Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam!

Rozpoczynam zabawę z tuningiem replik i zakupiłem coś takiego:

http://www.taiwangun.com/gearboxy-oraz-ich-czesci/tloki/przezroczysty-tlok-z-siedmioma-stalowymi-zebami-acm.html

Jest to przeźroczysty tłok z siedmioma stalowymi zębami firmy ACM.

Mam następujący problem:

Po umieszczeniu tłoka miedzy okładkami szkieletu gearboxa i zamknięciu tych okładek powstaje szparka ok. 0,5 mm przez co nie możliwe staje się dokładne zamknięcie i dokręcenie gearboxa (od razu uprzedzam pytania tłok SIEDZI w szynach do tego przeznaczonych)

Próbowałem na dwóch różnych szkieletach (Cyma 02B i BOYI) i jest dokładnie ten sam problem...

Postanowiłem zmierzyć ten tłok w najszerszym miejscu i porównać go ze "stockiem"

wyniki:

stock ok 21,7 mm

Kupiony ACM 22,2 mm

Byłem pewien, że elementy geraboxa są w pewien sposób "znormalizowane" i to musi pasować...

I tu pojawia się moje pytanie...

Co powinienem zrobić?

Nasuwają mi się dwa pomysły:

1) Poinformować o tym Taiwanguna, bo chyba dostałem "lewy" tłok

2) Zeszlifować z dwóch stron po te 0,25 mm i powinno "grać i buczeć"

Co myślicie?

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi i wskazówki!

Pozdro!

Posted

Zeszlifować.

Popieram.

Niestety jeśli wybierasz do swojej repliki części AllChinaMade to musisz się liczyć z takimi niespodziankami. W przyszłości proponuje dołożyć te parę złotych i kopić SHS-a :icon_biggrin:

Posted

1. Nie, żeby części brandowane marką SHS też były produkowane w ChRL, może nawet w tej samej fabryce, co powyższy tłok..

2. Tłoki SHS też są za szerokie.

3. To zaleta, a nie wada, gdyż pozwala precyzyjnie dopasować tłok do szkieletu. Lepiej mieć więcej materiału i zeszlifować, niż mniej i mieć luzy...

A kolega od tłoka niech nie szlifuje go do wymiarów stockowego, tylko dotąd, aż będzie bez oporów poruszał się w (skręconym chociaż częścią śrub) szkielecie. Oczywiście przy wyjętych zębatkach :-P

Posted

A tak się zastanawiam nad jedną rzeczą...

W taiwangunie jest możliwość, że oni zamontują mi część.

czy oni szlifują tłok po tłoku?

Czy zostawiają gearboxa ze szparą?

Posted

1. Nie, żeby części brandowane marką SHS też były produkowane w ChRL, może nawet w tej samej fabryce, co powyższy tłok..

2. Tłoki SHS też są za szerokie.

3. To zaleta, a nie wada, gdyż pozwala precyzyjnie dopasować tłok do szkieletu. Lepiej mieć więcej materiału i zeszlifować, niż mniej i mieć luzy...

Nie twierdze przeciez iz SHS to 'markowa' firma. Jednak z moich doswiadczen wynika iz jakosc ich produktow jest zdecydowanie lepsza od produktow sygnowanych marka ACM, a roznica w cenie jest raczej znikoma. Osobiscie wsadzalem tloki SHS-a do szkieletow Cymy, Clasic Army, JG, A&K i nic nie szlifowalem, wszystko pasowalo.

Co do punktu 3 zgadzam sie w 100%