Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 196
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 months later...
Posted

Mam wrażenie, że w ciągu ostatnich miesięcy pojawiła się cała partia Baofengów z wadliwym softem:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2903784.html

http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa=62032&temat=349218&nr_str=2

Mam podobny problem jak koledzy powyżej. UV-5R nadaje normalnie, ale nie odbiera - chyba że po ustawieniu kanału wyłączę go i włączę ponownie. Wtedy zaczyna odbierać normalnie - dopóki nie nacisnę jakiegokolwiek klawisza z przodu (menu, zmiana kanału, A/B, cokolwiek). Wtedy radio przestaje odbierać.

Reset do ustawień fabrycznych nic nie daje.

Mam radio z Allegro, bez gwarancji. Czy ktoś na forum wie, gdzie w Warszawie mogę poszukać speca czy serwisu, który sprawdziłby soft lub potrafiłby wgrać nowy?

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted

Witam

Zakupiłem radio Baofeng UV-5R, jednak mam problem (brak doświadczenia i wiedzy) z ustawieniem częstotliwości.

W chwili obecnej wygląda u mnie to tak:

baofeng.jpg

Czy mógłby ktoś poratować radą, gotową listą? z częstotliwościami, które się uzywa w ASG?

Pozdrawiam

M

• 2 weeks later...
Posted

Programowanie częstotliwości PMR

Częstotliwości pmr:

446,00625 MHz

446,01875 MHz

446,03125 MHz

446,04375 MHz

446,05625 MHz

446,06875 MHz

446,08125 MHz

446,09375 MHz

Wprowadzimy do pamięci 001 częstotliwość 446,00625 MHz

1

włącz radio pokrętłem OFF/ON/VOL

2

przejdź z trybu pamięci do trybu VFO

Wciśniej VFO/ME

3

Przejdź na wyświetlacz A (górny)

wciśnij A/B

4

Wciśnij [MENU]+1+[MENU]

Używając pq ustaw 12,5K

Zatwierdź [MENU] wyjdź [EXIT]

5

Wprowadź częstotliwość odbiornika 446,00625 MHz używając klawiatury numerycznej

6

Wciśnij [MENU]+2+[MENU]

Używając pq wybierz HIGH

7

Wciśnij [MENU]+2+7+[MENU]

Wpisz 001 lub Używając pq wybierz 001

Częstotliwość odbiornika została wprowadzona do pamięci 001

Tyle, że u mnie pq ustawione jest na 6,25K

Witam, udało mi się zapisać kanał 1 pmr na CH001 446.006 (25) z wielkim oporem sprzętu lecz udało. Lecz powtarzając czynność analogicznie w celu zapisania drugiego kanału mpr 446.018 (75) pod CH002 mam problem tego typu że owszem programuje CH002 ale z częstotliwością zapisaną pod kanałem CH001. Próbując zakodować trzeci kanał pmr zmieniając częstotliwość 446.031(25) i zapisując pod CH003 również zapisuje kanał ale znów zapisuje z częstotliwością kanału pierwszego.

Uprzedzając wypowiedzi:

-Wszystkie kanały na które były zapisywane częstotliwości były kasowane.

-Za każdym razem zmieniam vfo/mr kanał który chcę zakodować

-Skok mam ustawiony na 6.25 za każdym razem sprawdzam.

trzymając się ścisle instrukcji powyżej oraz z filmiku na youtube. robie wszystko tak samo ale niestety zapisuje mi każde inne kanały pod tą samą częstotliwością miał ktoś z Was już taki problem ?

• 2 weeks later...
Posted

Mam problem z TX w moim Biedofengu. Mianowicie podczas nadawania, nawet na przemiennikach, moja fonia ledwo wybija się ponad szumy. Jeżeli jestem w lesie to już w ogóle zanika wszystko. Czytałem, a także dowiedziałem się od rozmówców "po drugiej stronie", że to prawdopodobnie problem z modulacją AM. Wobec tego znalazłem schemat wykorzystania wzmacniacza VOX do wzmocnienia toru mikrofonu, co jest dosyć karkołomnym zabiegiem dla mnie i kolbówki za 12 zeta. Znalazłem również alternatywną metodę, zawartą w tym filmiku ->

z tym, że nie mam pojęcia po co zwarto te dwa cycki i do czego służą. Czy ktoś z bardziej zaawansowanych radiowców mógłby wyjaśnić tę kwestię, ew. podzielić się rozwiązaniem podobnego problemu?
Posted
Czytałem, a także dowiedziałem się od rozmówców "po drugiej stronie", że to prawdopodobnie problem z modulacją AM.

Z modulacją AM to chyba nie bo Bao nadaje i odbiera tylko FM. Czy problem występuje przy używaniu samego radia czy jakiegoś zestawu czy zawsze ? Czy jest niezależny od pasma (2m/70cm) ? To wcale nie musi być problem z mikrofonem. Spróbuj może z inną anteną

Czy ktoś rozwiązał problem w UV-5R z odbiorem? Nadaje poprawnie ale nie zbiera odpowiedzi czy to z takiego samego radia czy innego.

A może shifta masz jakiegoś i offset i odbierasz na innej częstotliwosci niż nadajesz ? Nie wyświetla ci się aby + lub - ?

Posted

Ktoś miał problem z wyświetlaczem? U mnie jak było chłodno zaczęły pojawiły przerwy na wyświetlaczu - na początku były ze 2 przerwy, a jak zrobiło się całkiem zimno - wyświetlacz padł zupełnie. Radio samo z siebie działa normalnie. Jakieś porady? pewnie pozostaje elektronik>?

Posted

Z modulacją AM to chyba nie bo Bao nadaje i odbiera tylko FM. Czy problem występuje przy używaniu samego radia czy jakiegoś zestawu czy zawsze ? Czy jest niezależny od pasma (2m/70cm) ? To wcale nie musi być problem z mikrofonem. Spróbuj może z inną anteną.

Problem leżał po stronie wyrobionego gniazda. Pół godziny z torxem w łapie i usterka usunięta. Pomógł też reset softu z poziomu komputera. Nałożyły się więc dwie rzeczy na raz.

Ktoś miał problem z wyświetlaczem? U mnie jak było chłodno zaczęły pojawiły przerwy na wyświetlaczu - na początku były ze 2 przerwy, a jak zrobiło się całkiem zimno - wyświetlacz padł zupełnie. Radio samo z siebie działa normalnie. Jakieś porady? pewnie pozostaje elektronik>?

W ciepłym też tak się zachowuje?

Posted

Miał. Kumplowi zamarzł podczas nocnej zimowej strzelanki (ekstremalnie wolne odświeżanie i całkiem nie działało kilka segmentów), pomógł o dziwo reset do ustawień fabrycznych, chociaż odświeżanie nadal jest wyraźnie wolniejsze.

Posted

Może to być problem z taśmami doprowadzającymi prąd do wyświetlacza, usterka tania w naprawie ale wymaga rozebrania radia i założenia odpowiednio dobranych taśm w przypadku gdy poprawienie ułożenia starych nie pomoże.

• 2 weeks later...
Posted

Ostatnio po całym dniu w górach z zimna padły mi cztery środkowe segmenty (dwa przy częstotliwości A i dwa przy B). "Naprawiło" się samoistnie, tj. na drugi dzień w domu wyświetlacz działał już całkowicie prawidłowo. Orientuje się ktoś czy takie zamarznięcie radia grozi padnięciem segmentów/czegoś innego w radiu na stałe?

Tomciaz - czy w takim zwykłym punkcie naprawy RTV daliby sobie z tym radę? :)

Posted

Znacie kogoś z okolic Trójmiasta który by Baofengi serwisował?

Tak jak Tomciaz pisał- problem jest z taśmami - rozwarstwiają się.