Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 314
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Miałem 18:1 z silnikiem JBU HT, chodziło to ale silnik po kilku seriach się już fajnie zagrzał. Jeśli nie zależy komuś na ROF'ie to polecę 100:200. 18:1 jak ktoś się uprze to może zostawić. W końcu to oryginalne przełożenie.

Posted

Verb.. silnik JBU...

m3dykk1 - silnik cymowski neodymowy? (czarno niebieski , przyciągający mocno różne stalowe elementy?) jeśli tak to spokojnie możesz brać 18:1 a nawet mniejsze przełożenie jednak helicale są wytrzymalsze.. ja mam 100:200 w głównej na SP140 i wszystko cacy :)

W G36c mam 13:1 i jakieś stockowe gówno dające 380FPS i spory ROF ale wierząc w zapewnienie producenta każdy zestaw zębatek jest do max m180 :D Dlatego M130 jak najbardziej powinno dać radę z resztą "Szymyx1" potwierdził

Co do silnika to głównie jak już to się palą szczotki a są one wymienne :)

Posted (edited)

Tak dokłądnie taki silnik neodymowy :icon_smile: czyli 18:1 starczy ? :icon_smile: a np 32:1 to już za mocne czy nie :icon_razz: bo się kompletnie nie znam :/. A np 32:1 nie będzie lepsza niż 18:1?

Edited by m3dykk1
Posted

Ale ostanie pytanie już do moich części :

SP 130 guarder

Tłok shs stalowe zęby

Głowica bor up guarder

lipo 11.1v

Zębatki 18:1 będą lepsze niż 100:200? Bo jak kupię to już amen :icon_biggrin:

Nie ma lepsze gorsze. Szybsze, wolniejsze. Dostałeś tyle informacji że chyba możesz wyciągnąć własne wnioski. Nikt za Ciebie nie wybierze...

verb007

Posted

Kup 100:200 i się nie pytaj dalej.. Będziesz zadowolony :)

I na przyszłość Li-Po 11.1V nam nic nie mówi bo może mieć zarówno 5 jak i 50C :)

A to jest lekka różnica :)

• 2 months later...
Posted

Uh, pogubiłem się w tym wszystkim więc zapytam a raczej rzucę stwierdzenie a ktoś potwierdzi.

Planuję kupić zębatki 100:200 / 100:300 i teraz tak:

100:200 dadzą ciut większy rof ale za to będą lekko bardziej obciążać silnik jak 100:300.

100:300 dadzą mniejszy rof ale za to mniejsze obciążenie na silnik ? No i pociągną mocniejszego springa ?

do czego zmierzam :

m130 guarder

shs tłok 15 stalowych

silnik gfc tornado high torque

Chciałbym zębatki helicale i niestety, sprawa wygląda tak, że 100:200 są ciężko dostępne...

Posted

Jak już to gdzieś pisałem na tym forum. Core to nowa ewolucja SHS.

Jak dawniej zębatki SHS były odlewane i mało można było się dopatrzeć w nich obróbki CNC, tak teraz Core to większe QC, a co za tym idzie ? Lepsze jakościowo materiały, widać już większą obróbkę CNC aniżeli odlewy.

Mam u siebie w MP5K zestaw zębatek 13:1 na SS, odjęte 4 zęby z tłokowej, potworny rof i katuje to na 11,1V LiPo przy 40+RPS i zębatki nawet nie jękły :teeth:

• 5 months later...
Posted

Nabyłem właśnie 100:300 z najdroższej serii SHSa (brand na opakowaniu - Super Shooter). W skrócie - dziwki, koks i lasery. Łożyska wsadzone wszędzie, gdzie tylko się dało (ośka środkowej i tłokowej, ośka ciągnąca popychacz), oprócz połowy zębatki tłokowej wszystko wyraźnie robione na maszynach i skręcane/zbijane kołkami. Jakość wykonania bez zastrzeżeń.

Jak działanie, to jeszcze wyjdzie w praniu, ale zapowiada się naprawdę nieźle.

Mam jeszcze do porównania 18:1 z tej tańszej serii (ale dalej jeszcze "CNC") i tam jakość wykonania jest odrobinę gorsza, chociaż nadal ok - aczkolwiek zębatki są oczywiście bardziej standardowe, bez żadnych bajerów.

Posted

Ma dwa zestawy z tej serii, 16:1 i 100:200. Są fajne, nie powiem, ale... 16:1 silnikowa jest anodowana czy co tam na "złoty" (jakby tlenek tytanu) a w 100:200 ta sama zębatka jest...pomalowana złotkiem,które zaczyna złazić z powierzchni pracujących... Trochę lipa jakby. Oby sam materiał był wytrzymały. Poza tym trzeba sprawdzać te srubki co zespalają zębatki, bo u mnie na tłokowej 2 z 3 były niedokręcone... Co do łożyska na kołku popychacza to fajny bajerek, w.gietce gdzie wstawiałem te zębatki zapiżdża to jak wariat ale już w FAL' u się nie sprawdza,bo potrzebny jest większy opóźniacz; na szczęście nie ma probemu żeby ściągnąć łożysko ale jakby szkoda...

Posted

Pytanie, bo jeszcze nie montowałem - przyklejałeś ośkę do łożyska? Bo tak się właśnie zastanawiam czy nie będzie problemu z podkładkowaiem, skoro ośka nie jest na stałe wbita do zębatki.

U mnie zębatka silnikowa nie jest niczym pokryta.

• 3 weeks later...
Posted

Chyba wypadłem z obiegu... Powiedzcie mi proszę, bo trochę zgłupiałem - czy to normalne, że na zębatkach SHS znajduje się wielkie logo A&K?

Dotarły właśnie do mnie nowe zębatki SHSa w standardowym opakowaniu z SHSa. Opakowanie wygląda na nieotwierane, a zębatki mają logo A&K.