wojny światowej ) nie były prawdziwymi wzmacniaczami obrazu, ale raczej przekaźnikami obrazu, wymagającymi zamontowania osobnego źródła niewidzialnych promieni podczerwonych IR, dla oswietlenia obiektów w obszarze docelowym. Obiekty w obszarze docelowym odbijały promienie podczerwone, które z kolei były konwertowane przez urządzenia noktowizyjne na światło widzialne.

Gen I Rozwinęły się we wczesnych latach 60 - tych ( z przeznaczeniem wykorzystania w czasie wojny w Wietnamie ). W urządzeniach tego typu wykorzystywano trzy wzmacniacze obrazu które połączone były w jedną całość, co dawało wysoki poziom wzmocnienia światła, ale z drugiej strony powodowało, że cały zestaw noktowizyjny był bardzo długi i ciężki. Urządzenia tej klasy wytwarzały obraz, który był czysty i jasny w środku, ale bardzo zniekształcony na obrzeżach, a ponadto podlegał „ smużeniu ” i „ rozmazywaniu ”.

Wzmocnienie światła od 120x - 900x Wrażliwość fotokatody 120 - 250 uA/lm Rozdzielczość w centrum widocznego obrazu 25 - 35 lini/mm

Gen I+ To grupa urządzeń unowocześniona, ale wykorzystująca tą sama technologie co Gen I. Charakteryzuje się mniejszymi wymiarami, mniejszą wagą od Gen I, a także co jest bardzo ważne poprzez poprawienie optyki intensyfikuje rozkładanie obrazu zmniejszając znacznie efekt „blakniecia”, „rozmazywania” i „smużenia”. Aktualnie wciąż produkowana.

Wzmocnienie światła ok. 1000x Wrażliwość fotokatody min. 280 uA/lm Rozdzielczość w centrum widocznego obrazu ok. 45 lini/mm

Gen II Rozwój płyt mikrokanałowych ( Microchannel Plate - MCP ) spowodował powstanie Gen II w noktowizji. Płyta MCP wyeliminowała konieczność stosowania trzystopniowego wzmacniania światła, dzięki czemu możliwym się stało opracowanie noktowizyjnych gogli i podręcznych przezierników. Technologia MCP umożliwiła również znacznie bardziej elastyczną pracę , kiedy w polu widzenia znajduj± się bardzo jasne punkty. Okres przydatności operacyjnej elektronowej lampy obrazu waha się od 2000 do 4000 godzin.

Wzmocnienie światła ok. 25000 - 50000x Wrażliwość fotokatody min. 240 uA/lm Rozdzielczość w centrum widocznego obrazu od 32 - 35 lini/mm

Gen II+ Jak przy Gen I+ jest to unowoczesnienie i podniesienie parametrów sprzętu Gen II. W Gen II+ stosuje się bardzo małych rozmiarów wzmacniacze światła, natomiast zwiększa się wrażliwość fotokatody co daje w efekcie większ± rozdzielczość. Okres przydatności operacyjnej elektronowej lampy obrazu waha się od 2000 do 4000 godzin.

Wzmocnienie światła ok. 25000 - 35000x Wrażliwość fotokatody ok 600 uA/lm Rozdzielczość w centrum widocznego obrazu od 39 - 45 lini/mm

Gen III Wzmacniacze obrazu Gen III wprowadziły dwa niespotykane rozwiązania technologiczne: galowo - arsenową ( GaAs ) fotokatodę oraz jonową powłokę barierową płyt MCP. Fotokatoda (GaAs ) zwiększa wrażliwość reakcji lampy elektronowej na światło z obszaru bliskiej podczerwieni widma ( 450 - 900 nanometrów ), pozwala na funkcjonowanie na dalszych odległościach oraz poprawia jakość pracy systemu w warunkach słabego oświetlenia. Zastosowanie antykorozyjnej, powłoki jonowej w płytach MCP wydłuża czas życia lampy elektronowej obrazu. Okres przydatności operacyjnej elektronowej lampy obrazu Gen III przekracza 7500 godzin.

Wrażliwość fotokatody ok 800 uA/lm

Polecam zajrzeć na stronę:

http://www.noktowizja.pl/modules.php?name=...showpage&pid=27

• 2 weeks later...
Posted

jak ktoś będzię kupował noktowizor to zaglądnijcie do sklepu

Delta Optical ,

Bartez podał link do noktowizora Yukona

http://deltaoptical.pl/deltasklep/shopping...5109a0ff6135b7f

a ja znalałem identyk towar tylko z powiększeniem x2 tej samej firmy ponad 200 zł taniej na

http://www.noktowizja.pl/modules.php?name=...showpage&pid=85

tylko ciekawe czy dają to bajeranckie zapięcia na glowe :wink:

pozdro

• 3 weeks later...
Posted

ten headset na glowe jest naprawde przyzwoicie zrobiony i wart swej ceny moim zdaniem pozatym, latwo mozna odkrecic samo mocowanie noktowizora (caly ten mechanizm opuszczania i podnoszenia), dorobic kilka dupereli podkladek itp i zamocowac go na replike fritza

ja osobiscie wybralem medel bez powiekszenia bo nosze go na glowie nie na broni wiec i tak nieuzywalbym zooma, sama nauka walki w tym sprzecie to trudna sztuka :)

Posted

wymieniany tutaj Yukon, jest mocowany do headsetu na 2 sruby wiec teoretycznie biorac wystarczy zaadoptowac taki montaz

http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=857

scinajac gore - zostaiajac plaska podstae i wykonujac odpowiednio rozmieszczone otwory, potem 2 sruby od spodu i gotowe, wyjdzie grubo ponizej 1000pln

mowie tu o metodzie ktora powina zadzialac, ale narazie moj noktowizor nosze na headsecie. mam nadzieje ze cos [pomoglem

pzdr

• 2 weeks later...
Posted

do yukona niemam zastrzezen, za te pieniadze jakosc obrazu jest bardzo dobra, natomiast ja wsponminalem walka w tym sprzecie wymaga sporo nauki, i jest to dalekie od hollywoodzkiego yobrazenia.

powiem inaczej jak masz mozliwosc to sprawdz jak wyglada uzywanie go podczas strelanek/treningow bo mozesz poczuc sie rozczarowany

pzdr

• 1 month later...
Posted

Przepraszam za trochę off-topic.

Czytam regularnie min. Technikę Wojskową i wiele razy był tam powtarzany temat polskich noktowizorów.

Że podobno całkiem niezłe i w światowej czołówce.

Jeśli to prawda to przyznam się że irytuje mnie że są niedostępne na rynku cywilnym (przynajmniej nigdy ich na nim nie widziałem).

Kurcze, Rosjanie mogą pomyśleć i pieniądz robić, a my nie?

Musimy z importu kupować i deficyt powiększać zamiast Polską myśl techniczną wspierać?

Ehh...

Już bym chyba wolał usłyszeć że są do niczego.

Posted

może właśnie daltego - za dobre żeby dostał ktoś bez licencji i używał w niecnych celach 8) :twisted:

miałem przez jakiś tydzień do czynienia z Yukonem (monookular - ta najtańsza wersja) - widok jakoś zabójczy nie jest, do asg się wtedy nie zastanawiałem, ale działa i się w tym czasie nei zepsuł :P

Posted

Mam pytanie do użytkowników monokularów. Czy używacie ich wraz z goglami ochronnymi??

Wiadomo musimy nosić gogle, a one nie pozwalają zbliżyć taki monolukar wystarczająco blisko do oka i wtedy średnica widzianego obrazu jeszcze bardziej się zmniejsza.

Planowiałem sobie taki monocular zamontować na gunie, ale gdy patrzy się przez gogle to totalna porażka.

• 1 year later...
Posted

collaborator

Patrząc przez okulary bądź gogle tak jak napisałeś widziany obraz jest mniejszy. po zamontowaniu na replice sprawa jest taka sama... Jak narazie mam tylko zamontowany, jeszcze w terenie nie sprawdzałem.

Ja używam NV z okularami (guarder, ESS ICE) i jest wmiare OK!.

• 2 years later...
Posted

collaborator

Spokojnie można pod warunkiem że gogle są przystosowane do używania z noktowizorem (na tyle maą szybkę blisko oka by nie przeszkadzały oraz nie zniekształcały obrazu i ako ostatnie nie przeszkadzały/podnosiły hełmu przy ich założeniu). Fakt kilka procent się traci bo odsuwają się od oka o jakieś 10mm ale nie jest tak wcale źle --> sprawdzone na kilku milsimach ;-) .