Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, mam taką baterię http://gunfire.pl/product-pol-1152198892-Akumulator-LiPo-7-4V-2000mAh-15C.html i na opakowaniu jest napisane, że nie należy bateri wrzucać do cieczy. Mam takie pytanie, czy jak będę miał akumulator w chwycie przednim(gdzie woda może się spokojnie dostać) i zacznie padać deszcz, albo replika wpadnie do wody to się zepsuje ? Akumulator może się zapsuć jak woda dostanie się do wtyczki(kabli) czy kiedy ?

Posted

Póki na baterię będzie oddziaływała słodka woda, nie masz co się martwić.

ktoś usunął mi posta, a tyle siedziałem żeby go wymyśleć. Słdka woda też może ci zrobić halo w batce (nie rozumiem dlaczego nie) no chyba że z nieba leci woda destylowana?

Najlepiej zabezpiecz złączkę taśma izolacyjną.

Posted

Nie do końca. Btw szkoda ze admin usunął syf bo fajnie się zaczynali po sobie najeżdzać :)

Nie chce mi się z chemicznego i fizycznego punktu widzenia tł€maczyc dlaczego tak się dzieje, ale po morskiej wodzie taka bateria jest niesprawna, a po zwykłej jest. Po prostu przyjmij to do wiadomości. Wszyscy normalnie sie strzelaja jak jest sciana deszczu, ale jak zapewni ci to komfort psychiczny to kup tasme izolacyjną i szczelnie owin baterię.

Posted (edited)

...albo replika wpadnie do wody to się zepsuje ? Akumulator może się zapsuć jak woda dostanie się do wtyczki(kabli) czy kiedy ?

W takiej sytuacji nawet słodka woda która leci z nieba niczym manna, lub woda pomieszana z błotem w kałuży przewodzi prąd (a zwłaszcza przy prądzie 30 A) wię co do bezpiecznoości "słodkiej wody" (rozumiem że nie chodziło o wodę z cukrem) bym miał wątpliwości.

W przypadku zwykłego deszczu (nawet silnego) bym sie nie obawiał, wszak zwykłe złączki raczej odpowiednio zabezpieczają przed wodą.

Dopóki nie masz systemy PTW to nie obawiaj się deszczu;)

Edited by traktor2
Posted

W takim razie traktorze powiedz mi jak to się stało że po zatopieniu repliki z batką Lipo w strumyku, dalej bezproblemowo strzelałem? Jak byś słuchał na lekcjach chemii i fizyki to byś wiedział

Czysta chemicznie woda czyli H2O nie przewodzi prądu elektrycznego.Dopiero woda zanieczyszczona różnymi substancjami jak sól (woda morska ),minerały (węglany wapnia i magnezu rozpuszczone w wodzie czerpanej ze studni lub innych ujęć wody) chemikalia(w wodach rzecznych i jeziorach ) powodują że woda z tych żródeł przewodzi prąd elektryczny.

Ciecze przewodzące prąd elektryczny nazywamy elektrolitami.

w momencie kiedy replikę z baterią wrzucił byś do morza miałbyś taki efekt

Mimo wszystko należy unikać topienia baterii Lipo ;)

Posted

No to miałeś szczęście. jakby twoja replika poleżała w tym stumyku troszkę dłużej to miałbyś większy problem,

W zasadzie woda prądu nie przewdzi ale w srodowisku naturalnym bardzo ciężko o wodę (H2O w sensie) więc na ogół przyjmuje się iż woda jest jednak substancją przewodzącą. W przypadku kałuży, bagienka, jeziorka i deszczówki nie jest to czysta woda wiec przy długotrwałym kontakcie czy całkowitym zatopieniu będzie spory problem.

Bardzo się cieszę ze pokazałeś efekt zatopienia batki w "nie" czystej wodzie, masz taki filmik z czysta wodą???